Tomatensoep met ballen! En dan niet een paar kleine balletjes natuurlijk maar fatsoenlijke gehaktballen. Om deze simpele tomatensoep nog lekkerder te maken strooi je er als finishing touch nog wat knoflookcroutons overheen. Of je serveert er platbrood bij met knoflookboter. Zo maak je van een eenvoudige soep een lekkere maaltijd.
Soep kan altijd! Het is een prima voorgerecht, lunch of lichte avondmaaltijd. Wij eten het meestal op drukke doordeweekse dagen of in het weekend. Mijn dochter eet ook soep als ontbijt, dat vult prima. Wil je er knoflookcroutons bij maken? Kijk dan hier hoe je deze eenvoudig kunt maken in de koekenpan. En als je dan toch bezig bent maak er dan meteen heerlijk platbrood bij. Hou je van tomaat? Bekijk dan hier de lekkerste recepten met tomaat.
Tomatensoep met ballen
Tomatensoep is misschien wel de meest bekende soep die er is. Makkelijk te maken, geen ingewikkelde ingrediënten, heerlijk zoet en natuurlijk het belangrijkst: de gehaktballetjes! De kant en klare soepen uit de supermarkt zijn te zoet naar mijn smaak, zelf houd ik van een beetje pit. Zelf soep maken is daarom altijd een beter idee omdat je het naar je eigen smaak kunt maken. Je kunt natuurlijk verse tomaten gebruiken maar mijn voorkeur gaat uit naar tomaten uit blik. Deze zijn zoeter en de smaak is meer geconcentreerd. Ook heb ik altijd tomaten in blik in huis heb. Zo kan ik altijd tomatensoep maken als ik daar zin in heb.
Normaal gesproken houd ik meer van een soep met een bite. Groenten mogen van mij best ‘chunky’ zijn. Maar deze soep pureer ik met een staafmixer rechtstreeks in de pan. Daarna laat ik de gehaktballetjes rustig garen in de soep, samen met de vermicelli. Ondertussen maak ik de knoflookcroutons.

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tomatensoep met ballen
4
porties20
minuten25
minuten45
minutenEen lekkere tomatensoep met veel gehaktballetjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 blikken gepelde tomaten (800 gram)
1 wortel in plakjes
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
2 laurierblaadjes
1 theelepel (vers geraspte) nootmuskaat
halve theelepel knoflookpoeder
1-2 theelepels suiker
3-4 eetlepels bloem
2 eetlepels groentebouillonpoeder of 1 tot 2 verkruimelde bouillonblokjes
750 milliliter water
450 gram half-om-half gehakt
snufje zout en peper
1 eetlepel olie (om in te bakken)
optioneel: 2 handjes vermicelli
BEREIDING
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de wortels in dunne plakjes. Verhit 1 olie in een soeppan en fruit dit samen aan. Bak dit ongeveer 10 minuten, totdat de wortel helemaal zacht geworden is.
- Draai ondertussen de gehaktballetjes van 450 gram gehakt. Kruid het gehakt met peper, zout, een halve theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel ver gemalen nootmuskaat. Maak er middelgrote gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot. Zet ze even apart.
- Doe 1 tot 2 theelepels suiker en de andere helft van de nootmuskaat erbij in de pan, schep alles even om en voeg de gepelde tomaten toe. Voeg nu 3 tot 4 eetlepels bloem toe. Het wordt nu een dikke brei maar dat is ook de bedoeling. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Bak dit een minuut aan.
- Schenk er 750 milliliter water erbij en roer de soep goed door. Breng het zachtjes aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer (let op warm!)
- Als alles gepureerd is voeg je de laurierbladen en de rauwe gehaktballetjes aan de soep toe. Laat dit op een zacht vuur gaar worden. Als de balletjes drijven test je er eentje uit om te kijken of hij gaar is. Als het balletje niet meer roze is van binnen is de soep klaar.
- Proef de soep en kijk of hij nog verder op smaak gebracht moet worden. Voeg naar wens 2 handjes vermicelli toe. Bestrooi royaal met vers gemalen zwarte peper. Serveer met knoflookcroutons en eventueel brood.
AANTEKENINGEN
- Als je tomatensoep lekker vindt probeer dan ook eens het recept voor Chinese tomatensoep. Ik voeg altijd een schepje sambal toe aan mijn soep voor een beetje extra pit. Sambal tomaat is een lekkere bijpassende sambal voor deze tomatensoep.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Snelle tomatensoep
- Chinese tomatensoep
- Tomatensoep met orzo
- Plantaardige balletjes van tofu
- De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.