Eetspiratie » Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)
Spaanse gehaktballetjes Albondigas

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas), de inspiratie voor dit gerecht heb ik opgedaan op Ibiza. Deze balletjes in tomatensaus zijn makkelijk om te maken en je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig. Je eet de balletjes met rijst of een aardappeltortilla en een lekkere frisse salade. Ook op een broodje zijn ze heerlijk. Ik maakte een hele pan vol en bewaarde de helft ervan in de diepvries. Een handig recept voor je kookrepertoire.

Om deze gehaktballetjes te maken heb je niet perse een slowcooker nodig, je kunt ze ook prima maken in een ‘gewone’ pan. Bereiding in de slowcooker vind ik zelf erg handig omdat je er dan weinig omkijken naar hebt. Daarnaast worden de balletjes lekker zacht en smaakvol omdat ze langzaam kunnen garen.

Ik kook graag met de slowcooker, heb je deze (nog) niet? Lees dan hier mijn review over dit handige keukenapparaat.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)

En als ik dan toch mijn slowcooker aan ga zetten dan maak ik maar meteen een grotere hoeveelheid. Deze gehaktballetjes kun je namelijk prima invriezen. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6.5 liter. Je kunt ze ook in een kleinere slowcooker bereiden maar dan stapel je de balletjes wat meer op elkaar. Halverwege de kooktijd zou ze ze eventueel (voorzichtig) kunnen omscheppen zodat ook de bovenste balletjes garen in het vocht.

Deze gehaktballetjes eet je met rijst, pasta, brood (hiermee kun je lekker in de saus dippen) of met een aardappeltortilla (bekijk hier het recept).

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)

Recipe by Simone | Eetspiratie
4.2 from 13 votes
Course: Hoofdgerecht, Bijgerecht, BorrelhapjeCuisine: SpaansDifficulty: Makkelijk
Porties

8

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd (op stand low)

5

hours 
Totale tijd

5

hours 

20

minutes

Spaanse gehaktballetjes (Albondigas) uit de slowcooker. Heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus. Een perfect gerecht om te bereiden in de slowcooker. In 5 uur op stand low maak je zachte malse gehaktballetjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo half-om-half gehakt

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 3 eetlepels vers gehakte peterselie

  • 2 eieren

  • 3 blikken gezeefde tomaten of tomatenblokjes (á 400 gram)

  • 1-2 tenen knoflook (in plakjes gesneden)

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje van een bouillonblokje

  • chilipoeder naar smaak

  • 2 sneetjes brood (zonder korst)

  • 100-150 milliliter melk

  • zout en peper

  • 1 eetlepel olie

  • optioneel: een snufje suiker

BEREIDING

  • Verkruimel de sneetjes brood in een schaaltje en giet de melk eroverheen (begin eerst met 100 milliliter melk) en laat dit even staan. Doe het gehakt in een grote kom en voeg het paprikapoeder, zout, peper, 2 eetlepels gehakte peterselie, de eieren en een snufje chilipoeder toe. Meng dit met je handen goed door elkaar.
  • Haal de boterhammen uit de melk en voeg deze aan het gehaktmengsel toe. Knijp dit er goed doorheen. Voeg eventueel de overgebleven melk toe om het mengsel wat vochtiger te maken. Maar maak het niet té nat.
  • Nu kun je de balletjes gaan draaien. Neem een groot bord om ze op te leggen. Draai de balletjes iets groter dan een walnoot. Als je alle balletjes gedraaid hebt kun je ze in de koelkast zetten om ze wat steviger te laten worden maar dat is geen must.
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en bak de balletjes bruin. Doe dit in een paar rondes want niet alles past in de pan. Leg de balletjes die je gebakken hebt alvast in de slowcooker.
  • Als alle balletjes gebakken zijn schenk je de tomaten in de pan en voeg je de plakjes knoflook en het groentebouillonpoeder (of blokje) toe. Warm de saus even op, meng het goed door elkaar en breng de saus op smaak met zout en peper en eventueel een snufje suiker.
  • Schenk de saus op de gehaktballetjes in de slowcooker en schep het voorzichtig om. Doe de deksel op de pan en zet de voor 5 tot 6 uur op stand low of 3 tot 4 uur op high.
  • Garneer de gehaktballetjes met veel verse peterselie en serveer met brood, pasta, aardappeltjes of rijst.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.