Eetspiratie » Cassave chips
Cassave chips

Cassave chips

Cassave chips, niet te verwarren met cassave kroepoek. Cassave is een eetbare wortelknol. Deze knol is een beetje te vergelijken met aardappel, je kunt er alle kanten mee op. Als je cassave vermaalt, krijg je tapiocameel. Dit meel wordt in de keuken gebruikt om iets te binden of in glutenvrije baksels. Zelfs de balletjes in je bubble tea zijn ervan gemaakt. Ik vertel in dit artikel hoe je van cassave krokante chips kunt maken.

Soms vind je cassave bij een grotere supermarkt met een uitgebreide Oosterse afdeling. Maar bij de toko is het altijd verkrijgbaar. Mijn oma leerde mij dat cassave giftig is, maar door deze te verhitten (bakken, frituren of stomen) verdwijnt het giftige stofje en het het veilig om te eten. Je eet cassave chips als snack of als een vegan alternatief voor kroepoek. Deze chips zijn ook erg lekker als onderdeel van een rijsttafel.

Cassave chips

Een cassave heeft een stugge bruine schil. Het is net als bij een pompoen een uitdaging om de schil te verwijderen. Voor mij persoonlijk werkt een goede stevige dunschiller het beste. Trek lange stroken van boven naar beneden. Daarna spoel je de cassave goed af onder de kraan en dep je deze volledig droog met keukenpapier of een schone theedoek. Een cassave kun je best lang bewaren. Leg deze net als aardappels op een koele en donkere plek.

De perfecte tool voor moeiteloos schillen

Cassave chips eet je naturel met een snufje zout. Wat nog lekkerder is: dip ze in sambal mayonaise. Om krokante plakjes te krijgen kun je ze heel dun snijden met een scherp mes. Je kunt er ook plakjes van maken met behulp van een mandoline. Hoe dunner het plakje, hoe krokanter de chips. Voor dit recept heb je redelijk wat olie nodig om in te frituren. De olie kun je na het bakken van cassave chips filteren, bewaren op een donkere plek in een schone glazen fles en nog een keer hergebruiken.

Cassave chips

Cassave chips

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

6

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Van de cassave wortel kun je heerlijke krokante glutenvrije chips bakken.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 grote cassave in dunne plakjes gesneden

  • 1 liter zonnebloemolie of rijstolie

  • zout naar smaak

BEREIDING

  • Schil de cassave en spoel hem af onder de kraan. Snijd zo dun mogelijke plakjes van de cassave met behulp van een scherp mes of een mandoline. Vul een kom met water en leg de plakjes hierin voor een klein half uurtje om ze te laten weken.
  • Bereid ondertussen de pan met olie voor. Schenk 1 liter olie in een diepe pan of wok en laat dit rustig warm worden. De plakjes moeten straks onder staan, het is vergelijkbaar met het bakken van kroepoek. De temperatuur van de olie moet ongeveer 175 graden zijn.
  • Giet het weekwater van de chips weg en dep de plakjes volledig droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  • Bak de chips in kleine porties zodat de temperatuur van de olie niet te snel daalt. Ze hebben ongeveer 2 tot 3 minuten nodig om bruin en krokant te worden. Schep ze uit de pan met een schuimspaan, laat ze uitlekken op een bord bekleed met een stukje keukenpapier en bestrooi meteen met zout.
  • Laat de chips even afkoelen en serveer ze direct, gewoon naturel of met een lekkere dip.

AANTEKENINGEN

  • Nori chips is ook een lekkere snack met een Oosters tintje. Je maakt ze van nori vellen en loempia vellen. Kijk hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.