Eetspiratie » Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie)
Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie)

Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie)

0.0 van 0 stemmen

Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie). Bij spareribs denk je natuurlijk meteen aan de barbecue. Maar als je de spareribs van tevoren gaart in de Crock-Pot Express en daarna op de barbecue roostert worden ze nog veel lekkerder. Bereiden in de multicooker kan op twee manieren, namelijk: low en slow of snel en simpel. Of je gebruikt de slowcook functie of je kiest voor koken onder hoge druk (high pressure).

Het voordeel van het garen in de Crock-Pot Express is dat het vlees heel mals wordt. Het valt bijna van het botje en dat komt mooi uit want ik houd niet van kluiven. Om die reden eten wij ook niet zo vaak spareribs! Maar omdat er veel mensen gek zijn op spareribs wilde ik graag laten zien hoe je deze op twee manieren in de Crock-Pot Express kunt bereiden.

Heb je nog geen multicooker en wil je er meer over weten? Lees dan hier mijn uitgebreide artikel over dit geweldige apparaat dat je leven een stuk makkelijker maakt!

Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie)

Low en slow

Persoonlijk vind ik dit de meeste fijne manier om spareribs te garen, langzaam. Doordat je het vlees de tijd geeft wordt het zacht en mals. Een tijd terug deelde ik al een artikel over hoe je spareribs bereid in de slowcooker. Deze Indo slowcooked spareribs zijn tot nu toe nog steeds favoriet. In de CPE gebruik je ook de slowcook functie maar heb ik de bereiding iets anders aangepakt.

Voordat je de spareribs gaat bereiden is het belangrijk om eerst het vlies van de spareribs te verwijderen (ontvliezen). Op de achterkant van de sparerib zit een wit/doorzichtig vlies wat erg taai kan worden. Schuif het topje van een mes (hoeft geen scherp mes te zijn) tussen het vlees en het vlies. Lift met het mes het vlies omhoog, zet je duim eronder en trek nu in een beweging het vlies van de sparerib af.

De low en slow versie (de slowcook functie van de CPE)

wat heb je nodig?

 • 4 spareribs

 • 3 tot 4 eetlepels ketjap manis

 • 2 theelepels knoflookpoeder

 • flinke theelepel uienpoeder

 • 3 eetlepels zoete chilisaus

 • theelepel sesamolie

 • 2 eetlepels citroensap

 • sambal oelek naar smaak

 • 2 eetlepels water

 • 1 eetlepel (rijst)olie

 • zout en peper

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Bereiding:

 • Haal het vlies van de spareribs af en snijd de ribs door de helft of in kleinere stukken. Zo passen ze beter in de binnenpan.
 • Bestrooi de spareribs met zout, peper, een halve theelepel uienpoeder en 1 theelepel knoflookpoeder. Wrijf dit goed in het vlees. De rest van het uien en knoflookpoeder gebruik je straks voor de saus.
 • Zet de CPE op een stevige ondergrond. Je hebt voor de slowcook functie niet perse de standaard CPE deksel nodig. Ik gebruikte een glazen deksel van een van mijn gewone pannen. Zo kun je af en toe ook even spieken. Wil je wel de standaard deksel gebruiken van de CPE zet dan bij het slowcooken het ventiel open!
 • Schik de spareribs in de CPE. Leg ze op de zijkant en zet ze rechtop. Voeg 2 eetlepels water toe. Doe de deksel op de pan. Druk op slowcook, stel de tijd in op 6 uur low, sluit de deksel en druk op start.
 • Maak ondertussen de saus van de rest van de ingrediënten. Zet deze apart tot gebruik.
 • Na 6 uur geeft de CPE een piepsignaal dat het kookproces verstreken is. Druk op stop. Haal de spareribs met een tang uit de CPE. Leg ze op een schaal en bestrijk ze royaal met de ketjapsaus.
 • Grill of rooster ze vervolgens op de barbecue tot ze een mooi kleurtje hebben gekregen. Of bak ze nog 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180-200 graden.

De snelle en simpele versie (koken met high pressure, manual)

Soms heb je gewoon niet zoveel tijd. Het is zomer, je besluit spontaan toch de barbecue aan te zetten die avond, je krijgt onverwacht eters en het is al tegen het eind van de middag! Hoe kun je dan toch snel spareribs op de bbq krijgen? Door ze te bereiden op high pressure in de CPE!

Hoe doe je dat?

 • Haal het vlies van de spareribs af en snijd ze door de helft of in kleinere stukken. Bestrooi ze met zout en peper.
 • Zet de CPE op een stevige ondergrond en controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan in de CPE geplaatst is.
 • Schenk 500 milliliter water in de CPE en schik de spareribs rechtop in de pan. Als je het lekker vindt kun je tussen de spareribs een grof gesneden ui, plakjes verse gember, geplette knoflookteentjes en een paar laurierblaadjes leggen. Dit is optioneel.
 • Doe de deksel op de pan. Let op! Hierbij gebruik je dus de CPE deksel met de ring want je gaat koken onder druk.
 • Zet meteen het ventiel dicht. Druk op manual en stel de tijd in op 15 minuten. Heb je goede vlezige spareribs dan stel je de tijd in op 18 minuten. Druk op start.
 • Er verschijnt heat op de display. De pan heeft ongeveer 15 minuten om op temperatuur te komen. Als de pan op temperatuur is geeft hij een piepsignaal. Daarna loopt de tijd terug van 15 naar 0. Bij 0 geeft hij nogmaals een signaal.
 • Druk op stop en open voorzichtig het ventiel (eventueel met behulp van een lange lepel). Laat alle stoom ontsnappen en open daarna de deksel. Haal de spareribs met een tang uit de pan en leg ze op een bord.
 • Hierna kun je de spareribs bestrijken met een saus naar wens. Rooster de spareribs op de barbecue of bak ze 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180-200 graden.

Naast een saus op basis van ketjap zijn er natuurlijk ook nog andere sauzen die je kunt gebruiken om je spareribs van een heerlijke smaak te voorzien! Ik geef hieronder een aantal suggesties. Dit zijn andere recepten van mijn blog maar waar je het saus recept heel goed kunt gebruiken voor je spareribs.

No waste! Na het bereiden van de spareribs op high pressure blijft er een geurige (als je er ui, gember en knoflook bij hebt gedaan) bouillon over. Deze zou je (als je dat lekker vindt) kunnen gebruiken voor een soep. Je kunt hem zeven en invriezen en gebruiken om andere gerechten mee op smaak te brengen.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)