Groenten bereiden in de Crock-Pot Express. Het wordt een beetje eentonig, want ik blijf maar blije berichten posten over de Crock-Pot Express. En ik denk dat ik toch wel het meest blij ben dat ik op een hele snelle manier groenten kan bereiden in deze multicooker. Ik ben namelijk gek op groenten. De één wordt blij van biefstuk en de ander van fastfood maar… ik heb dat dus met groenten! Ik eet altijd groenten bij de lunch en het avondeten en soms zelfs al bij het ontbijt.
Ik weet niet waarom, maar ik houd gewoon van groen op mijn bord. Zonder groen is mijn eten niet compleet. Mijn moeder vraagt altijd als ze mijn lunch ziet, hoe krijg je dit weg? Zoveel kauwwerk! En mijn vriend is wat minder van het groenvoer, maar hij probeert wel alles (totaal niet onder dwang ofzo!). Mijn kinderen zijn het inmiddels wel gewend om groenten te eten. Ze klagen er eigenlijk nooit over, wat dat betreft lusten ze (bijna) alles.
Mijn groenten eet ik het liefst rauw, gestoomd of gegrild. Ik kook ze eigenlijk nooit. Als ik aan vroeger denk (niet bij mij thuis hoor) dan zie ik pannetjes op het vuur met doodgekookte groente. Broccoli die een half uur op het vuur stond, erwten en worteltjes uit pot gekookt tot snot. Niemand vindt dat toch lekker? Toch?

Ik ga in dit artikel uitleggen hoe ik mijn groenten bereid in de CPE. Door de CPE te gebruiken heb je gewoon veel meer mogelijkheden met groenten vind ik persoonlijk. Ik vond het namelijk soms lastig timen om alles tegelijk gaar te hebben. Met de CPE is dit een stuk makkelijker als je het een aantal keer gedaan hebt.
Heb je nog geen Crock-Pot Express maar wil je er meer over weten?
Lees dan hier de uitgebreide review die ik over deze fijne multicooker schreef!
Je kunt op verschillende manieren groenten bereiden in de CPE. Er zit een programma op waarmee je kunt stomen steam. Je kunt groenten koken onder hoge druk. Je kunt ze ook aanbakken op sauté en verder laten garen onder hoge druk. Dit heb ik allemaal uitgetest. Ik heb mijn favoriete manier in ieder geval gevonden!

Koken in 1 minuut!
Kan dat? Nee! Maar de kooktijd die je gaat instellen op de CPE is wel 1 minuut (bij grotere hoeveelheden groenten kan dat 2 minuten of zelfs meer zijn). De bedoeling is dat je de pan druk op laat bouwen en als deze opgebouwd is laat je de groente 1 minuut onder druk koken/stomen. Daarna laat je het stoom snel ontsnappen via quick release. Dit proces duurt ongeveer 8 tot 10 minuten, dat ligt aan de hoeveelheid groenten en hoe vol de pan op dat moment is.
Voordelen van groente bereiden op deze manier:
- de kooktijd is kort
- de groenten zijn nog mooi van kleur
- de groenten hebben nog een bite
- het mislukt eigenlijk nooit
Waarom niet het steam programma gebruiken?
Je kunt ook prima het steam programma gebruiken. Er is geen verschil qua smaak en tijd. Ik heb met verschillende groenten zowel het steam programma als het gewone manual programma uitgetest. Ik kies manual omdat ik dat persoonlijk fijner vind.
Stoommandje of rooster
Bij groenten bereiden in de CPE is een stoommandje of het bijgeleverde roostertje een must. Je doet namelijk altijd minimaal 250 milliliter water in de binnenpan want dit is nodig om druk op te bouwen en stoom te krijgen. Dus eerst giet je het water in de pan, hierop komt het roostertje of het stoommandje of allebei tegelijk (zo kun je verschillende soorten groenten stomen).
Waar kun je een stoommandje kopen?
Ik gebruik dit siliconen stoommandje en deze bevalt prima. Makkelijk schoon te houden en neemt geen geurtjes op.
Het roostertje gebruik je om bijvoorbeeld broccoli of een hele bloemkool op te leggen of (zoete) aardappels. Het is belangrijk dat de groenten het water niet raken.
Ik ga nu in stappen uitleggen hoe je groenten bereid in de CPE. Dit voorbeeld kun je aanhouden voor verschillende soorten groenten. De stappen zijn bij elke groente hetzelfde, alleen de kooktijden kunnen eventueel afwijken. Ik geef er suggesties bij om de groenten lekker op smaak te brengen, toevallig allemaal met een Oosters tintje!
Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Spruitjes en wortels (samen in de CPE)
wat heb je nodig?
350 gram spruitjes
3 wortels
250 milliliter water
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
theelepel (geroosterde) sesamzaadjes
optioneel: chili olie
Hoe maak je het?
- Maak de spruitjes schoon, was ze en snijd de kontjes eraf. Snijd ze vervolgens door de helft. Schil met een dunschiller de wortel en snijd deze in schuine plakken.
- Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de stoom aan de bovenkant straks vrij weg kan. Check of de ring in de deksel zit en dat de binnenpan in de CPE zit.
- Doe 250 milliliter water in de CPE. Zet daar het roostertje op. Leg hier de wortel op. Zet het stoommandje op de wortel en leg hier de spruitjes op. Sluit de deksel en sluit meteen het ventiel.
- Druk op manual en stel de tijd in op 1 minuut high door op het – teken te drukken. Druk daarna start. De pan gaat nu druk opbouwen en er kan stoom ontsnappen. Na ongeveer 6 minuten heeft de pan genoeg druk opgebouwd. Hij telt terug van 1 minuut naar 0.
- Druk op stop en open het ventiel (quick release) met behulp van een lange lepel. Als alle stoom uit de pan is kun je voorzichtig de deksel openen. Let op! Er kan heet water uit de deksel komen.
- Maak een dressing van de sojasaus en sesamolie. Schep de spruitjes in een schaal en besprenkel met de dressing en bestrooi met sesamzaadjes. De wortel kun je serveren met een lekkere pittige chili olie.

