Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)

Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)

Ik weet dat veel mensen gek zijn op zoete gerechten. Zelf ben ik meer een pittige eter, maar overal kan natuurlijk sambal bij. Ajam nanas is een licht pittig/zoet gerecht dat ook goed in de smaak valt bij kinderen (heel gek!). De combinatie van de zoete ananas, gember, knoflook en rode peper is heel erg lekker. Er zitten ook redelijk wat groenten in dit gerecht. Samen met rijst, komkommertjes en kroepoek is dit een prima bordje eten!

Dit gerecht kun je ook in een stoofpan of braadpan maken. Ik heb het in de slowcooker gemaakt, omdat ik er dan niet bij hoef te blijven en de smaken lekker intrekken. De kip wordt ook heerlijk zacht. In dit recept heb ik kipfilet gebruikt, maar stukjes kippendij kun je ook gebruiken. Dit gerecht is voor 4 personen en ik maakte het in mijn 6.5 liter slowcooker.

Tip: snijd de groenten en ook de kip in even grote stukken, zo zijn ze tegelijk gaar.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram kipfilet of kippendijen
  • 1 winterpeen
  • 2 rode paprika’s
  • 2 – 3 rode uien
  • groot blik ananas + sap voor de saus
  • eetlepel maizena
  • flinke eetlepel tomatenpuree
  • snufje zout en peper
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • scheutje olie om in te bakken
  • 2 bosuitjes (als garnering)

Wat heb je nodig voor de saus?

  • sap van het blik ananas (150 ml)
  • halve eetlepel sambal oelek of meer naar smaak
  • eetlepel citroensap
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 centimeter geraspte gember
  • eetlepel honing
  • theelepel Thaise vissaus
  • 25 milliliter water
  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper
Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)
Mooie kleuren!

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in even grote blokjes, doe ze in een ziplockzakje samen met een snufje zout, peper en een eetlepel maizena. Knijp in het zakje en zorg dat de stukjes kip bedekt zijn met maizena. Leg het zakje even weg, deze heb je straks pas nodig.
  • Snijd vervolgens de groenten (paprika’s, wortel en rode ui). Ik heb ze in verschillende vormen gesneden. Voor de wortel heb ik mijn favoriete kartelmesje gebruikt. Door de groenten even groot te snijden zullen ze straks tegelijkertijd gaar zijn. Haal de ananasschijven uit het blik, bewaar het sap en snijd de ananas in stukjes.
  • Nu ga je de saus maken. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer het door elkaar. Nu zijn alle onderdelen voor het gerecht klaar om samengevoegd te worden.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de kip tot rondom bruin ziet. Doe de kip vervolgens over in de slowcooker.
  • Leg nu de rauwe gesneden groenten en de stukjes ananas op de kip in de slowcooker en strooi hierover een eetlepel groentebouillonpoeder.
  • In dezelfde koekenpan bak je een eetlepel tomatenpuree aan. Voeg vervolgens de saus toe en verwarm dit tot de tomatenpuree is opgelost. Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig nog iets toe.
  • Schenk de saus over de kip en groenten in de slowcooker en meng het geheel even door elkaar. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker voor 3,5 – 4 uur op low.
  • Als de kooktijd verstreken is, controleer dan of de wortel zacht genoeg is geworden. Het gerecht is nu klaar. Eventueel zou je de saus iets kunnen binden door een water te mengen met een beetje maizena en dit toe te voegen.
  • Serveer de ajam nanas met rijst en komkommer. Garneer met ringetjes bosui.
Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. dank voor het recept! was superlekker!

  2. Annemarieke

    Vandaag gemaakt. Smaakte erg lekker!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*