Eetspiratie » Indische snacks en bijgerechten
Indische snacks en bijgerechtjes

Indische snacks en bijgerechten

Op Eetspiratie kun je veel informatie vinden over het maken van een rijsttafel. Maar er is nog veel meer over de Indische/Indonesische keuken te vertellen! Het leek mij handig om een overzicht te maken van Indische snacks en bijgerechten. Deze lekkernijen zijn heerlijk om te snoepen of je kunt ze bij een Indisch gerecht serveren. Kroepoek kent iedereen wel maar er zijn nog veel meer lekkere bijgerechtjes, knabbeltjes en strooiseltjes.

Vroeger bij mijn oma kwam er altijd een toko aan huis. Het was een wit vrachtwagentje vol met lekkere dingen. Ik mocht dan altijd iets uitkiezen. Meestal werd het gekleurde kroepoek, emping (mijn lievelings) of rempejeh. De voorraadkast van oma puilde vaak uit, ze kon bijna zelf een toko beginnen. Er was altijd iets te snacken.

Ik heb een overzicht gemaakt van snacks en bijgerechten die ik zelf graag eet en bij gerechten serveer. Sommige producten zijn verkrijgbaar in de supermarkt en bijna alles is te koop bij de toko. Er komt nog een deel 2 van dit artikel, daar ga ik andere soort snacks zoals lemper, bapao en frikadel goreng uitlichten.

Kroepoek

Dit is misschien wel het meest bekende bijgerecht (in Nederland) van de Indische/Indonesische keuken. Er zijn verschillende soorten kroepoek. De meest verkochte kroepoek in de supermarkt is de garnalen kroepoek (udang) en de cassave kroepoek, gemaakt van de cassave wortel. Kroepoek eet je bij een gerecht maar bij sommige gerechten wordt deze er ook overheen gekruimeld voor een crunchy effect.

Kroepoek kun je kant en klaar kopen. In de toko kun je ook ongebakken kroepoek kopen. Deze frituur je dan zelf in hete olie. Maar wat leuk is, ongebakken kroepoek kun je ook bakken in de airfryer!

Lees hier hoe je dat doet.

Bij een rijsttafel is de gekleurde kroepoek meestal een groot succes. Deze soort is eigenlijk alleen maar verkrijgbaar bij de toko. Cassave kroepoek ken je misschien wel als die kleine vierkantjes. Deze variant van kroepoek is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Indische snacks en bijgerechtjes

Emping

Dit is een van mijn favoriete snacks. Emping is geen kroepoek, maar het is gemaakt van een noot, de melindjo noot. Het heeft een beetje een bittere smaak die nergens mee te vergelijken is. Het is een leuke aanvulling bij een rijsttafel of gerecht maar ook lekker als alternatief voor een bakje chips. Emping koop je in de supermarkt en toko. Het is ook lekker om over gerechten te verkruimelen.

Rempejeh

Je spreekt dit uit als rempejek. Rempejeh is een soort pittige pindakoek. Het wordt gemaakt van rijstmeel en pinda’s en door dit te frituren krijg je een lekkere knapperige hartige koek. Dit kun je eten als snackje of tussendoortje en het past prima bij allerlei gerechten. De koek is lekker pittig van smaak en de pinda’s zijn lekker crunchy. Het is een beetje vettig aan je vingers maar dat is juist lekker. Vooral de kruimels in de bodem van de zak zijn het lekkerst. Je koopt rempejeh in de supermarkt en toko.

Rempejeh

Strooisels

Seroendeng

Vroeger stond er altijd een glazen potje op tafel met een mengsel van gebakken kokos en pinda’s. Dit heet seroendeng. Seroendeng is lekker in combinatie met pindasaus of satésaus. Het is bijvoorbeeld lekker bij gado gado en petjel. Maar over de nasi goreng smaakt het ook heel goed. Ik heb een recept voor seroendeng met in plaats van pinda’s, cashewnoten. Dit in verband met een allergie voor pinda’s. Lees hier het recept.

Zelf seroendeng maken

Gebakken uitjes (bawang goreng)

Gebakken uitjes mogen nooit ontbreken bij Indische gerechten of een rijsttafel. Ik eet ze altijd in soep, vooral bij bruine bonensoep of bamisoep. Serveer de uitjes bij saté, nasi en bami goreng of bij wat je maar wilt! De uitjes kun je ook verwerken in gerechten zoals bijvoorbeeld in gehaktballetjes. Gebakken uitjes kun je in de supermarkt en toko kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier lees je hoe je zelf gebakken uitjes maakt.

