Eetspiratie » Groenten bereiden in de Crock-Pot Express multicooker
Groenten bereiden in de Crock Pot Express

Groenten bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Groenten bereiden in de Crock-Pot Express multicooker, een van de meest handige manieren om groente te bereiden. Geen slappe, doodgekookte grauwe groenten, maar heerlijke gestoomde broccoli, bloemkool, spruitjes, noem maar op. Door de korte kooktijd van 1 minuut (afhankelijk van de groente) onder druk, krijg je perfect gegaarde groenten. Kleurrijk, smaakvol met de vitaminen er nog in, want dat het het belangrijkst.

Ik houd gewoon van groen en kleur op mijn bord, zonder groente is mijn eten niet compleet. Ik ben dan ook vaak verbaasd als ik hoor dat mensen liever geen groenten eten of dit niet als onderdeel zien van de maaltijd. Of dat de groenten op het bord maar heel minimaal zijn. Mijn groenten eet ik het liefst rauw, gestoomd of gegrild. De juiste bereiding is wel cruciaal. Niemand wil grijze, grauwe groenten op zijn bord. Serveer ze met een lekkere dressing, (chili)olie of een knapperig element zoals gebakken uitjes of geschaafde amandelen en je groenten krijgen weer een hele andere smaak en structuur. Je moet ze zelf lekker maken. Ben je nog niet bekend met het koken in de multicooker? Lees dan hier hoe het precies werkt.

Groenten bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Je kunt op verschillende manieren groenten bereiden in de multicooker. De manier die ik altijd gebruik is via het manual programma. Je kookt de groenten kort onder hoge druk en als het programma afgelopen is open je handmatig het ventiel, dit heet een quick release. Hierdoor stop je het kookproces en garen de groenten niet verder.

De bereidingstijd

Veel groenten hebben een kooktijd van 1 minuut. Stevige groenten of grotere hoeveelheden hebben een iets langere kooktijd nodig. Maar de totale bereidingstijd is ongeveer 8 tot 10 minuten, houd daar dus rekening mee.

Voordelen van groente bereiden op deze manier:

  • de kooktijd is kort
  • de groenten zijn nog mooi van kleur
  • de groenten hebben nog een bite
  • het mislukt eigenlijk nooit

Bij groenten bereiden in de multicooker is een stoommandje of het bijgeleverde roostertje een must. Je doet namelijk altijd minimaal 250 milliliter water in de binnenpan want dit is nodig om druk op te bouwen en stoom te krijgen. Dus eerst giet je het water in de pan, hierop komt het roostertje of het stoommandje en daarop leg je de groenten. Het is belangrijk dat de groenten het water niet raken. Door ze op een rekje of in een mandje te leggen worden de groenten gestoomd in plaats van gekookt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groenten bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Groenten bereiden in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Bereiding

15

minuten

Bereid de lekkerste groente in de Crock-Pot Express multicooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Spruitjes
  • 350 gram schoongemaakte gehalveerde spruitjes

  • 250 milliliter water

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel sesamzaadjes

  • halve eetlepel sesamolie

  • Sperziebonen
  • 500 gram verse sperziebonen

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 eetlepel gebakken uitjes of gefrituurde knoflook

  • 250 milliliter water

  • Broccoli
  • 2 stronken broccoli (heel)

  • 1 theelepel sesamolie

  • halve eetlepel sojasaus

  • 1 eetlepel furikake (mengsel van zeewier en sesamzaadjes)

  • 250 milliliter water

  • Prei
  • 1 prei per persoon

  • chili olie naar smaak

  • 250 millilter water

BEREIDING

  • Spruitjes: doe 250 milliliter water in de multicooker. Plaats een stoommandje in de pan. Leg hierin de gehalveerde spruitjes. Sluit de deksel en het ventiel. Kies manual en stel een kooktijd in van 1 minuut. Als de kooktijd verstreken is en je het piepsignaal hebt gehoord open je voorzichtig het ventiel zodat de stoom kan ontsnappen. Maak een dressing van de sojasaus, sesamolie en sesamzaadjes. Serveer de dressing over de spruitjes.
  • Sperzieboontjes: doe 250 milliliter water in de multicooker. Plaats een stoommandje in de pan. Leg hierin de sperziebonen. Kies manual en stel een kooktijd in van 2 minuten voor knapperige sperziebonen en 3 minuten voor zachtere sperziebonen. Als de kooktijd verstreken is en je het piepsignaal hebt gehoord open je voorzichtig het ventiel zodat de stoom kan ontsnappen. Drizzle de sesamolie over de boontjes en bestrooi met gebakken uitjes of knoflook.
  • Broccoli: doe 250 milliliter water in de multicooker. Plaats een stoommandje of rekje in de pan. Leg hierin de hele broccoli stronken.. Kies manual en stel een kooktijd in van 1 minuut. Als de kooktijd verstreken is en je het piepsignaal hebt gehoord open je voorzichtig het ventiel zodat de stoom kan ontsnappen. Drizzle de sesamolie en sojasaus over de broccoli en bestrooi met furikake.
  • Prei: maak de preien goed schoon en halveer deze. doe 250 milliliter water in de multicooker. Plaats een stoommandje of rekje in de pan. Leg hierop de prei. Kies manual en stel een kooktijd in van 1 minuut. Als de kooktijd verstreken is en je het piepsignaal hebt gehoord open je voorzichtig het ventiel zodat de stoom kan ontsnappen. Haal de preien met een tang uit de pan en drizzle er chili olie overheen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.