Zelf een dry rub maken

Homemade spicemix en dry rub

Waarom zou je kant en klare kruidenmixen kopen als je ze ook heel makkelijk zelf kunt maken! Zelf je eigen kruidenmix maken is heel simpel. Ik heb altijd een potje met mijn eigen samengestelde spicemix in mijn keukenkastje staan. Dit gebruik ik om bijvoorbeeld vlees, vis of kip op smaak te brengen. Vermengd met een beetje olie is het ook heerlijk als dressing over gebakken (zoete) aardappels. Deze homemade spicemix en dry rub is ook perfect om een stuk vlees voor de slowcooker of bbq mee in te wrijven.

Deze mix past perfect bij Mexicaanse gerechten, maar ook bij gerechten met een Marokkaans tintje. Als je deze mix als basis neemt en er nog andere kruiden en specerijen aan toevoegt is het ook een heerlijke rub om het vlees voor pulled pork mee in te wrijven.

Tip: recycle je glazen potjes en bewaar hier je zelfgemaakte kruidenmixen in.

Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel zout (grof of fijn naar wens)
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
  • 5 eetlepels gemalen komijn (djinten)
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • optioneel: 1 theelepel gerookt paprikapoeder

Hoe maak je het?

Doe alle kruiden bij elkaar in een potje, draai de deksel erop en schud het goed door elkaar. Je kunt het ook nog even fijnmaken in een vijzel.

Homemade dry rub

Wat kun je allemaal doen met deze kruidenmix?

  • maak van een eetlepel kruiden en twee eetlepels olie een marinade
  • voeg er geraspte knoflook aan toe
  • voeg er geraspte citroenschil aan toe
  • geef het een extra Mexicaans tintje door er gedroogde tijm en oregano aan toe te voegen
  • gebruik de mix om gehakt op smaak te brengen
  • deze mix is ideaal om bonenburgers of vegetarische burgers op smaak te brengen
  • meng de mix met yoghurt, knoflook en citroensap om een dipsaus te maken

Pulled pork

Een rub is een kruidenmengsel dat je gebruikt om vlees ‘mee in te wrijven’ ook hier kun je naar smaak allerlei kruiden toevoegen. Deze rub is lekker om bijvoorbeeld het vlees voor pulled pork mee in te wrijven. Neem een royale hoeveelheid en wrijf het vlees in totdat het helemaal bedekt is. Ik gebruik de spicemix als basis en vul deze aan met:

Dry rub

  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 2 eetlepels (kokosbloesem of palm) suiker
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder

Maak dus zeker een potje met je eigen kruidenmix. Naast dat het lekker en handig is, is het ook nog een tijdbesparend! En misschien vind je het ook leuk om je eigen bbq saus te maken, kijk hier voor het recept.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Hai Simone,

    Als je de dry rub maakt; hoeveel eetlepels kruidenmix gebruik je dan voordat je de andere ingrediënten erbij doet om er een goede dry rub van te maken?

  2. Super blij dat ik je eetinspiratie gevonden heb. Sinds een week heb ik een slowcooker en ben van deze site wijzer geworden, vandaag eten we pulled Beef en hij ruikt geweldig. Durf de slowcooker door je tips ook alleen te laten. Zal nog vaak een receptje of tip komen opzoeken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*