Indische snacks en bijgerechten, van kroepoek tot rempejeh. Op Eetspiratie kun je veel handige tips vinden voor het maken van een rijsttafel. Maar er is nog veel meer over de Indische/Indonesische keuken te vertellen. Het leek mij handig om een overzicht te maken van lekkere kleine Indische snacks en bijgerechten. Deze lekkernijen zijn heerlijk om te snoepen, om te snacken of je kunt ze bij allerlei Indische gerechten serveren.
Vroeger bij mijn oma kwam er altijd een toko aan huis ‘de Si Piet’. Het was een wit vrachtwagentje vol met Oosterse ingrediënten, Indische snacks en bijgerechten. Ik mocht dan altijd iets uitkiezen. Meestal werd het gekleurde kroepoek, of mijn favoriete snack emping of rempejeh. De voorraadkast van oma puilde uit, ze kon bijna zelf een toko beginnen. Ik zat het liefst in die kast want het rook er altijd zo lekker. De toko is dan ook een van mijn favoriete plekken. Ik schreef er twee artikelen over. Een artikel met mijn favoriete producten uit de toko (lees hier). En in het andere artikel vind je een handige toko boodschappenlijst die je gratis kunt downloaden (bekijk hier).
Indische snacks en bijgerechten
Ik heb een overzicht gemaakt van snacks en bijgerechten die ik zelf graag eet en bij gerechten serveer. Omdat er zoveel snacks zijn, heb ik twee verschillende artikelen gemaakt. In dit artikel vind je tips voor kleine bijgerechtjes zoals kroepoek enzovoort. En in dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van snacks en hapjes zoals pangsit goreng, bapao en lemper.
Kroepoek
Dit is misschien wel het meest bekende bijgerecht (in Nederland) van de Indische/Indonesische keuken. Er zijn verschillende soorten kroepoek. De meest verkochte kroepoek in de supermarkt is de garnalen kroepoek (udang) en de cassave kroepoek, gemaakt van de cassave wortel. Cassave kroepoek is veganistisch. Kroepoek eet je bij een gerecht maar bij sommige gerechten wordt deze er ook overheen gekruimeld voor een crunchy effect, zoals bij bij het gerecht petjel (groenten met pittige pindasaus).
Kroepoek kun je kant en klaar kopen. In de toko kun je ook ongebakken kroepoek kopen. Deze frituur je dan zelf in hete olie. Maar wat ook handig is, sommige soorten ongebakken kroepoek kun je ook maken in de airfryer. Lees hier hoe je dat doet.

Browin glazen potjes – 250ml – 6 stuks – met twist-off deksel.
Handige potjes die voor allerlei toepassingen kunnen worden gebruikt.
Rempejeh
Je spreekt dit uit als rempejek. Rempejeh is een hartige en pittige pindakoek. Het wordt gemaakt van rijstmeel en pinda’s en door dit te frituren krijg je een lekkere knapperige hartige koek. Dit kun je eten als snackje of tussendoortje en het past prima bij allerlei gerechten. De koek is lekker pittig van smaak en de pinda’s zijn lekker crunchy. Het is een beetje vettig aan je vingers, dat hoort erbij. Vooral de kruimels in de bodem van de zak zijn het lekkerst. Je koopt rempejeh in de supermarkt en toko.

Emping
Dit is een van mijn favoriete snacks. Emping is geen kroepoek, maar het is gemaakt van een noot, de melindjo noot. Het heeft een beetje een bittere smaak die nergens mee te vergelijken is. Lekker met een snufje zout, en ook heerlijk om over gerechten te verkruimelen zoals bijvoorbeeld over gado gado (salade met pindasaus). Het is een leuke aanvulling en variatie op kroepoek bij een rijsttafel of gerecht. Emping koop je in de supermarkt en toko. In dit artikel kun je alles lezen over deze heerlijke hartige snack.
Strooisels
Seroendeng
Vroeger stond er altijd een glazen potje op tafel met een mengsel van gebakken kokos en pinda’s. Dit heet seroendeng. Seroendeng is lekker in combinatie met pindasaus of satésaus. Het is bijvoorbeeld lekker bij gado gado en petjel. Maar over de nasi goreng smaakt het ook heel goed. Ik heb een recept voor seroendeng met in plaats van pinda’s, cashewnoten. Lees hier het recept.

