Eetspiratie » Granola met sinaasappel
Granola met sinaasappel

Granola met sinaasappel

Granola met sinaasappel, lekker krokant gebakken havervlokken, zaden en pitjes met een vleugje citrus. Een kom yoghurt met granola is een van mijn favoriete ontbijtjes. Meestal neem ik plantaardige yoghurt, met daarover een handje granola en vers fruit. Granola kun je kopen maar zelf maken is ook helemaal niet moeilijk. Ook kun je zelf bepalen hoe zoet je de granola maakt.

Ik heb een etiket van een pak granola eens goed bestudeerd. Er zaten maar liefst vier soorten suiker in. Namelijk: glucosestroop, melasse, suikerstroop en honing. Ik begrijp wel dat een fabrikant zoveel suikers in zijn granola doet want een bittere granola is echt niet te pruimen.

Granola met sinaasappel

Op zondag (als ik zin heb) maak ik meestal een voorraadje granola voor de hele week. Alle ingrediënten gaan in een grote kom, goed mengen en uitspreiden op een bakplaat. Je bakt het af in de oven, maar blijf wel een beetje in de buurt want als het verbrand smaakt het alsnog bitter. En wat betreft de hoeveelheden, deze komen niet zo nauw. Soms doe ik er gewoon een beetje van dit en een beetje van dat in. Dat maakt bij dit recept niet heel veel uit. Het is een basis, maak het zoals jij het lekker vindt.

De basis van granola is havermout, dit kan fijne havermout zijn of grove havermoutvlokken. Daarnaast heb je iets zoets nodig zoals honing of voor een vegan granola gebruik je ahorn siroop (maple syrup). In plaats van een zoetstof kun je ook geprakte banaan of gepureerde dadels gebruiken. Ook heb je iets van ‘vet’ nodig zoals kokosolie, olijfolie of een notenpasta. Hierdoor wordt de granola krokant. Wil je nog iets extra’s toevoegen doe dat dan nadat de granola gebakken is. Meng er bijvoorbeeld chocoladedruppels of rozijnen doorheen.

Granola met sinaasappel

Granola met sinaasappel

0 van 0 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

500

gram
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

40

minuten

Maak met havermout, zaden en pitten je eigen krokante granola.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 250 gram 250 havervlokken (havermout)

  • 150 gram 150 gemengde noten fijngehakt

  • 50 gram 50 gemengde pitten en zaden

  • 1 theelepel 1 vanille extract

  • 1 theelepel 1 kaneel of speculaaskruiden

  • 50 milliliter 50 plantaardige olie of 1 eetlepel notenpasta

  • 50 milliliter 50 vloeibare honing of ahorn siroop

  • 1 1 biologische sinaasappel (sap en rasp)

  • snufje zout

  • optioneel: 1 eetlepel chocoladedruppels

Bereiding:

  • Doe de natte ingrediënten in een grote kom. De olie (of notenpasta) honing of siroop, vanille extract en het sinaasappelsap en rasp. Meng dit goed door elkaar. Voeg daarna de droge ingrediënten toe. De havermout, noten, pitten/zaden, kaneel en zout. Meng alles goed door elkaar tot alles goed plakkerig is. Verhit ondertussen de oven op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierop uit met een spatel of paletmes. Spreid het redelijk dun uit. Dikke stukken zullen minder krokant worden. Bak de granola bruin in ongeveer 30 minuten. Schep tijdens het bakken de granola een keer om zodat het aan de onderkant en bovenkant gebakken wordt.
  • Haal de granola uit de oven en laat deze op de bakplaat volledig afkoelen. Hij wordt nu nog krokanter. Breek het in stukken. Voeg eventueel chocoladedruppels toe. Bewaar de granola in een goed afgesloten glazen pot.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)