Weg van de supermarkt, wat de grootgrutter niet wil dat u (w)eet.
Dit is de titel van het boek van culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, ook wel bekend als de ‘Eetschrijver’.
Persoonlijk spreekt de titel van het boek mij erg aan, want zelf ben ik het liefst ook weg van de supermarkt. Althans dat probeer ik. Het leuke van dit boek is dat de schrijver dit zelf heeft geprobeerd als experiment. Hij probeerde 6 maanden lang geen supermarkt te betreden en dit blijkt niet al te gemakkelijk te zijn. Hij beschrijft op een humoristische wijze het wel en wee van deze periode in de vorm van een dagboek, dat erg grappig om te lezen is.
De dagboekfragmenten worden afgewisseld met achtergrond informatie over de voedingsindustrie, het supermarktwezen en interviews met mensen die zich ‘professioneel’ met voeding bezig houden. Zoals bijvoorbeeld producenten, ondernemers en foodies (waarvan ik er één mocht zijn!).
Waarom dit boek? Dit boek is een wake-up call! Want weten wij eigenlijk nog wel hoe echt eten smaakt? Waarom zijn er in de winter aardbeien verkrijgbaar en wat gebeurd er met vlees en groenten voordat ze eindelijk in de schappen van de grootgrutter belanden? En krijgen telers wel een eerlijke prijs voor hun producten? Ook deze onderwerpen vind je terug in het boek.
En waar heeft Eetschrijver zijn producten dan wel gehaald tijdens zijn zoektocht naar puur en eerlijk eten? In het boek vind je veel tips en ook via de website www.boerenmarktplein.nl dat op zijn initiatief tot stand is gekomen. Op deze website vind je adressen voor biologische en/of ambachtelijke winkels, boeren, telers, enzovoort. Er zijn dus genoeg alternatieven voor de supermarkt, maar je moet ze wel weten te vinden. In het boek lees je ook het interview met mij terug en geef ik mijn mening over dit onderwerp. Dat is natuurlijk nog een goede reden om dit boek te lezen!
Al met al vind ik het een heel bijzonder boek, geschreven met veel humor en interessante informatie. Het boek zet je aan het denken en geeft je tips om weg te zijn en te blijven van de supermarkt. Ik geef toe dat het in deze maatschappij bijna onmogelijk is, want een supermarkt is in sommige gevallen wel erg handig. Het boek maakt je wel een stuk bewuster en je denkt wellicht eerder na over alternatieve winkels en lokale producten.
* De winactie die aan dit artikel was gekoppeld, is inmiddels afgelopen. Voor deze review heb ik een exemplaar van het boek mogen ontvangen. Ook de drie winnaars van de winactie hebben ieder een boek van de uitgever gekregen.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.