Boekoe bagoes

Eetspiratie leest: Boekoe Bagoes

Wauw! Wat leuk om hier iets over te schrijven! Het boek Boekoe Bagoes (vertaald Mooi boek) roept heel veel herinneringen bij mij op. Ik ben trots op mijn Indische roots en ik probeer ook zoveel mogelijk van de Indo cultuur aan mijn kinderen door te geven. Dit kan zijn door middel van koken, taal, of bepaalde gebruiken. Ik geef het zelfs dagelijks door in mijn praktijk door middel van pitjit (massage).

Door dit boek dacht ik terug aan de weekenden waar we bij elkaar kwamen en aten met de hele familie. Alle ooms, tantes, neven en nichten en aanhang. In elk hoekje zat wel iemand met een bordje eten op schoot. Er werd muziek gedraaid, rozenlimonade gedronken, dia’s gekeken, gespeeld op de gitaar, gedanst en gezongen. Dat was echt een hele leuke tijd!

Oma en ik
Mijn oma en ik!

Toen mijn opa overleed kwam ik vaak na schooltijd bij oma. Het eerste wat ze altijd vroeg was “heb je al gegeten?”. Vaak kreeg ik dan een kom bamisoep, een bord nasi of kroepoek om te snoepen. Ik hielp haar ook graag in de keuken. Ze woonde alleen, maar ze kookte voor de hele familie. Ik heb ontelbaar veel eieren gepeld en taugé schoongemaakt in haar keukentje.

Boekoe bagus

Het boek Boekoe Bagoes is een fantastisch mooi en kleurrijk boek. In deze serie verschenen eerder de boeken Boekoe Kita en Boekoe Bangsa. In Boekoe Bagoes vind je de mooiste verhalen en recepten uit de twee voorgaande boeken.

Boekoe bagoes boek bevat familierecepten die voor iedereen heel makkelijk te bereiden zijn. Zelfs voor de beginnende kok in de Indische keuken. Ingrediënten zoals trassi en tamarinde, sereh, enzovoorts zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten. Je hoeft dus niet perse naar de toko te gaan als je recepten uit dit boek wil koken. Ik schreef een artikel over de meest gebruikte ingrediënten uit de Indonesische keuken. Lees het artikel hier. Als je die ingrediënten in huis hebt kun je een zelfgemaakte Indische maaltijd met authentieke smaken op tafel zetten.

Boekoe bagus

Er staan heel veel verschillende recepten in. Vaak wordt gedacht dat de Indische keuken alleen maar pittig is, maar dat is echt niet zo. Er staan simpele gerechten in dit boek, maar ook wat meer bewerkelijke. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid kruiden of een lange bereidingstijd. Want lekker eten wordt met liefde en geduld bereid. En je hoeft de hoeveelheden niet zo nauw te nemen. Gewoon een snufje van dit en een snufje van dat. Tussendoor proeven of je het lekker vindt, is belangrijker dan de juiste hoeveelheid van een ingrediënt.

In dit boek vind je gerechten met vlees, gevogelte, vis, groente, tahoe en tempeh. Naast hartige gerechten vind je ook een aantal recepten voor zoete lekkernijen zoals spekkoek en dodol (zoete rijstpudding). En natuurlijk staan er een aantal recepten voor sambals in want die mogen in dit boek natuurlijk niet ontbreken.

Boekoe bagus
Mijn favoriete gerecht Sambal goreng tempeh

Ben je dus op zoek naar een mooi boek met niet te moeilijke Indische recepten dan kan ik Boekoe Bagoes zeker aanraden. Het is ook een mooi boek om cadeau te geven. Er staat prachtige foto’s in waar je meteen trek van krijgt. Ook de familieverhalen zijn erg leuk en voor sommigen herkenbaar om te lezen.

Boekoe bagus

Ook op Eetspiratie deel ik natuurlijk veel Indo recepten. Soms traditioneel, maar ook recepten waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Eigenlijk is geen Indisch gerecht hetzelfde!

Alle Indische recepten van Eetspiratie vind je hier. En ben je op zoek naar leuk leesvoer of mooie kookboeken kijk dan hiernaast of hieronder naar de advertenties van Bol.com

 

*Voor deze review heeft uitgeverij TerraLannoo een exemplaar van het boek beschikbaar beschikbaar gesteld.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*