Homemade spicemix en dry rub. Als je een goede basisvoorraad en een gevulde kruidenlade hebt dan kun je heel eenvoudig zelf een dry rub maken. Het leuke is dat je deze kruidenmix kunt samenstellen naar eigen smaak. Ook kun je zelf bepalen hoeveel zout je toe wil voegen. Een dry rub is een mengsel van droge kruiden en specerijen dat wordt gebruikt om vlees, kip, vis of groenten op smaak te brengen. Je wrijft het kruidenmengsel letterlijk in zodat de smaken goed worden opgenomen. In dit artikel deel ik een makkelijk recept voor een dry rub.
Een dry rub kan je gerechten naar een hoger level tillen. Ten eerste wordt alles lekkerder en smaakvoller, vlees wordt door het gebruik van een rub waar zout in zit malser, ook zorgt de rub voor een korstje aan de buitenkant wat een lekkere crunch geeft. En het leuke is, je hoeft er niet veel voor te doen. Iedereen kan het. Wel is het handig om dan een goede kruidenmix te maken. Maak dan meteen een voorraadje zodat je het altijd bij de hand hebt.
Tip: recycle je glazen potjes en bewaar hier je zelfgemaakte kruidenmixen in.
Homemade spicemix en dry rub
Je kunt deze dry rub mix ook voor andere dingen gebruiken.
- Meng een eetlepel van de kruidenmix met mayonaise of yoghurt om er een lekkere dipsaus van te maken.
- Het is een heerlijke kruidenmix voor over friet of zoete aardappelfrietjes.
- Voeg het toe aan een marinade van olie, azijn, sinaasappelsap (laat je creativiteit erop los).
- Meng het door boter om een kruidenboter van te maken. Lekker op een stokbroodje of vlees.
- Voeg het toe aan een soep zoals tomatensoep of linzensoep om het een Mexicaans tintje te geven.
- Breng paneermeel of broodkruim ermee op smaak.
- Maak er een dressing van samen met olie, lekker over aardappeltjes uit de oven.
Als je een dry rub wilt gaan gebruiken voor vlees dat je gaat bereiden in de slowcooker, dan is het aan te raden om het vlees eerst goed droog te deppen. Wrijf de kruiden goed in totdat het vlees volledig bedekt is. Laat het enkele uren tot een nacht intrekken (afgedekt in de koelkast). Voor extra smaak bak je het vlees eerst aan, de korst die daardoor ontstaat geeft veel smaak. Plaats daarna het vlees in de slowcooker, het liefst op low zodat de smaken goed kunnen intrekken. Dit doe ik bijvoorbeeld bij het recept voor pulled pork (bbq style) uit de slowcooker, bekijk hier het recept.
Bij bereiding op de barbecue werkt het grotendeels hetzelfde. Het droogdeppen, inwrijven (rubben) en het laten intrekken. Wat anders is, is dat je het vlees op de barbecue (of de groenten), regelmatig keert zodat het niet verbrand. Regelmatig keren zorgt voor een gelijkmatige korst. Als het gaar is laat je het vlees minimaal 10 minuten rusten voordat je het aansnijd. Hierdoor blijft het vlees mals.
Zout en alternatieven voor zout
In deze kruidenmix zit zout, maar dit kun je naar eigen smaak toevoegen of zelfs weglaten. Wat je wel kunt toevoegen is bijvoorbeeld gedroogd paddenstoelenpoeder. Je kunt dit kopen maar ook zelf maken door gedroogde paddenstoelen fijn te malen in een koffiemolentje of kruidenmolentje. Gedroogde paddenstoelen koop je in de supermarkt of de toko. Gerookt paprikapoeder geeft ook veel smaak aan een dry rub. Het zorgt net voor die extra kick. Gedroogde citroenschil geeft ook een frisse smaak aan kruidenmengsels en mosterdpoeder geeft het een beetje pit. Zonder zout kun je ook prima een heerlijke kruidenmix/dry rub maken. Kruiden en specerijen kun je het beste kopen in de toko. Hier verkopen ze vaak grotere hoeveelheden en is het vaak ‘goedkoper’ dan in de supermarkt.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)