Gebakken uitjes (bawang goreng)
Gebakken uitjes mogen nooit ontbreken bij Indische gerechten of een rijsttafel. Ik eet ze altijd in soep, vooral bij bruine bonensoep of bamisoep. Serveer de uitjes bij saté, nasi en bami goreng of bij wat je maar wilt! De uitjes kun je ook verwerken in gerechten zoals bijvoorbeeld in gehaktballetjes. Gebakken uitjes kun je in de supermarkt en toko kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier lees je hoe je zelf gebakken uitjes maakt.

Knabbeltjes
Sambal goreng kentang kering
Hier blijf je van snoepen! Deze knapperige, zoet pittige aardappelfrietjes maken het meest simpele gerecht speciaal. Vers gemaakt zijn ze het lekkerst. Mocht je een keer haast hebben dan kun je de frietjes er ook ‘naturel’ bij serveren. Je kunt ook kant en klare kentang kering kopen. Ze worden dan ‘Javaantjes’ genoemd. Met een zakje chipsfrietjes die je kunt kopen in de supermarkt kun je het zelf maken. Kijk hier voor het recept.
Sambal goreng tempeh
Dit is misschien wel het meest geliefde bijgerecht. Sambal goreng tempeh hoort gewoon bij een Indisch gerecht. Gebakken plakkerige reepjes tempeh in een zoet pittige ketjapsaus. Mocht je het nog nooit geproefd hebben dan is het de moeite waard om het een keer te proberen. Lees hier mijn recept.

Gebakken tempeh (plakjes)
Wil je het wat simpeler houden? Maak dan als bijgerecht gefrituurde of gebakken plakjes tempeh. Het enige wat je hoeft te doen is het blok in dunne plakjes snijden en deze in ruim olie te frituren. Je kunt ze ook bakken in de airfryer als je liever niet wilt frituren. Bestrooi de gebakken plakjes met een snufje zout en that’s it. Tempeh is ook een prima snack. Lekker met sambal mayonaise.

Cassave chips
Cassave chips is weer iets anders als cassave kroepoek. Qua uiterlijk lijkt cassave chips ook een beetje op naturel aardappelchips. Om de chips te maken snijd of schaaf je dunne plakjes van de cassave wortel en je frituurt de plakjes bruin en krokant in olie. Bestrooi met een snufje zout en je hebt heerlijke krokante chips. Lees hier hoe je cassave chips maakt.

Zoetzuur
Acar ketimun (zoetzure komkommersalade)
Onmisbaar bij een rijsttafel of Indisch gerecht is komkommer. Komkommer is verfrissend, vooral als je eten een beetje pittig is. Meestal is de komkommer ingelegd in azijn en suiker (pickle). Dit kun je eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor het recept. Wil je een snelle versie van acar ketimun maken? Kijk dan hier.
Atjar
Atjar kent iedereen wel als een potje met gele sliertjes wat ergens verstopt staat op tafel tussen de kroepoek en de gebakken uitjes. Maar het hoort zeker bij de Indische maaltijd. De zoetzure smaak is echt nodig bij de vaak pittige Indische gerechten. Kijk hier voor het atjar recept.

Dit was een overzicht van Indische snacks en bijgerechten. Deze kun je serveren bij verschillende gerechten en natuurlijk ook bij een rijsttafel. Lees ook deel twee met een uitgebreid overzicht van nog meer lekkere Indische hapjes. Bekijk het artikel hier.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Cassave chips
- Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu
- Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer
- Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel
- Tempeh chips met sambal mayonaise
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.