Zelf een dry rub maken

Homemade spicemix en dry rub

Waarom zou je kant en klare kruidenmixen kopen als je ze ook heel makkelijk zelf kunt maken! Zelf je eigen kruidenmix maken is heel simpel. Ik heb altijd een potje met mijn eigen samengestelde spicemix in mijn keukenkastje staan. Dit gebruik ik om bijvoorbeeld vlees, vis of kip op smaak te brengen. Vermengd met een beetje olie is het ook heerlijk als dressing over gebakken (zoete) aardappels. Deze homemade spicemix en dry rub is ook perfect om een stuk vlees voor de slowcooker of bbq mee in te wrijven.

Deze mix past perfect bij Mexicaanse gerechten, maar ook bij gerechten met een Marokkaans tintje. Als je deze mix als basis neemt en er nog andere kruiden en specerijen aan toevoegt is het ook een heerlijke rub om het vlees voor pulled pork mee in te wrijven.

Tip: recycle je glazen potjes en bewaar hier je zelfgemaakte kruidenmixen in.

Wat heb je nodig?

  • 1 eetlepel zout (grof of fijn naar wens)
  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
  • 5 eetlepels gemalen komijn (djinten)
  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • optioneel: 1 theelepel gerookt paprikapoeder

Hoe maak je het?

Doe alle kruiden bij elkaar in een potje, draai de deksel erop en schud het goed door elkaar. Je kunt het ook nog even fijnmaken in een vijzel.

Homemade dry rub

Wat kun je allemaal doen met deze kruidenmix?

  • maak van een eetlepel kruiden en twee eetlepels olie een marinade
  • voeg er geraspte knoflook aan toe
  • voeg er geraspte citroenschil aan toe
  • geef het een extra Mexicaans tintje door er gedroogde tijm en oregano aan toe te voegen
  • gebruik de mix om gehakt op smaak te brengen
  • deze mix is ideaal om bonenburgers of vegetarische burgers op smaak te brengen
  • meng de mix met yoghurt, knoflook en citroensap om een dipsaus te maken

Pulled pork

Een rub is een kruidenmengsel dat je gebruikt om vlees ‘mee in te wrijven’ ook hier kun je naar smaak allerlei kruiden toevoegen. Deze rub is lekker om bijvoorbeeld het vlees voor pulled pork mee in te wrijven. Neem een royale hoeveelheid en wrijf het vlees in totdat het helemaal bedekt is. Ik gebruik de spicemix als basis en vul deze aan met:

Dry rub

  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 2 eetlepels (kokosbloesem of palm) suiker
  • 1 eetlepel mosterdpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder

Maak dus zeker een potje met je eigen kruidenmix. Naast dat het lekker en handig is, is het ook nog een tijdbesparend! En misschien vind je het ook leuk om je eigen bbq saus te maken, kijk hier voor het recept.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

10 Reacties

  1. Hallo Simone,

    Ik heb sinds kort een slowcooker. Ik heb je mooie site gevonden met vele lekkere recepten, waarvan ik vele recepten gaan uitproberen. Maar ik een vraag over de dry rub. Ik zie dat de vraag al een keer gesteld is maar ik zit toch nog met een vraag. Je geeft een recept van de kruidenmix/spicemix, dit is een prima basis voor de dry rub. Hoeveel eetlepels van de kruidenmix/spicemix voeg je toe aan het recept van de dry rub. Of voeg je de gehele hoeveelheid van het recept van de kruidenmix/spicemix aan de gehele hoeveel van het recept van de dry rub.
    Ik bedoel dus de verhouding van de spicemix met de aanvulling van het dry rub die je samenvoegt in een potje.`
    Of bedoel je misschien dat je het vlees eerst inwrijft met de spicemix en vervolgens ook nog met de dry rub.

    Nou, het zijn heel wat vragen.

    Ga zo door met je te gekke site,

    Groeten John

    • Hoi, bedankt voor je berichtje! Leuk dat je aan de slag gaat met mijn recepten! Ik snap je vraag. Ik vind het altijd lastig om hoeveelheden aan te geven. Dat komt omdat ik kook op gevoel :-) Wat je het beste kunt doen is de spice mix maken en daarnaast de aanvulling voor de dry rub, je hebt dan 2 mengsels. Dan neem je van elk mengsel de helft en mengt deze met elkaar. Dan wrijf je het vlees in en als je meer nodig hebt neem je van beiden nog een beetje meer. Je kunt er niet echt iets verkeerd mee doen. Ik ben altijd royaal met kruiden en specerijen, dat kan een groot stuk vlees wel hebben. Als je spicemix overhebt kun je deze bewaren en bijvoorbeeld gebruiken voor een ander recept zoals bijvoorbeeld de taco salade van mijn site. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tip. En vragen mag altijd, ik help graag! Groetjes, Simone

  2. Goedemiddag Simone, wij hebben sinds 2 weken een slowcooker en jouw site werd aangeraden door de verkoopster en we zijn heel erg blij met deze tip. A. de recepten zijn heerlijk (vandaag is het Indo pulled Pork, alleen de geur doet je al watertanden) B. Jouw site is zo goed opgebouwd, de uitleg is helemaal perfect zeker als je nog nooit met een slowcooker hebt gekookt, C. gewoon omdat wij heel erg van indisch/aziatisch eten houden. En daarnaast is het heerlijk om goede tips te krijgen voor rubs, sauzen e.d. We gaan er zeker veel gebruik van maken. Bedankt voor het delen van deze heerlijke recepten. Gr. Annemarie

  3. Heerlijke recepten hier 😃

    Alleen 1 vraagje, waarom staat er soms een streep door een ingredient?

    • Hoi Karin,
      Je kunt in de ingrediëntenlijst zelf afstrepen welk ingrediënt je al hebt toegevoegd. Dat kan handig zijn :)
      Ook als je met de muis erover gaat, kan er een streep door komen te staan.
      Groetjes Simone

  4. Hai Simone,

    Als je de dry rub maakt; hoeveel eetlepels kruidenmix gebruik je dan voordat je de andere ingrediënten erbij doet om er een goede dry rub van te maken?

    • Hi Femke, ik begrijp je vraag niet helemaal. Wat bedoel je precies? Groetjes, Simone

      • Hoi Simone, ik begrijp de vraag van Femke wel aangezien ik met dezelfde vraag zit. Eerst geef je het recept van je kruidenmix (geweldig trouwens). Daarna zeg je dat het een prima basis is voor je dry rub. Maar hoeveel moet je van de kruidenmix gebruiken bij het recept van de dry rub. Dus gebruik je daar de hele hoeveelheid van de kruidenmix van of enkele lepels. Groetjes Simone

      • Hoi Simone, bedankt voor je bericht en compliment! In principe kun je zoveel gebruiken als je wilt en het ligt ook aan hoe groot het stuk vlees is wat je gaat gebruiken. Ik gebruik meestal royaal kruiden in mijn keuken. Gebruik de rub royaal en zorg dat het vlees helemaal goed bedekt is. Druk het er goed in met je handen. Het kan niet mis gaan. Het is niet erg of je nu 2 of 3 of zelfs 4 eetlepels van de rub gebruikt. Groetjes, Simone

  5. Super blij dat ik je eetinspiratie gevonden heb. Sinds een week heb ik een slowcooker en ben van deze site wijzer geworden, vandaag eten we pulled Beef en hij ruikt geweldig. Durf de slowcooker door je tips ook alleen te laten. Zal nog vaak een receptje of tip komen opzoeken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*