Zoetzure saus, lekker als ‘woksaus’ en heerlijk bij verschillende Oosterse gerechten. Over een krokante kipschnitzel, een groente – omelet of geserveerd bij tofu of tempeh. Met deze saus kun je alle kanten op. Het heeft een frisse smaak met een klein zuurtje. De zoete smaak komt van ananas, inclusief het siroop en een vleugje sinaasappel. Lekker in combinatie met atjar.
Recepten voor sauzen zijn altijd handig om in je kookrepertoire te hebben. Elk gerecht wordt lekkerder met een saus, of topping. Het is net als een salade zonder dressing, je moet het zelf lekker maken. Deze zoetzure saus heeft qua smaak iets weg van babi pangang saus. Toch is het een ander recept. Babi pangang saus is veel dikker en zoeter dan deze saus. Het recept voor babi pangang saus vind je hier.
Zoetzure saus
Het zoete in dit recept komt voornamelijk van ananassiroop, verder wordt er geen extra suiker aan toegevoegd. Op deze manier kun je het zo zoet maken als je zelf wilt. De sinaasappelrasp geeft de saus een subtiele citrus smaak, wat erg lekker is. En hou je van een beetje pit, voeg dan sambal oelek naar smaak toe. Deze saus is lekker om te wokken, roerbakken of om over kip of vlees te serveren. Ook bij ei, tofu en tempeh is het een heerlijke smaakmaker. Je zou het ook prima kunnen gebruiken als saus bij een kipgerecht in de slowcooker.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Zoetzure saus
1
(500 ml)10
minutes25
minutes35
minutesZoetzure saus, een heerlijke toevoeging bij kiprecepten, slowcookergerechten of geserveerd bij gebakken kip, gebakken ei, tofu en tempeh. Deze saus wordt gezoet met ananassiroop en sinaasappelsap. Een lekkere saus met een Aziatisch tintje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 tenen knoflook, geraspt
3-4 theelepels verse gember, geraspt
250 gram ananasstukjes uit blik (in siroop)
100-150 milliliter siroop uit het blikje ananas
1 theelepel biologische citroenrasp
sap van een halve citroen
1 theelepel sinaasappelrasp van een biologische sinaasappel
sap van een halve sinaasappel
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
3 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels bloem
250 milliliter water
halve eetlepel azijn
1 eetlepel neutrale olie
halve theelepel zout
BEREIDING
- Maak 4 tenen knoflook en 3 tot 4 theelepels gember schoon en rasp deze fijn, leg dit even apart. Giet de inhoud van het blikje ananas door een zeefje, vang de siroop op want deze heb je straks nodig.
- Pureer 250 gram ananasstukjes in een keukenmachine en voeg hieraan 1 theelepel citroenrasp en 1 theelepel sinaasappelrasp toe. Voeg ook het sap van een halve citroen en een halve sinaasappel toe.
- Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de knoflook en de gember aan. Voeg een halve eetlepel sambal oelek toe en schep alles goed om.
- Nu mogen er 3 eetlepels tomatenpuree bij, bak dit even goed mee voor 1 minuut. Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe. Je krijgt nu een soort rode deegbal in je pan. Bak dit rustig aan totdat je geen spikkeltje bloem meer ziet.
- Voeg de gepureerde ananaspuree en 250 milliliter water toe. Laat dit even doorkoken en schep goed om met een spatel.
- Als laatste voeg je een halve theelepel zout, een halve eetlepel azijn en 100 tot 150 milliliter ananassiroop toe. Proef of de saus op smaak is. Wil je de saus iets zoeter, voeg dan de rest van de ananassiroop toe. Laat het even zachtjes pruttelen.
- Je hebt vervolgens 2 opties: je laat de saus zoals hij nu is, dus met een beetje structuur of je maakt er een gladde saus van. In dat geval neem je een zeef en een grote kom en duw je met een spatel de saus door de zeef. Wat overblijft in de zeef is een brij van gember en ananas, deze heb je niet meer nodig.
- De saus is nu klaar. Je kunt deze bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Serveer de saus bij varkensvlees, kip of ei of gebruik het als woksaus en combineer het met je favoriete groenten.
AANTEKENINGEN
- Atjar past heel goed bij deze zoetzure saus. Wil je zelf atjar maken? Kijk dan hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gewokte Romaine sla
- Krokante kipfilet met zoetzure saus
- Thaise romige pompoencurry met noedels
- Geraspte zoetzure komkommersalade
- Sinaasappel met passievrucht
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.