Indo snacks en bijgerechtjes

Indische snacks en bijgerechten

sOp Eetspiratie kun je veel informatie vinden over het maken van een rijsttafel. Maar er is nog veel meer over de Indische/Indonesische keuken te vertellen! Het leek mij handig om een overzicht te maken van Indische snacks en bijgerechten. Deze lekkernijen zijn heerlijk om te snoepen of je kunt ze bij een Indisch gerecht serveren. Kroepoek kent iedereen wel maar er zijn nog veel meer lekkere bijgerechtjes, knabbeltjes en strooiseltjes.

Vroeger bij mijn oma kwam er altijd een toko aan huis. Het was een wit vrachtwagentje vol met lekkere dingen. Ik mocht dan altijd iets uitkiezen. Meestal werd het gekleurde kroepoek, emping (mijn lievelings) of rempejeh. De voorraadkast van oma puilde vaak uit, ze kon bijna zelf een toko beginnen. Er was altijd iets te snacken.

Ik heb een overzicht gemaakt van snacks en bijgerechten die ik zelf graag eet en bij gerechten serveer. Sommige producten zijn verkrijgbaar in de supermarkt en bijna alles is te koop bij de toko. Er komt nog een deel 2 van dit artikel, daar ga ik andere soort snacks zoals lemper, bapao en frikadel goreng uitlichten.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Kroepoek

Dit is misschien wel het meest bekende bijgerecht (in Nederland) van de Indische/Indonesische keuken. Er zijn verschillende soorten kroepoek. De meest verkochte kroepoek in de supermarkt is de garnalen kroepoek (udang) en de cassave kroepoek, gemaakt van de cassave wortel. Kroepoek eet je los bij een gerecht maar bij sommige gerechten wordt deze er ook overheen gekruimeld voor een crunchy effect.

Kroepoek kun je kant en klaar kopen maar in de toko kun je ook ongebakken kroepoek kopen. Deze frituur je dan zelf in hete olie. Bij een rijsttafel is de gekleurde kroepoek meestal een groot succes. Deze soort is eigenlijk alleen maar verkrijgbaar bij de toko. Cassave kroepoek ken je misschien wel als die kleine vierkantjes. Deze zijn ook geschikt voor mensen die vegan eten. Wel goed het etiket lezen om er zeker van te zijn.

Indische snacks en bijgerechtjes

Emping

Dit is een van mijn favoriete snacks. Emping is geen kroepoek, maar het is gemaakt van een noot, de melindjo noot. Het heeft een beetje een bittere smaak die nergens mee te vergelijken is. Het is een leuke aanvulling bij een rijsttafel of gerecht maar ook lekker als alternatief voor een bakje chips. Emping koop je in de supermarkt en toko. Het is ook lekker om over gerechten te verkruimelen.

Rempejeh

Ter info, je spreekt dit uit als rempejek. Rempejeh is een soort pittige koek met pinda’s erin. Het wordt gemaakt van rijstmeel en pinda’s en door dit te frituren krijg je een lekkere knapperige hartige koek. Dit kun je eten als snackje of tussendoortje en het past prima bij allerlei gerechten. De koek is lekker pittig van smaak en de pinda’s zijn lekker crunchy. Het is een beetje vettig aan je vingers maar dat is juist lekker. Vooral de kruimels in de bodem van de zak zijn het lekkerst. Je koopt rempejeh in de supermarkt en toko.

Rempejeh

Strooisels

Seroendeng

Vroeger stond er altijd een glazen potje op tafel met een mengsel van gebakken kokos en pinda’s. Dit heet seroendeng. Seroendeng is lekker in combinatie met pindasaus of satésaus. Het is bijvoorbeeld lekker bij gado gado en petjel. Maar over de nasi goreng smaakt het ook heel goed. Ik heb een recept voor seroendeng met in plaats van pinda’s, cashewnoten. Dit in verband met een allergie voor pinda’s. Lees hier het recept.

