Eetspiratie » Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker
Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker

Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker

Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker, is niet een kwestie van er melk inschenken, op een knopje drukken en de pan doet de rest. Nee, het heeft echt wat aandacht nodig! En laat je hier niet door afschrikken, want de handelingen zijn heel eenvoudig en je krijgt er lekkere zelfgemaakte yoghurt voor terug.

Ik maakte al eerder yoghurt in de slowcooker. Lees hier mijn stappenplan voor yoghurt maken in de slowcooker. Heb je een Crock-Pot Express? Hier kun je ook yoghurt in maken, want er zit zelfs een speciale yoghurt stand op. En hoe leuk is het om je eigen yoghurt te maken? Daar kan geen supermarkt yoghurt tegenop. En als je toch een slowcooker of multicooker hebt, waarom zou je het dan niet proberen?

Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker

Als je nog nooit zelf yoghurt hebt gemaakt dan ga ik even kort uitleggen hoe het werkt en wat je er voor nodig hebt. Ik ga nu misschien iets geks vertellen; om yoghurt te maken heb je yoghurt nodig! Je hebt maar een beetje nodig om de melk om te toveren in yoghurt, dit heet een yoghurtstarter. Maar niet elke yoghurt uit de supermarkt is hiervoor geschikt. Om yoghurt te kunnen maken heb je levende culturen nodig. Heb je die niet, dan kun je geen yoghurt maken.

Maar welke yoghurt moet je dan kopen? Het beste kun je zoeken naar biologische yoghurt (geen kwark) in een pot of beker. Je vindt het niet in literpakken. Lees het etiket en kijk of er bij de ingrediënten, cultuur, levende culturen of levende fermenten op vermeld staan. Deze yoghurtsoort heeft ook vaak een lekkere friszurige geur en smaak.

Dan het keukengerei. Een keukenthermometer is een must. Je hebt deze nodig om de juiste temperatuur van de melk te bepalen. Siliconen keukengerei, zodat je de binnenpan van de CPE niet beschadigd. Ook is het heel belangrijk om schoon te werken. Zet het keukengerei dat je gebruikt tijdens het yoghurt maken steeds in dezelfde pot of kom en leg het niet overal op het aanrecht neer. Maak ook de binnenpan en de deksel voordat je begint even extra goed schoon.

Tijdens het yoghurt maken is de deksel van de CPE gesloten. Wat ik doe, is de rubberen ring uit de deksel halen, deze heb je niet nodig bij het yoghurt maken. Eventuele geurtjes (van eerdere gerechten) die in de ring zitten kunnen in je yoghurt terechtkomen en dat is niet lekker. Het ventiel staat tijdens de bereiding gewoon open. Het enige wat de pan doet tijdens het yoghurt maken is de pan warmhouden. Er komt geen hoge druk of iets dergelijks bij kijken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker

Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Niveau: makkelijk
Servings

2

liter
Prep time

1

uur 
Cooking time

8

uren 
Total time

9

uren 

Met melk en yoghurt (met levende culturen) kun je in de slowcooker en multicooker je eigen yoghurt maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 2 liter volle melk

 • 200 gram yoghurt met levende culturen

 • optioneel: jam/vanille/honing of agave siroop

Bereiding:

 • Begin met het schoonmaken van de binnenpan en de deksel van de CPE. Verwijder de rubberen ring uit deksel.
 • Zet de CPE op een stevige ondergrond waar hij veilig 8 uur kan staan.
 • Verzamel al het keukengerei (siliconen garde, spatel, grote opscheplepel, een schaaltje en thermometer) bij elkaar en pak een schone pot of grote schaal om je gerei straks steeds in te leggen.
 • Schenk 2 liter melk in de CPE en schakel het sauté programma in en druk op start. Je gaat de melk nu verwarmen tot 83 tot 85 graden. Je blijft erbij in de buurt en checkt af en toe met de thermometer wat de temperatuur is. Roer er af en toe met de garde doorheen zodat de melk een beetje in beweging blijft en niet verbrand aan de onderkant. Als je hoort dat de melk een beetje gaat borrelen dan weet je dat de temperatuur bijna bereikt is.
 • Als de melk 83 tot 85 graden is dan druk je op stop om de sauté stand uit te schakelen. Nu moet de melk afkoelen tot 42 graden. Als je veel geduld hebt kun je ongeveer 45 tot 50 minuten wachten tot het uit zichzelf afkoelt. Meet regelmatig de temperatuur om te checken of het inmiddels al 42 graden is.
 • Heb je minder geduld? Dan kun je de binnpan ook een koud bad geven om de melk sneller terug te koelen. Zet de binnenpan dan in de gootsteen gevuld met koud water. Meet regelmatig de temperatuur om te kijken of de 42 graden al bereikt is. Mijn voorkeur heeft te om te wachten en de melk zelf te laten afkoelen.
 • Ondertussen schep je 200 gram van je yoghurtstarter in een ruime kom. Als de melk 42 graden is schep je een royale (soeplepel) melk bij de yoghurt. Meng dit met je garde goed door elkaar. Als alles goed geroerd is, voeg je het mengsel toe aan de melk.
 • Meng alles nogmaals door elkaar met een garde en doe de deksel op de CPE. De ring zit er niet in en het ventiel mag open blijven staan.
 • Druk op het yoghurtprogramma, stel met behulp van de + en – knoppen een tijd van 8:00 uur in en druk op start. Hoe langer je de yoghurt in de CPE laat, hoe meer zurig hij wordt. Je kunt er ook voor kiezen om het 10 uur te doen of een nacht. Probeer het uit en kijk wat je zelf het lekkerst vindt qua smaak.
 • De CPE telt nu af van 8 uur naar 0. Als de yoghurt klaar is hoor je een piepsignaal. Druk op stop en haal de deksel van de pan. Als het goed is, is de melk een stevige massa geworden. Roer er met een schone garde doorheen.
 • Je hebt nu 3 opties:
  1. Je schenkt de yoghurt over in schone uitgekookte glazen potten, laat dit afkoelen en zet ze in de koelkast.
  2. Of je schenkt de helft van de yoghurt in een pot en van de andere helft maak je hangop. Dit doe je door de yoghurt in een vergiet bekleed met een theedoek of koffiefilters te scheppen met daaronder een grote kom om de wei op te vangen. Dit laat je een nacht staan. de volgende dag heb je dikke yoghurt. De wei kun je gebruiken in pannenkoekenbeslag, een smoothie of om brood mee te bakken.
  3. Of je maakt er yoghurt van met een smaakje. Dit kun je heel eenvoudig doen door er bijvoorbeeld aardbeienjam doorheen te mengen.
 • Is het yoghurt maken goed bevallen? Bewaar dan 200 gram van deze batch in de koelkast als yoghurtstarter voor de volgende keer.

Aantekeningen

 • Van de uitgelekte yoghurt (hangop) kun je bijvoorbeeld tzatziki maken of roomkaas met knoflook en kruiden.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)