Gebakken uitjes maken

Knabbeltjes

Sambal goreng kentang kering

Hier blijf je van snoepen, althans ik dan. Deze knapperige, zoet pittige aardappelfrietjes maken het meest simpele gerecht speciaal en zijn verslavend lekker. Het recept is eenvoudig en zeker de moeite waard om bij een rijsttafel te serveren. Mocht je een keer haast hebben dan kun je de frietjes er ook ‘naturel’ bij serveren. Je kunt ook kant en klare kentang kering kopen in de toko en sommige supermarkten. Maar met een zakje chipsfrietjes wat je wel kunt kopen in de supermarkt kun je het zelf maken. Kijk hier voor het recept.

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng tempeh

Dit is misschien wel het meest geliefde bijgerecht. Sambal goreng tempeh hoort gewoon bij een Indisch gerecht. Gebakken plakkerige reepjes tempeh in een zoet pittige ketjapsaus. Mocht je het nog nooit geproefd hebben dan is het de moeite waard om het een keer te proberen. Lees hier mijn recept.

Sambal goreng tempeh

Gebakken tempeh (plakjes)

Wil je het wat simpeler houden? Maak dan als bijgerecht gefrituurde of gebakken plakjes tempeh. Het enige wat je hoeft te doen is dunne plakjes tempeh snijden en deze in ruim olie te frituren of je bakt ze krokant in de airfryer. Bestrooi de gebakken plakjes met een snufje zout en that’s it. Tempeh is ook een prima snack. Lekker met sambal mayonaise. Gebakken tempeh is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Hoe bereid je tempeh

Cassave chips

Cassave chips is weer iets anders als cassave kroepoek. Qua uiterlijk lijkt cassave chips ook een beetje op naturel aardappelchips. Om de chips te maken snijd of schaaf je dunne plakjes van de cassave wortel en je frituurt de plakjes bruin en krokant in olie. Bestrooi met een snufje zout en je hebt heerlijke krokante chips. Lees hier hoe je cassave chips maakt.

Cassave chips maken

Pickles

Acar ketimun (zoet zure komkommersalade)

Onmisbaar bij een rijsttafel of Indisch gerecht is komkommer. Komkommer is verfrissend, vooral als je eten een beetje pittig is. Meestal is de komkommer ingelegd in azijn en suiker (pickle). Dit kun je eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor het recept. Wil je een snelle versie van acar ketimun maken? Kijk dan hier.

Acar ketimun (zoet zure komkommersalade)

Atjar

Atjar kent iedereen wel als een potje met gele sliertjes wat ergens verstopt staat op tafel tussen de kroepoek en de gebakken uitjes. Maar het hoort zeker bij de Indische maaltijd. De zoetzure smaak is echt nodig bij de vaak pittige Indische gerechten. Kijk hier voor het atjar recept.

Atjar

Sambal

Sambal mag natuurlijk nooit ontbreken bij Indofood gerechten of een rijsttafel. Er zijn zoveel verschillende soorten sambals, kies er een die je lekker vindt. Bij een rijsttafel is het handig als je een zoete variant en een pittige variant serveert.

De meest gangbare pittige sambal kan een simpele sambal oelek zijn. Een sambal die de meeste mensen lekker vinden is sambal badjak (klik hier voor het recept) of sambal manis. Dit zijn zoet/pittige gebakken sambals die bij veel gerechten gegeten kunnen worden. Wil je een echte pittige sambal? Kies dan voor sambal brandal of sambal rawit.

Sambal kecap is ook een goede sambal om te serveren bij een gerecht of rijsttafel. Het is misschien niet een sambal zoals je gewend bent. Het is een pittige kecap die op smaak wordt gebracht met onder andere rode peper, rawits en limoensap.

Klik hier voor het recept.

Indostok

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

4 Reacties

  1. hallo Simone
    heb je ook Indische vegetariscche gerechten?

    • Hoi, ja zeker! Als je naar mijn receptenoverzicht gaat staat er een categorie vegetarisch en daar vind je alle recepten. Binnenkort deel ik ook recepten voor een vegetarische rijsttafel. Groetjes, Simone

  2. Hallo Simone,
    Dankjewel voor de overheerlijke recepten. Vandaag genoten van de rendang. Ooit heb ik bij een toko karedok gehaald, een koude salade met lichte pindasmaak. Zou dit graag zelf willen maken….. weet jij misschien hoe je dit gerecht maakt?

    Vriendelijke groet,
    Alexandra

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

drie − twee =