Eetspiratie » Eetspiratie leest: Boekoe Bagoes
Boekoe bagoes

Eetspiratie leest: Boekoe Bagoes

Wauw! Wat leuk om hier iets over te schrijven! Het boek Boekoe Bagoes (vertaald Mooi boek) roept heel veel herinneringen bij mij op. Ik ben trots op mijn Indische roots en ik probeer ook zoveel mogelijk van de Indo cultuur aan mijn kinderen door te geven. Dit kan zijn door middel van koken, taal of bepaalde gebruiken. Lijk ik stiekem toch meer op mijn moeder dan ik dacht!

Door dit boek dacht ik terug aan de weekenden waar we bij elkaar kwamen en aten met de hele familie. Alle ooms, tantes, neven en nichten en aanhang. In elk hoekje zat wel iemand met een bordje eten op schoot. Er werd muziek gedraaid, rozenlimonade gedronken, dia’s gekeken, gespeeld op de gitaar, gedanst en gezongen. Dat was echt een hele leuke tijd!

Oma en ik
Mijn oma en ik!

Toen mijn opa overleed kwam ik vaak na schooltijd bij oma. Het eerste wat ze altijd vroeg was “heb je al gegeten?”. Vaak kreeg ik dan een kom bamisoep of een bord nasi goreng in mijn handen gedrukt. Ik hielp haar ook graag in de keuken. Ze woonde alleen, maar ze kookte voor de hele familie. Ik heb ontelbaar veel eieren gepeld en taugé schoongemaakt in haar keukentje.

Een mooie verzameling verhalen

Het boek Boekoe Bagoes is een fantastisch mooi en kleurrijk boek. In deze serie verschenen eerder de boeken Boekoe Kita en Boekoe Bangsa. In Boekoe Bagoes vind je een verzameling van de mooiste verhalen en recepten uit de twee voorgaande boeken.

Boekoe bagoes bevat familierecepten die voor iedereen heel makkelijk te bereiden zijn, zelfs voor de beginnende kok in de Indische keuken. De ingrediënten voor de recepten zijn tegenwoordig ook goed verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten. Je hoeft dus niet perse naar de toko te gaan als je recepten uit dit boek wilt koken.

Boekoe bagus

Er staan heel veel verschillende recepten in. Er staan simpele gerechten in dit boek, maar ook wat meer uitgebreide recepten. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid kruiden of een lange bereidingstijd. Want lekker eten wordt met liefde en geduld bereid. En je hoeft de hoeveelheden niet zo nauw te nemen. Gewoon een snufje van dit en een snufje van dat. Tussendoor proeven of je het lekker vindt, is belangrijker dan de juiste hoeveelheid van een ingrediënt.

Boekoe bagus

Bij elk recept staat een foto. Zelf vind ik dit altijd heel fijn zodat ik een beetje het het idee heb van hoe het eindresultaat eruit ‘hoort’ te zien.

In dit boek vind je gerechten met vlees, kip, vis en groente. Maar ook (vegetarische) recepten met tahoe en tempeh. Naast hartige gerechten vind je ook een aantal recepten voor zoete lekkernijen zoals spekkoek en dodol (zoete rijstpudding). En natuurlijk staan er een aantal recepten voor sambals in want die mogen natuurlijk niet ontbreken.

Boekoe bagus
Mijn favoriete gerecht Sambal goreng tempeh

Ben je op zoek naar een mooi boek met niet te moeilijke Indische recepten of een boek om cadeau te geven aan een Indofoodlover? Dan is dit boek een mooie aanvulling voor je kookboekenverzameling. Er staan prachtige foto’s in waar je meteen trek van krijgt en ook de familieverhalen zijn erg leuk en voor sommigen herkenbaar om te lezen.

Boekoe bagus

*Voor deze review heeft uitgeverij TerraLannoo een exemplaar van het boek beschikbaar beschikbaar gesteld.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)