Bloemkoolrijst
Wat heb je nodig?
450 gram bloemkoolrijst
theelepel knoflookpoeder
theelepel sesamolie
zout en peper naar smaak
250 milliliter water
Hoe maak je het?
- Volg hetzelfde stappenplan als bij de spruitjes. Gebruik een stoommandje. Leg eventueel op het stoommandje een stukje bakpapier zodat niet alle korreltjes door de gaatjes vallen.
- Tijd instellen op 1 minuut high, 250 milliliter water en een quick release op het eind.
- De bloemkoolrijst kun je op smaak brengen met knoflookpoeder, zout en peper en sesamolie. Je kunt het gestoomd eten maar ook eventueel opbakken. Er zit nog een kleine bite aan de bloemkool.

Sperziebonen
wat heb je nodig?
500 gram sperziebonen
250 milliliter water
theelepeltje sesamolie
optioneel: gefrituurde knoflook (te koop bij supermarkt en toko)
Hoe maak je het?
- Volg hetzelfde stappenplan als bij de spruitjes. Leg de sperziebonen op het stoommandje.
- Let op! Stel de tijd in op 2 minuten high voor een crunchy bite of 3 minuten op high voor iets zachtere sperziebonen, 250 milliliter water en een quick release op het eind.
- Besprenkel de sperziebonen met een theelepeltje sesamolie en bestrooi met gefrituurde knoflook. Breng eventueel op smaak met een snufje zout en peper.

Broccoli
Wat heb je nodig?
1 – 2 stronken broccoli (heel)
snufje zout of theelepeltje sojasaus
250 milliliter water
optioneel: furikake (mengsel van sesamzaadjes en zeewier) te koop bij o.a. natuurvoedingswinkels
halve eetlepel sesamolie
Hoe maak je het?
- Was de broccoli en laat deze heel. Leg het roostertje op de bodem van de CPE en schenk 250 milliliter water in de pan. Leg de broccoli in zijn geheel (of door de helft gesneden) op het roostertje.
- Volg het stappenplan van de spruitjes. Tijd instellen op 1 minuut, 250 milliliter water en een quick release op het eind.
- Haal de broccoli uit de CPE en snijd de roosjes eraf. De steel kun je ook deels opeten (zonde om weg te gooien). Serveer de broccoli met sesamolie en furikake. Breng op smaak met een snufje zout of lepeltje sojasaus.

Gestoomde prei
wat heb je nodig?
1 prei per persoon
250 milliliter water
optioneel: chili olie
Hoe maak je het?
- Snijd de preien doormidden en het grove groene blad aan de bovenkant eraf. Snijd ze vervolgens door de helft. Verwijder de buitenste bladeren en spoel de prei goed onder de kraan tot het zand weg is.
- Volg het stappenplan van de spruitjes. De prei kun je prima op het roostertje leggen. 1 minuut high, 250 milliliter water en een quick release op het eind.
- Haal de prei met een tang uit de pan en besprenkel met chili olie. Serveer met rijst of nasi kuning (uit de CPE).

Tip: een olie die heel erg lekker is bij gestoomde groenten is mijn Oosterse gember bosui olie. Het geeft elke groente meteen een heerlijke Oosterse smaak.
Kijk hier voor het recept inclusief YouTube video waarin ik stap voor stap laat zien hoe ik de olie maak.
En heb je geen Crock-Pot Express maar wil je toch groenten stomen? Groenten stomen kun je heel makkelijk doen in:
- een bamboe stoommandje op een pan kokend water;
- een pan kokend water met een vergiet (niet een van plastic) en een deksel erop;
- een pan kokend water met een roostertje (bv een onderzetter) en daarop een ander pannetje om het mee af te sluiten; en,
- in een slowcooker kun je ook stoom creëren en bijvoorbeeld op die manier een hele bloemkool of een pompoen garen, kijk hier en hier hoe dat in zijn werking gaat.
Hopelijk heb ik je met deze tips en recepten enthousiast kunnen maken om voortaan groenten te bereiden in de Crock-Pot Express!
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE