Granola met sinaasappel, lekker krokant gebakken havervlokken, zaden en pitjes met een vleugje citrus. Een kom yoghurt met granola is een van mijn favoriete ontbijtjes. Meestal neem ik plantaardige yoghurt, met daarover een handje granola en vers fruit. Granola kun je kopen maar zelf maken is ook helemaal niet moeilijk. Ook kun je zelf bepalen hoe zoet je de granola maakt.
Ik heb een etiket van een pak granola eens goed bestudeerd. Er zaten maar liefst vier soorten suiker in. Namelijk: glucosestroop, melasse, suikerstroop en honing. Ik begrijp wel dat een fabrikant zoveel suikers in zijn granola doet want een bittere granola is echt niet te pruimen.
Granola met sinaasappel
Op zondag (als ik zin heb) maak ik meestal een voorraadje granola voor de hele week. Alle ingrediënten gaan in een grote kom, goed mengen en uitspreiden op een bakplaat. Je bakt het af in de oven, maar blijf wel een beetje in de buurt want als het verbrand smaakt het alsnog bitter. En wat betreft de hoeveelheden, deze komen niet zo nauw. Soms doe ik er gewoon een beetje van dit en een beetje van dat in. Dat maakt bij dit recept niet heel veel uit. Het is een basis, maak het zoals jij het lekker vindt.
De basis van granola is havermout, dit kan fijne havermout zijn of grove havermoutvlokken. Daarnaast heb je iets zoets nodig zoals honing of voor een vegan granola gebruik je ahornsiroop (maple syrup). In plaats van een zoetstof kun je ook geprakte banaan of gepureerde dadels gebruiken. Ook heb je iets van ‘vet’ nodig zoals kokosolie, olijfolie of een notenpasta. Hierdoor wordt de granola krokant. Wil je nog iets extra’s toevoegen doe dat dan nadat de granola gebakken is. Meng er bijvoorbeeld chocoladedruppels of rozijnen doorheen.

Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven
Airfryer, bakken, grillen en meer. 29 liter.
Granola met sinaasappel
500
gram10
minuten30
minuten40
minutenMaak met havermout, zaden en pitten je eigen krokante granola.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram havervlokken (havermout)
150 gram gemengde noten fijngehakt
50 gram gemengde pitten en zaden
1 theelepel vanille extract
1 theelepel kaneel of speculaaskruiden
50 milliliter plantaardige olie of 1 eetlepel notenpasta
50 milliliter vloeibare honing of ahornsiroop
1 biologische sinaasappel (sap en rasp)
snufje zout
optioneel: 1 eetlepel chocoladedruppels
BEREIDING
- Doe de natte ingrediënten in een grote kom. De olie (of notenpasta) honing of siroop, vanille extract en het sinaasappelsap en rasp. Meng dit goed door elkaar. Voeg daarna de droge ingrediënten toe. De havermout, noten, pitten/zaden, kaneel en zout. Meng alles goed door elkaar tot alles goed plakkerig is. Verhit ondertussen de oven op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierop uit met een spatel of paletmes. Spreid het redelijk dun uit. Dikke stukken zullen minder krokant worden. Bak de granola bruin in ongeveer 30 minuten. Schep tijdens het bakken de granola een keer om zodat het aan de onderkant en bovenkant gebakken wordt.
- Haal de granola uit de oven en laat deze op de bakplaat volledig afkoelen. Hij wordt nu nog krokanter. Breek het in stukken. Voeg eventueel chocoladedruppels toe. Bewaar de granola in een goed afgesloten glazen pot.
AANTEKENINGEN
- Serveer de granola in melk of bij de yoghurt. Ook lekker als topping op overnight oats. Bekijk hier het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.