Eetspiratie » Dadelbroodje
Dadelbroodje

Dadelbroodje

Dadelbroodje, een lekker zoet tussendoortje. Dit brood is een soort kruising tussen een bananenbrood, een krentenbol en een cake, maar dan in de vorm van een broodje. Makkelijk te maken en in plakken in te vriezen. Handig voor mealprep, in je luchtrommel of zelfs als snel ontbijt op de dagen dat je weinig tijd hebt.

Alhoewel ik meer van #teamhartig ben, vind ik af en toe een plakje van dit dadelbroodje wel lekker. Vooral als ik even een klein dipje heb, of op zoek ben naar een snel tussendoortje. Nu eet ik bijna nooit tussendoortjes omdat ik meestal eiwitrijke maaltijden eet. Hierdoor zit ik goed vol en heb ik eigenlijk nooit behoefte aan een tussendoortje of iets zoets. Maar soms heb je van die dagen, en dan is het handig dat je wet dat er een plak van dit broodje in de vriezer op je ligt te wachten. Ook heb je dan niet de neiging om als alternatief alles op te gaan eten wat los en vast zit!

Dadelbroodje

Dit broodje is geïnspireerd op ‘osawacake’. Dit is een Japanse cake op basis van rijst of een volkoren graan, gecombineerd met gedroogd fruit, noten en/of zaden en een zoetstof zoals ahornsiroop of honing en bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Het is een stevige cake die goed vult. Dit recept heeft een aantal overeenkomsten maar het is meer een brood dan een cake. De toevoeging van koekkruiden of speculaaskruiden passen er heel goed bij. En medjoul dadels spelen de hoofdrol in dit recept.

Dadelbroodje

Dadelbroodje

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 1 vote
Difficulty: makkelijk
Porties

8 – 10

plakken
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

1

hour 
Totaal

1

hour 

15

minutes

Een heerlijk zoet broodje met gedroogd fruit.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram speltmeel

  • 2 rijpe bananen

  • 120 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 40 gram kokosbloesemsuiker of rietsuiker

  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop

  • 8 medjoul dadels ontpit

  • 4 gedroogde abrikozen in stukjes geknipt

  • 2 eieren

  • 3 eetlepels sesamzaadjes

  • 1 theelepel koekkruiden of speculaaskruiden

  • 2 theelepels bakpoeder

BEREIDING

  • Doe 120 gram roomboter (op kamertemperatuur), 40 gram suiker en 2 eetlepels honing (of ahornsiroop) in een mengkom. Mix dit voor een aantal minuten door elkaar tot je een mooi egaal mengsel hebt. Dit kun je het beste doen met een handmixer. Of met een keukenmachine (standmixer).
  • Rooster ondertussen 3 eetlepels sesamzaadjes in een koekenpan en prak de 2 bananen fijn. Snijd 8 dadels en 4 gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  • Doe nu één-voor-één de 2 eieren, de dadels, abrikozen, 1 theelepel koekkruiden of speculaaskruiden, de geprakte bananen, 2 theelepels bakpoeder en de geroosterde sesamzaadjes erbij in de kom en mix weer een aantal minuten.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op ongeveer 175 graden. Spatel het speltmeel door het beslag tot er een mooie stevige massa ontstaat.
  • Bekleed een klein cakeblik (ik gebruikte er één van 20 centimeter) met een stukje bakpapier en verdeel het mengsel in het blik. Tik een paar keer op het aanrecht zodat het mengsel goed verdeeld is.
  • Bak het broodje 60 – 70 minuten in de oven. Test met een prikker of het broodje gaar is. Als de prikker droog uit het broodje komt is hij gaar. Haal het broodje daarna uit de oven en laat het goed in het bakblik afkoelen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.