Tomatensoep met ballen

Alweer soep! Ja graag! Op maandag eten wij in verband met een druk schema – sport en zwemles – altijd soep. En ik wil graag kunnen afwisselen met verschillende recepten. Ik had dus nog geen recept voor tomatensoep met ballen op de site staan en dat kan natuurlijk niet! Ik heb dit recept gemaakt toen ik niet veel in huis had, dus ik heb ingrediënten gebruikt die in mijn koelkast en voorraadkast lagen. Het recept moest ook eenvoudig zijn, zodat iedereen hier in huis het kan maken. Soep met ballen dus! 

Wat heb je nodig voor vier personen?

  • 1 blik of pot tomatenblokjes
  • 2 wortels
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde basilicum (vers kan ook)
  • 1 theelepel (vers geraspte) nootmuskaat
  • 1 theelepel (kokosbloesem)suiker
  • 2 eetlepels (spelt)bloem of havermeel
  • 2 eetlepels groentebouillon
  • 1,5 liter water
  • 250 gram half-om-half gehakt
  • een handje volkoren spaghetti of vermicelli
  • optioneel: een snufje gemalen lavas (maggiplant)
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • klein scheutje olie om de ui in aan te fruiten

Benodigdheden:

  • staafmixer

Hoe maak je het?

Maak de wortels schoon en snijd deze in dunne plakjes. Doe dit ook met de ui en de knoflook. Verhit een klein scheutje olie in een soeppan en voeg de ui en de wortel toe. Bak deze zacht op een heel laag vuurtje voor minimaal 10 minuten. Voeg daarna de knoflook toe en schep het geheel goed om.

Voeg de basilicum, de geraspte nootmuskaat en de suiker toe en laat dit even meebakken. Nu mogen de tomatenblokjes en de bloem of havermeel erbij. Roer dit goed door elkaar. De bedoeling is dat het een dik papje wordt. De bouillonpoeder en het water kunnen er nu bij. Laat het zachtjes doorkoken. Ondertussen kun je de balletjes gaan draaien.

Breng het gehakt op smaak met een snufje verse nootmuskaat, een snufje lavas (als je dit niet hebt laat je het weg), peper en zout. Draai er kleine balletjes van en leg ze even apart.

Als het goed is, zijn de wortel en de ui helemaal zacht geworden. Pureer de soep glad met de staafmixer. Voeg de laurierblaadjes en de gehaktballetjes toe. Neem 2 handjes vermicelli of volkoren spaghetti en verkruimel deze boven de pan. Laat dit op een zacht vuurtje koken tot de balletjes en de vermicelli gaar zijn. Schep de soep in mooie kommen en garneer met wat vers gehakte peterselie.

Eet er een lekker stuk vers gebakken brood of pitabroodjes bij!

Tip: maak een dubbele hoeveelheid en vries het in voor een andere keer!

Tomatensoep_met ballen

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*