Foe yong hai saus is een zoetzure saus die je serveert over ei, zoals een omelet of luchtige scrambled eggs. Althans zo wordt in Nederland gegeten. Het gerecht is simpel, een boerenomelet (omelet met groenten) overgoten met rode saus. In de omelet kun je restjes groenten verwerken zoals wortel, champignons en prei. De saus is een combinatie van tomatenpuree of ketchup, azijn en suiker.
Foe yong hai vind je niet in restaurants in China. Het is aangepast naar de Nederlandse smaken en heeft eigenlijk niks met het oorspronkelijke gerecht te maken. Dat was namelijk een omelet gevuld met krab. Mijn oma heeft in een Chinees restaurant gewerkt en kookte dus ook Chinees – Indische gerechten. Mijn variant van foe yong hai saus is niet heel erg zoet en ik heb er een aantal groenten aan toegevoegd. Het is eenvoudig te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Wel gebruik ik ketchup zonder toegevoegde suiker (tomatenketchup van Verstegen) omdat ik geen fan ben van zoet. Als je de standaard ketchup gebruikt in combinatie met extra suiker dan wordt je saus automatisch zoeter.
Foe yong hai saus
Als je in oude Chinees – Indische kookboeken kijkt, zie je vaak bij het recept foe yong hai dat alleen de ingrediënten voor de omelet gegeven worden. De saus is weer een apart recept. Daarom heb ik dit ook foe yong hai saus genoemd. In principe kan iedereen wel een omelet bakken en er hoeven niet eens perse groenten in verwerkt te worden. Soms zie je dat de saus op de omelet geserveerd wordt. Of de omelet wordt voor de helft gevuld met groenten, dichtgevouwen en daarboven op zit een laagje van de saus. Een andere optie is om de omelet in stukken te snijden en deze door de saus te mengen. Je kunt er dus alle kanten mee op.
Mijn saus is in de basis vegan. Serveer je het met ei dan is het een vegetarisch gerecht. Als je plantaardig eet, kun je ook een vegan omelet bakken op basis van tofu of je maakt met peulvruchten een mung dal omelet. Of je maakt een tofu scramble (roerei van tofu). Maak het zoals jij het lekker vindt. De saus kun je ook prima bij andere gerechten gebruiken. Over een (plantaardige) schnitzel of gebakken blokjes tofu, samen met een beetje witte rijst en komkommer is het ook erg lekker. Laat je fantasie erop los!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Foe yong hai saus
4
porties10
minutes20
minutes30
minutesZoetzure saus met groenten, foe yong hai saus. Serveer over ei, (plantaardige) schnitzel of gebakken tofu.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 ui, gesnipperd
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
2 theelepels geraspte gember
1 wortel, julienne gesneden
50 gram diepvrieserwten (bevroren)
4 eetlepels ketchup (ik gebruik een suikervrije variant)
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel sojasaus (of ketjap asin)
2 eetlepels suiker (of meer of minder naar smaak)
halve theelepel zout en een snufje (witte) peper
2 eetlepels azijn
1 eetlepel maïzena + 1 eetlepel water
halve eetlepel plantaardige boter
150 – 200 milliliter water
BEREIDING
- Snipper een ui, hak 3 tenen knoflook fijn en snijd de wortel in dunne reepjes (julienne).
- Smelt een halve eetlepel boter in een koekenpan en bak de ui en reepjes wortel aan met een snufje zout.
- Als de ui glazig ziet voeg je 2 theelepels gember en de fijngehakte knoflook toe. Doe er 1 eetlepel tomatenpuree erbij en bak deze mee voor 1 minuut. Voeg daarna 4 eetlepels tomatenketchup toe.
- Schenk het water erbij samen met 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels azijn. Voeg een snufje (witte) peper en 2 eetlepels suiker toe en verwarm de saus tot hij gaat bubbelen. Doe er 50 gram bevroren erwten bij en schep alles goed om.
- Maak een papje van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel water. Voeg dit bij de saus zodat deze indikt. Proef de saus en breng deze op smaak. Voeg indien nodig nog extra suiker, sojasaus of azijn toe. Dit is naar persoonlijke smaak.
- Serveer de saus over ei (omelet of scrambled eggs), een schnitzel of gebakken tofu. Eet het met rijst en groenten.
- Je kunt de saus een paar dagen in de koelkast bewaren.
AANTEKENINGEN
- Deze saus is ook lekker in combinatie met atjar. Lees hier hoe je zelf atjar maakt.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Tofu scramble, roerei zonder ei (vegan)
- Vegetarische schnitzel
- Nasi goreng met ei
- Tahoe (tofu) omelet
- Linzenburger
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.