Groene linzensoep uit de slowcooker, een makkelijk recept waar je geen omkijken naar hebt. Op Eetspiratie kun je recepten vinden met verschillende kleuren linzen. Deze soep maak ik met groene linzen. Anders dan de rode of gele linzen behouden deze hun vorm tijdens het koken. Ze hebben een stevige bite en geven de soep een lekkere smaak.
Komt ze weer aan met haar linzen! Ja, ik hou van linzen. Linzen zijn geweldig. Ik heb ze in alle kleuren, gedroogd maar ook in pot of uit blik. Je kunt ze zowel warm als koud eten. Voeg ze toe aan salades, soepen, curry’s of maak er burgers van. Ook zijn ze betaalbaar, lang houdbaar en gezond. Ze hebben geen specifieke smaak, maar geven gerechten veel voedingswaarde.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Groene linzensoep uit de slowcooker
Het handige van dit recept is dat je alles snijdt, in de slowcooker doet en je er vervolgens 4 uur (op high) of 6 uur (op low) geen omkijken meer naar hebt. De basis van mijn soepen is meestal ui, wortel en bleekselderij. Hiervan heb ik altijd standaard porties in de vriezer liggen. Dan hoef ik het er alleen maar uit te halen in de pan te doen en klaar. In dit artikel leg ik daar meer over uit. Om de soep extra vulling te geven, voeg ik vaak een aardappel toe. Bij dit recept heb ik gekozen voor zoete aardappel. De linzen hoef je niet te weken maar alleen even goed af te spoelen/te wassen onder de kraan.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Groene linzensoep uit de slowcooker
6
porties15
minutes8
hours8
hours15
minutesLinzensoep uit de slowcooker, een makkelijk recept waar je geen omkijken naar hebt. Bereid deze soep in de slowcooker in 8 tot 6 uur op stand low of 4 uur op stand high.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram gedroogde groene linzen
1 ui, gesnipperd
2 wortels, in blokjes gesneden
4 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
1 grote zoete aardappel, in blokjes gesneden
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
halve theelepel knoflookpoeder
chilipoeder naar smaak
1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of 1 a 2 bouillonblokjes
1 – 1,5 liter water
2 laurierblaadjes
handje verse boerenkool of spinazie of 3 tot 4 deelblokjes uit de vriezer
citroensap naar smaak
BEREIDING
- Spoel 250 gram gedroogde groene linzen af onder de kraan. Doe ze in een vergiet en ga er met je handen goed doorheen tot het schuim verdwenen is. Zet ze even apart.
- Snipper 1 ui en snijd 2 wortels in blokjes. Maak 4 stengels bleekselderij schoon en snijd deze in stukjes. Boen de zoete aardappel schoon, de schil mag erom blijven maar kan er ook af. Snijd de aardappel in kleine blokjes.
- Doe de ui, wortel, bleekselderij en zoete aardappel in de slowcooker. Voeg 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Voeg chilipoeder toe naar smaak.
- Doe de 2 laurierblaadjes erbij samen met 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of 2 verkruimelde bouillonblokjes.
- Voeg de linzen toe en schenk het water erop tot alles onder staat. Doe er een snufje zout en peper bij. Roer alles door elkaar.
- Zet de slowcooker (of gebruik de slowcookerstand op de multicooker) 8 uur op stand low of 4 uur op stand high. Je kunt er ook voor kiezen om de kooktijd iets korter te houden, bijvoorbeeld 6 uur op stand low. Maar dan hebben de linzen nog een ‘bite’. Als je dat lekker vindt, kies dan voor een iets kortere kooktijd.
- Als de kooktijd verstreken is, ga je er met een pureestamper doorheen. Voeg een hand verse spinazie of boerenkool toe of 3 tot 4 deelblokjes van de bevroren variant. Laat dit even slinken. Breng de soep op smaak met citroensap.
- Bewaar de soep in de koelkast of vries het in.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gele linzensoep uit de pan of slowcooker
- Pittige linzensoep met krokant kipgehakt
- Slowcooked chili
- Vegan linzencurry met zoete aardappel
- Linzen pompoensoep
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.