Dadelbroodje

Dadelbroodje

Ik ben geen zoetekauw zoals jullie inmiddels wel weten. Zo af en toe heb ik ineens zin in iets zoets, zo een keer in de maand ongeveer (vrouwen snappen dit meteen!). Ook vind ik het handig om iets zoets op voorraad in huis te hebben voor als je onverwachts visite krijgt of voor als de kinderen uit school komen of als snack voor onderweg. Dit dadelbroodje is een soort kruising tussen een krentenbol en een cake, in de vorm van een broodje. Makkelijk te maken en in plakken in te vriezen. Af en toe heb je gewoon behoefte aan suiker en dan is dit broodje de oplossing!

Wat heb je nodig?

  • 120 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 40 gram (kokosbloesem- of palm-) suiker
  • 2 eetlepels honing of maple syrup (ahorn siroop)
  • 8 dadels in kleine stukjes gesneden en ontpit
  • 4 gedroogde abrikozen in kleine stukjes geknipt
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 theelepel kaneel of koek en speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 rijpe bananen
  • 250 gram speltmeel

Hoe maak je het?

Doe de roomboter, de suiker en de honing (of maple syrup) in een mengkom (dat mag ook de kom van de keukenmachine zijn). Mix dit voor een aantal minuten door elkaar tot je een mooi egaal mengsel hebt.

Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een koekenpan en prak de bananen fijn.

Doe nu één-voor-één de eieren, dadels, abrikozen, de kaneel, de geprakte bananen, het bakpoeder en de sesamzaadjes erbij in de mengkom en mix weer een aantal minuten.

Verwarm de oven ondertussen voor op ongeveer 175 graden.

Spatel het speltmeel door het mengsel tot er een mooie stevige massa ontstaat.

Bekleed een klein cakeblik (ik gebruikte er één van 20 centimeter) met bakpapier en verdeel het mengsel in het blik.

Bak het broodje 60 – 70 minuten in de oven (dit verschilt per oven). Ik heb een heteluchtoven. Test met een prikker of het broodje gaar is. Als de prikker droog uit het broodje komt is hij gaar. Haal het broodje daarna uit de oven en laat het goed in het bakblik afkoelen.

Resultaat: een heerlijk zoet broodje! Je kunt het ook in voorgesneden plakken invriezen zodat je altijd een klein voorraadje hebt.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Simone wat een enorm lekker brroodje. Ik ben erg blij met dit recept en dat is een blijvertje ?
    Helemaal top, dank je voor he mooie site
    Groeten José

  2. Marga Bruijn

    Hallo Simone, vraagje, de oventemp die je noemt, om elke soort oven gaat het?
    Ik ben een hetelucht en die moet altijd iets lager dan andere ovens

    Groet

    • Hoi Marga, ik heb een heteluchtoven. Ik heb sinds februari een nieuwe oven en deze gaat ook een stuk harder dan de oude oven! Wat ik wel eens doe als ik het idee heb dat het te hard gaat is een stukje aluminiumfolie op het broodje leggen. Nu is 175 niet heel erg heet maar het zou jammer zijn als hij verbrand. Hopelijk kun je iets met deze tip! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*