Zelf seroendeng maken

Gebakken uitjes (bawang goreng)

,Gebakken uitjes mogen nooit ontbreken bij Indische gerechten of een rijsttafel. Ik eet ze altijd in soep, vooral bij bruine bonensoep of bamisoep. Serveer de uitjes bij saté, nasi en bami goreng of bij wat je maar wilt! De uitjes kun je ook verwerken in gerechten zoals bijvoorbeeld in gehaktballetjes. Gebakken uitjes kun je in de supermarkt en toko kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier lees je hoe je zelf gebakken uitjes maakt.

Gebakken uitjes maken

Knabbeltjes

Sambal goreng kentang kering

Hier blijf je van snoepen, althans ik dan. Deze knapperige, zoet pittige aardappelfrietjes maken het meest simpele gerecht speciaal en zijn verslavend lekker. Het recept is eenvoudig en zeker de moeite waard om bij een rijsttafel te serveren. Mocht je een keer haast hebben dan kun je de frietjes er ook ‘naturel’ bij serveren. Je kunt ook kant en klare kentang kering kopen in de toko en sommige supermarkten. Maar met een zakje chipsfrietjes wat je wel kunt kopen in de supermarkt kun je het zelf maken. Kijk hier voor het recept.

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng tempeh

Dit is misschien wel het meest geliefde bijgerecht. Sambal goreng tempeh hoort gewoon bij een Indisch gerecht. Gebakken plakkerige reepjes tempeh in een zoet pittige ketjapsaus. Mcoht je het nog nooit geproefd hebben dan is het de moeite waard om het een keer te proberen. Lees hier mijn recept.

Sambal goreng tempeh

Gebakken tempeh (plakjes)

Wil je het wat simpeler houden? Maak dan als bijgerecht gefrituurde plakjes tempeh. Het enige wat je hoeft te doen is dunne plakjes tempeh snijden en deze in ruim olie te bakken/frituren. Bestrooi de plakjes met een snufje zout en that’s it. Deze krokante plakjes zijn ook lekker om te snoepen. Ik eet ze regelmatig als snack en serveer er dan het liefst sambal mayonaise bij. Lees hier hoe je tempeh bereid. Gebakken tempeh is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Hoe bereid je tempeh

Cassave chips

Cassave chips is weer iets anders als cassave kroepoek. Qua uiterlijk lijkt cassave chips ook een beetje op naturel aardappelchips. Om de chips te maken snijd of schaaf je dunne plakjes van de cassave wortel en je frituurt de plakjes bruin en krokant in olie. Bestrooi met een snufje zout en je hebt heerlijke krokante chips. Lees hier hoe je cassave chips maakt.

Cassave chips maken

Pickles

Acar ketimun (zoet zure komkommersalade)

Onmisbaar bij een rijsttafel of Indisch gerecht is komkommer. Komkommer is verfrissend, vooral als je eten een beetje pittig is. Meestal is de komkommer ingelegd in azijn en suiker (pickle). Dit kun je eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor het recept. Wil je een snelle versie van acar ketimun maken? Kijk dan hier.

Acar ketimun (zoet zure komkommersalade)

Atjar

Atjar kent iedereen wel als een potje met gele sliertjes wat ergens verstopt staat op tafel tussen de kroepoek en de gebakken uitjes. Maar het hoort zeker bij de Indische maaltijd. De zoetzure smaak is echt nodig bij de vaak pittige Indische gerechten. Kijk hier voor het atjar recept.

Atjar

Dit zijn mijn favoriete snacks en bijgerechtjes. Er volgt dus nog een deel 2 van dit artikel want er zijn nog veel meer lekkernijen waar ik van alles over kan vertellen.

Wat is jouw favoriete Indische snack of bijgerecht?

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Hallo Simone,
    Dankjewel voor de overheerlijke recepten. Vandaag genoten van de rendang. Ooit heb ik bij een toko karedok gehaald, een koude salade met lichte pindasmaak. Zou dit graag zelf willen maken….. weet jij misschien hoe je dit gerecht maakt?

    Vriendelijke groet,
    Alexandra

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*