Broodje sambal goreng tempeh – je nieuwe favoriet! Sambal goreng tempeh, een geliefd gerecht uit de Indonesische keuken. Deze knapperige, sticky tempeh is meestal als eerste op bij een etentje, feestje of een rijsttafel. Maar wat nog lekkerder is, serveer het op een broodje! Gecombineerd met knapperige groenten en een pittige sambal mayonaise is het een heerlijke lunch, starter of avondmaaltijd.
Ik zou dit broodje wel een paar keer per week kunnen eten. Het is lekker, redelijk makkelijk te maken en het valt bij veel mensen goed in de smaak. Je maakt eerst de sambal goreng tempeh en dit serveer je vervolgens op een broodje (baguette) met een lekker sausje, groenten en een frisse pickle van rode ui of komkommer. De pickle van rode ui kun je zelf eenvoudig maken volgens dit recept of je kunt het kant en klaar kopen in een potje in de supermarkt als je snel klaar wilt zijn.
En heb je nog nooit tempeh gegeten? In dit artikel kun je lezen wat tempeh precies is en wat je er allemaal mee kunt maken.
Broodje sambal goreng tempeh – je nieuwe favoriet!
Dit broodje is geïnspireerd op een Vietnamees broodje: Bahn mi. Het lijkt er qua smaak totaal niet op maar wel qua uiterlijk. Krokant gebakken reepjes tempeh, met een vleugje zoet en een beetje pit omhuld met een laagje ketjap manis. Door de trassi weg te laten in het sambal goreng tempeh is dit gerecht geheel vegan. Als je nog nooit tempeh hebt gegeten dan kan dit gerecht je misschien wel een echte tempehliefhebber maken! En het is tegenwoordig niet alleen maar verkrijgbaar bij de toko, maar ook gewoon in je plaatselijke supermarkt. Genoeg reden om dit broodje op je menu te zetten en wie weet wordt het je nieuwe favoriet!
De tempeh kun je op verschillende manieren bakken. Kies de manier die jij het handigst en het lekkerst vindt. Je kunt de tempeh heel eenvoudig bakken in een pan met een ruime bodem olie. Bak de reepjes dan wel in 2 tot 3 rondes zodat het ook echt bakt in plaats van kookt. Een snellere manier is om alle tempeh reepjes in een keer te bakken in een friteuse. Reepjes tempeh frituur je ongeveer 3 minuten op 180 – 190 graden tot ze bruin zijn. Naarmate de reepjes afkoelen worden ze nog krokanter. Wil je liever niet frituren dan kun je tempeh ook prima bakken in de airfryer. In dit artikel lees je hoe je dat doet. Direct na het bakken bestrooi je de tempeh met een flinke snuf zout.
OXO – Dunschiller – Julienne – Y-model
Met OXO’s Julienne Snijder maak je snel en veilig garneringen, salades, Aziatisch gerechten, citroen rasp en meer.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Broodje sambal goreng tempeh – je nieuwe favoriet!
4
personen15
minuten15
minuten30
minutenCrispy tempeh met zoete ketjap geserveerd op een knapperige baguette.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 blok tempeh á 400 gram in dunne reepjes gesneden
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
1 eetlepel sambal oelek (een halve eetlepel voor de tempeh en een halve eetlepel voor de saus)
2 – 3 blaadjes djeroek poeroet
1 theelepel gemalen laos
1 theelepel suiker
3 – 4 eetlepels ketjap manis
4 (afbak) baguettes
halve komkommer julienne gesneden
1 kleine winterpeen julienne gesneden
4 eetlepels ingelegde rode ui
2 eetlepels (plantaardige) mayonaise
optioneel: verse takjes koriander
100 -150 milliliter olie (om de tempeh in te frituren)
BEREIDING
- Snijd de tempeh in dunne plakken. Halveer de plakken en snijd er reepjes van die iets dikker dan een lucifer zijn. Zet ze apart tot gebruik.
- Snipper de ui en hak 2 teentjes knoflook fijn. Snijd de komkommer en de wortel julienne met behulp van een juliennesnijder. Meng dit samen in een schaaltje met je handen door elkaar. Maak ook de rode ui pickle (volgens dit recept) of gebruik een kant en klare versie uit de supermarkt.
- Maak een sausje van 2 eetlepels mayonaise en een halve eetlepel sambal. Zet dit apart tot gebruik. Bak ondertussen de baguettes af in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
- Neem een ruime koekenpan en schenk hierin een deel van de olie. Voeg elke bakronde een scheut nieuwe olie toe tot het op is. Bak de tempeh in twee of drie rondes bruin en knapperig. Als de tempeh goed bruin verkleurd is, je de sojaboontjes goed ziet zitten en je de reepjes hoort tikken in de pan dan zijn ze krokant genoeg. Schep ze uit de pan in een bord bekleed met een stukje keukenpapier en bestrooi met een snuf zout.
- Als alle tempeh gebakken is, veeg je de pan schoon met een stukje keukenpapier. Vervolgens fruit je de ui en de knoflook aan. Voeg een halve eetlepel sambal oelek (of meer/minder naar wens), een theelepel laos, een theelepel suiker en de djeroek poeroet blaadjes toe. Bak dit samen goed aan.
- Schenk 3 tot 4 eetlepels ketjap manis in de pan en verwarm dit tot het gaat bubbelen. Voeg vervolgens de reepjes gebakken tempeh toe en schep alles goed om. Je kunt nu de broodjes gaan samenstellen.
- Snijd de baguettes open en besmeer ze met de sambal mayonaise. Als eerste beleg je het broodje met een paar scheppen van de gebakken tempeh. Vervolgens doe je er een flinke pluk van het komkommer/wortel mengsel op en als laatste de pickle van rode ui.
- Als je het lekker vindt, garneer je het broodje met een paar takjes verse koriander. Wil je extra pit dan voeg je een drizzle sriracha toe. Gebakken uitjes zijn ook een lekkere toevoeging.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Salade met gebakken tempeh
- Tempeh sambal
- Snelle (lunch) salade met kip
- Wat is tempeh en hoe bereid je het?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.