Review Slow cooked vega. Yes! Eindelijk een boek met 100 vegetarische recepten voor de slowcooker! Ik weet dat veel mensen (waaronder ik) hier heel erg blij van worden. In een slowcooker kun je namelijk veel meer bereiden dan alleen maar vlees. Ik ben natuurlijk heel actief op slowcook gebied, maar door dit boek ben ik de slowcooker nog meer gaan waarderen. Er zijn zoveel mogelijkheden op het gebied van vegetarisch slowcooken. Dit boek is voor mij echt een eye-opener.
Als je aan een slowcooker denkt, dan denk je meestal aan een stoofpotje, draadjesvlees of pulled pork. Ook soepen en bouillons kun je prima in de slowcooker bereiden. Maar dan groenten in de slowcooker, wordt dat geen snotterige bedoeling? Nee! Dit boek Slow cooked vega laat je zien dat je met groenten prima kunt slowcooken. De kaft van het boek ziet er al heel erg uitnodigend en kleurrijk uit. Dit vind ik erg belangrijk bij een boek.
Review Slow cooked vega
Het boek begint met een korte inleiding en met een aantal slowcook tips die erg belangrijk zijn, vooral als je een beginnende slowcook bent. Daarna lees je een stukje over toppings. Toppings? Katy Holder (de auteur van dit boek) heeft dit heel slim bedacht. Ze geeft een aantal recepten voor toppings om je gezinsfavorieten (zoals zij dit noemt) nog lekkerder te maken. Denk aan pangratatto (krokant broodkruim), krokante zaden en pitjes of een heerlijke pesto. Volgens Katy zijn de toppings dé manier om iedereen van de vegetarische slowcooked gerechten te laten genieten. Ook zonder deze toppings zullen de gerechten ongetwijfeld heerlijk smaken, de toppings zijn een extraatje.
Als eerste komen de soeprecepten aan bod, de minestrone springt er voor mij echt uit. Deze wil ik zeker gaan maken. Daarna volgt er een heel uitgebreid hoofdstuk over dahl’s en curry’s. Heel handig is dat er bij ieder recept wordt aangegeven voor hoeveel personen het is, hoelang het in de slowcooker moet en bij sommige recepten staat de maat van de slowcooker er ook bij. Opvallend is dat ze ook gerechten met tofu/tahoe bereid in de slowcooker. Bij ons staat er wekelijks meerdere keren tofu op het menu. Maar het bereiden in de slowcooker is iets wat ik nog niet geprobeerd heb.
Hierna volgen de gezinsfavorieten waarvan ik de Mac ‘n’ cheese met bloemkool wel heel interessant vind. De liefhebbers van bonen hebben geluk, want in dit boek vind je verschillende chilirecepten. In het hoofdstuk rijst, pasta en granen kun je jezelf uitleven met de risotto recepten of pastasauzen en lasagne. Het recept voor stroganoff met gemengde paddenstoelen heb ik zelf uitgeprobeerd. Dit heerlijke recept vind je onderaan dit artikel.
Het hoofdstuk ‘warme salades en bijgerechten’ vind ik zelf het meest verrassend. In dit hoofdstuk zie je goed hoeveel mogelijkheden je hebt met groenten in de slowcooker. Ook komen de toppings hier heel goed van pas. Alle gerechten zien er fris, gezond en kleurrijk uit.
De desserts in dit boek zijn om van te watertanden. Van een kleverige dadelcake tot in chai gestoofde peren tot een pie met appel en blauwe bessen en een citroenpudding… Dit wil je maken! Ik ben geen ‘dessert’ liefhebber, maar misschien komt daar nog verandering in.
Conclusie: ben je net als ik gek op koken met de slowcooker en ben je op zoek naar wat afwisseling tussen vlees en groentegerechten? In dit boek vind je genoeg inspiratie voor lekkere recepten (wel 100). Vegetarische recepten hebben bij sommige mensen een beetje een stoffig imago, maar deze recepten zijn alles behalve dat. Ik vind het hippe recepten van nu die erg handig zijn om in je kookrepertoire te hebben.
Omdat ik nieuwsgierig ben, wilde ik natuurlijk ook een recept uit het boek proberen. Het werd de stroganoff van gemengde paddenstoelen. Ik heb er natuurlijk een beetje mijn eigen draai aan gegeven. Voor dit recept heb ik alleen kastanjechampignons gebruikt. Het is een lekker gerecht en ook eenvoudig om te maken. Binnen 10 minuten had ik alles in de slowcooker zitten, 3 uur later konden we aan tafel. Ik serveerde er rijst en lekker veel vers gehakte peterselie bij. Dit gerecht is voor 4 personen.
Stroganoff van kastanjechampignons uit Slow cooked vega
4
personen15
minuten3
uren3
uren15
minutenEen heerlijke stroganoff van paddenstoelen uit de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
750 gram kastanjechampignons
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje
250 milliliter water
3 theelepels paprikapoeder
2 eetlepels bloem
200 milliliter crème fraîche of cashewroom voor een vegan variant
2 eetlepels tomatenpuree
2 -3 eetlepels vers gehakte peterselie
peper en zout
BEREIDING
- Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Snijd de kastanjechampignons in grove stukken.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en 3 theelepels paprikapoeder. Voeg vervolgens de champignons toe en bak deze aan tot ze een beetje zacht zijn geworden.
- Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe en schep alles goed om. Zorg dat alle champignons bedekt zijn met een laagje bloem. Bak dit ongeveer 2 minuten en schep alles over in de slowcooker.
- Schenk er 250 milliliter water erbij, doe er 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje), 2 eetlepels tomatenpuree en 200 milliliter crème fraîche bij. Meng dit met een spatel goed door elkaar. Je hoeft niet bang te zijn dat het gaat schiften. Voeg een snufje peper en zout toe. Sluit de deksel en zet de slowooker voor 3 uur op low.
- Serveer de stroganoff met rijst of pasta, het smaakt zelfs heerlijk met knapperig brood. Garneer royaal met vers gehakte peterselie en een snufje vers gemalen zwarte peper.
Het boek Slow cooked vega is onder andere hier te koop:
Gerelateerde recepten en artikelen
- Thaise kippensoep
- Spareribs uit de Crock-Pot Express (slow en snelle versie)
- Kookboeken voor de slowcooker
- Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten
- Vegetarische rendang uit de slowcooker
Voor deze review heeft Goodcook mij een exemplaar van dit boek toegestuurd.
Bron foto’s Slow cooked vega: Goodcook. De geplaatste foto’s uit het boek bij dit artikel zijn met toestemming van de uitgever geplaatst. Verdere verspreiding van deze foto’s is niet toegestaan, hierop rust copyright.
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.