Eetspiratie » Homemade spicemix en dry rub
Zelf een dry rub maken

Homemade spicemix en dry rub

Homemade spicemix en dry rub. Als je een goede basisvoorraad en een gevulde kruidenlade hebt dan kun je heel eenvoudig zelf een dry rub maken. Het leuke is dat je deze kruidenmix kunt samenstellen naar eigen smaak. Ook kun je zelf bepalen hoeveel zout je toe wil voegen. Een dry rub is een mengsel van droge kruiden en specerijen dat wordt gebruikt om vlees, kip, vis of groenten op smaak te brengen. Je wrijft het kruidenmengsel letterlijk in zodat de smaken goed worden opgenomen. In dit artikel deel ik een makkelijk recept voor een dry rub.

Een dry rub kan je gerechten naar een hoger level tillen. Ten eerste wordt alles lekkerder en smaakvoller, vlees wordt door het gebruik van een rub waar zout in zit malser, ook zorgt de rub voor een korstje aan de buitenkant wat een lekkere crunch geeft. En het leuke is, je hoeft er niet veel voor te doen. Iedereen kan het. Wel is het handig om dan een goede kruidenmix te maken. Maak dan meteen een voorraadje zodat je het altijd bij de hand hebt.

Tip: recycle je glazen potjes en bewaar hier je zelfgemaakte kruidenmixen in.

Homemade spicemix en dry rub

Je kunt deze dry rub mix ook voor andere dingen gebruiken.

  • Meng een eetlepel van de kruidenmix met mayonaise of yoghurt om er een lekkere dipsaus van te maken.
  • Het is een heerlijke kruidenmix voor over friet of zoete aardappelfrietjes.
  • Voeg het toe aan een marinade van olie, azijn, sinaasappelsap (laat je creativiteit erop los).
  • Meng het door boter om een kruidenboter van te maken. Lekker op een stokbroodje of vlees.
  • Voeg het toe aan een soep zoals tomatensoep of linzensoep om het een Mexicaans tintje te geven.
  • Breng paneermeel of broodkruim ermee op smaak.
  • Maak er een dressing van samen met olie, lekker over aardappeltjes uit de oven.

Als je een dry rub wilt gaan gebruiken voor vlees dat je gaat bereiden in de slowcooker, dan is het aan te raden om het vlees eerst goed droog te deppen. Wrijf de kruiden goed in totdat het vlees volledig bedekt is. Laat het enkele uren tot een nacht intrekken (afgedekt in de koelkast). Voor extra smaak bak je het vlees eerst aan, de korst die daardoor ontstaat geeft veel smaak. Plaats daarna het vlees in de slowcooker, het liefst op low zodat de smaken goed kunnen intrekken. Dit doe ik bijvoorbeeld bij het recept voor pulled pork (bbq style) uit de slowcooker, bekijk hier het recept.

Bij bereiding op de barbecue werkt het grotendeels hetzelfde. Het droogdeppen, inwrijven (rubben) en het laten intrekken. Wat anders is, is dat je het vlees op de barbecue (of de groenten), regelmatig keert zodat het niet verbrand. Regelmatig keren zorgt voor een gelijkmatige korst. Als het gaar is laat je het vlees minimaal 10 minuten rusten voordat je het aansnijd. Hierdoor blijft het vlees mals.

Zout en alternatieven voor zout

In deze kruidenmix zit zout, maar dit kun je naar eigen smaak toevoegen of zelfs weglaten. Wat je wel kunt toevoegen is bijvoorbeeld gedroogd paddenstoelenpoeder. Je kunt dit kopen maar ook zelf maken door gedroogde paddenstoelen fijn te malen in een koffiemolentje of kruidenmolentje. Gedroogde paddenstoelen koop je in de supermarkt of de toko. Gerookt paprikapoeder geeft ook veel smaak aan een dry rub. Het zorgt net voor die extra kick. Gedroogde citroenschil geeft ook een frisse smaak aan kruidenmengsels en mosterdpoeder geeft het een beetje pit. Zonder zout kun je ook prima een heerlijke kruidenmix/dry rub maken. Kruiden en specerijen kun je het beste kopen in de toko. Hier verkopen ze vaak grotere hoeveelheden en is het vaak ‘goedkoper’ dan in de supermarkt.

Met dit recept maak je ongeveer 100 gram kruidenmix.

Homemade spicemix en dry rub

Homemade spicemix en dry rub

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 6 stemmen
Gang: IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie
Bereiding

5

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

5

minuten

Maak met kruiden en specerijen uit je kruidenlade zelf een heerlijke dry rub voor vlees en kip. Of gebruik deze kruidenmix voor het kruiden van aardappeltjes of groenten. Ook lekker als smaakmaker in soepen, sauzen en dressings.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 eetlepel zout (optioneel)

  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper

  • 5 eetlepels gemalen komijn (djinten)

  • 3 eetlepels paprikapoeder

  • 1 eetlepel gemalen kurkuma

  • 1 eetlepel gemalen kaneel

  • 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel cayennepeper

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 eetlepel knoflookpoeder

BEREIDING

  • Doe alle kruiden bij elkaar in een potje, draai de deksel erop en schud het goed door elkaar.
  • Wil je de rub nog iets fijner maken? Gebruik dan een vijzel.Homemade dry rub
  • De kruidenmix is in een afgesloten potje maanden houdbaar.

BENODIGDHEDEN o.a.

AANTEKENINGEN

  • Vul deze kruidenmix aan met 2 eetlepels rietsuiker, 2 eetlepels mosterdpoeder en 1 eetlepel uienpoeder en je hebt een lekkere dry rub voor pulled pork.
  • Met dit recept maak je ongeveer 100 gram kruidenmix.
  • In een afgesloten potje is het ongeveer 3 tot 6 maanden houdbaar.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.