Eetspiratie » Foe yong hai saus
Foe yong hai saus

Foe yong hai saus

Foe yong hai saus is een zoetzure saus die je serveert over ei, zoals een omelet of luchtige scrambled eggs. Althans zo wordt in Nederland gegeten. Het gerecht is simpel, een boerenomelet (omelet met groenten) overgoten met rode saus. In de omelet kun je restjes groenten verwerken zoals wortel, champignons en prei. De saus is een combinatie van tomatenpuree of ketchup, azijn en suiker.

Dit gerecht vind je niet in een restaurant in China. Het is aangepast naar de Nederlandse smaken en heeft eigenlijk niks met het oorspronkelijke gerecht te maken. Dat was namelijk een omelet gevuld met krab. Mijn oma heeft in een Chinees restaurant gewerkt en kookte dus ook Chinees – Indische gerechten. Mijn variant van foe yong hai saus is niet heel erg zoet en ik heb er een aantal groenten aan toegevoegd. Het is eenvoudig te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Wel gebruik ik ketchup zonder toegevoegde suiker (Illie Billie Tomaten ketchup van Verstegen) omdat ik geen fan ben van zoet. Als je de standaard ketchup gebruikt in combinatie met extra suiker dan wordt je saus automatisch zoeter.

Foe yong hai saus

Als je in oude Chinees – Indische kookboeken kijkt, zie je vaak bij het recept foe yong hai dat alleen de ingrediënten voor de omelet gegeven worden. De saus is weer een apart recept. Daarom heb ik dit ook foe yong hai saus genoemd. In principe kan iedereen wel een omelet bakken en er hoeven niet eens perse groenten in verwerkt te worden. Soms zie je dat de saus op de omelet geserveerd wordt. Of de omelet wordt voor de helft gevuld met groenten, dichtgevouwen en daarboven op zit een laagje van de saus. Een andere optie is om de omelet in stukken te snijden en deze door de saus te mengen. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Mijn saus is in de basis vegan. Serveer je het met ei dan is het een vegetarisch gerecht. Als je plantaardig eet, kun je ook een vegan omelet bakken op basis van tofu en kikkererwtenmeel (dat recept deel ik later nog). Of je maakt een tofu scramble (roerei van tofu). Maak het zoals jij het lekker vindt. De saus kun je ook prima bij andere gerechten gebruiken. Over een (plantaardige) schnitzel of gebakken blokjes tofu, samen met een beetje witte rijst en komkommer is het ook erg lekker. Laat je fantasie erop los!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Foe yong hai saus
Foe yong hai saus
Foe yong hai saus

Foe yong hai saus

4 van 11 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

30

minuten

Zoetzure saus met groenten. Serveer over ei, (plantaardige) schnitzel of over gebakken tofu.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 1 ui gesnipperd

  • 2 – 3 tenen 2 – 3 knoflook fijngehakt

  • 2 theelepels 2 geraspte gember

  • 1 1 wortel julienne gesneden

  • 50 gram 50 diepvrieserwten (bevroren)

  • 4 eetlepels 4 ketchup (ik gebruik een suikervrije variant)

  • 1 eetlepel 1 tomatenpuree

  • 1 eetlepel 1 sojasaus (of ketjap asin)

  • 2 eetlepels 2 suiker (of meer of minder naar smaak)

  • halve theelepel halve zout en een snufje (witte) peper

  • 2 eetlepels 2 azijn

  • 1 eetlepel 1 maïzena + 1 eetlepel water

  • halve eetlepel halve plantaardige boter

  • 150 – 200 milliliter 150 – 200 water

Bereiding:

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de wortel in dunne reepjes (julienne).
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel aan met een snufje zout.
  • Als de ui glazig ziet voeg je de gember en knoflook toe. Doe de tomatenpuree erbij en bak deze mee voor 1 minuut. Voeg daarna de ketchup toe.
  • Schenk het water erbij samen met de sojasaus en azijn. Voeg (witte) peper en suiker toe en verwarm de saus tot hij gaat bubbelen. Doe de bevroren erwten erbij en schep alles goed om.
  • Maak een papje van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel water. Voeg dit bij de saus zodat deze indikt. Proef de saus en breng deze op smaak. Voeg indien nodig nog extra suiker, sojasaus of azijn toe. Dit is naar persoonlijke smaak.
  • Serveer de saus over ei (omelet of scrambled eggs), een schnitzel of gebakken tofu. Eet het met rijst en groenten.
  • Je kunt de saus een paar dagen in de koelkast bewaren.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)