Als je even niet meer weet wat je op tafel moet zetten dan kun je altijd kip fajitas maken! Kip met paprika in een wrap met daarnaast allerlei lekkere dingen zoals guacamole, zure room en knapperige tortilla chips. Klinkt goed toch! Je kunt de kip voor de fajitas op twee manieren bereiden, gewoon in een koekenpan of in een slowcooker. Dus of je nu snel wilt eten of juist wilt slowcooken, dat maakt bij dit gerecht dus niks uit. Heel handig dus!
Kip fajitas
Ik heb voor dit recept mijn slowcooker gebruikt, maar ik heb het ook al eens in de koekenpan gemaakt. Het verschil is dat de kip uit de slowcooker heel zacht en wat ‘natter’ is. De kip uit de koekenpan is wat krokanter en kan soms ietwat ‘droog’ zijn. Het is allebei lekker!
Kip fajitas
4
porties10
minuten5
uren5
uren10
minutenKip fajitas, een Mexicaans gerecht dat je in 5 uur op stand low gaart in de slowcooker. Serveer in tortillawraps met sla, guacamole en zure room.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- Kipmengsel:
350 gram kippendijen of kiphaasjes
200 gram tomatenblokjes (dit is een half blik, de rest kun je bewaren in de koelkast of diepvries)
2 rode paprika’s
1 grote witte ui
2 teentjes knoflook, geraspt
1 eetlepel Mexicaanse kruidenmix (mengsel van komijn, koriander, paprikapoeder, knoflook, zwarte peper)
1 rijpe avocado
1 rode ui
1 bekertje zure room
1-2 eetlepels chilisaus
een paar blaadjes botersla (of krop sla)
1 limoen
- Voor erbij:
vers gehakte peterselie of koriander
BEREIDING
- Snijd 1 grote ui in halve maantjes. Maak de 2 paprika’s schoon en snijd deze in lange repen.
- Giet de helft van de tomatenblokjes (100 gram) in de slowcooker en leg er een laagje uien (halve gesneden ui), 1 teentje geraspte knoflook en de helft van de gesneden paprika op (nog niet alles, de andere helft gaat er straks nog bovenop).
- Leg de kip op de groenten en bestrooi deze royaal met 1 eetlepel Mexicaanse kruiden.
- Giet hier de rest van de tomatenblokjes (100 gram) op en leg een laag met ui (de andere halve ui), 1 teentje geraspte knoflook en de andere helft van de paprikarepen erop. Je hoeft er verder geen vocht meer aan toe te voegen, want er komt genoeg uit het vlees en de groenten.
- Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur.
- Als de kooktijd bijna verstreken is, kun je de guacamole (of reepjes avocado) gaan maken de laatste voorbereidingen treffen.
- Scheur wat blaadjes sla af, snijd 1 rode ui in ringen en meng de zure room met 1 tot 2 eetlepels chilisaus.
- Knijp voor het serveren het sap van een halve limoen boven de pan uit. En serveer extra partjes limoen bij je fajitas.
- Verwarm de tortilla wraps in een koekenpan en zorg dat ze zacht blijven.
- Neem een tortilla wrap en leg er een paar flinke scheppen van het kipmengsel op. Dit kun je het beste doen met een tang, zodat je niet al het vocht in je wrap krijgt. Leg er wat sla, rode ui, guacamole of avocadoreepjes bij en verkruimel er tortillachips overheen. Als laatste doe je er een schepje zure room (met de chilisaus) op en wat vers gehakte koriander of peterselie. Nu alleen nog maar genieten. En knoeien mag!
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Bereiding in de koekenpan
Snijd de groenten en de kip in repen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de kip met de kruiden en de knoflook aan. Voeg als de kip bijna gaar is de ui en de paprika toe. Als de kip gaar is en de ui en paprika zacht zijn dan is het klaar. Knijp het sap van een limoen erboven uit en serveer de kip zoals hierboven beschreven.
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.