Eetspiratie » Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)
Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)

Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)

Ajam nanas, (kip met ananas uit de slowcooker). Ik weet dat veel mensen gek zijn op zoete gerechten. Zelf ben ik meer een pittige eter, maar overal kan natuurlijk sambal bij. Ajam nanas is een licht pittig/zoet gerecht dat ook goed in de smaak valt bij kinderen. De combinatie van de zoete ananas, gember, knoflook en rode peper is heel erg lekker. Er zitten ook redelijk wat groenten in dit gerecht. Samen met rijst, komkommertjes en kroepoek is dit een prima bordje eten!

Dit recept voor kip met ananas kun je niet alleen maken in een slowcooker maar ook in een ‘gewone’ pan. Zelf heb ik het in de slowcooker gemaakt. Het voordeel daarvan is dat ik er dan geen omkijken naar heb en de smaken lekker lang kunnen intrekken. Klik hier voor meer informatie over slowcooking.

Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)

In dit recept heb ik kipfilet gebruikt, maar kippendijen zijn ook een goede keuze. Kippendij wordt minder snel droog en is wat malser. Belangrijk is om de stukjes kip en de groenten in even grote stukjes te snijden, op deze manier worden ze gelijktijdig gaar.

Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Indofood, Slowcooker, Indische en Indonesische receptenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker (3,5 u low)

3

uren 

30

minuten
Tijd totaal

3

uren 

50

minuten

Ajam nanas (kip met ananas uit de slowcooker) is een lekker zoet/pittig gerecht. De combi van zoete ananas met sambal valt ook in de smaak bij kinderen.

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig?
  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 1 winterpeen

  • 2 rode paprika’s

  • 2-3 rode uien

  • 1 groot blik ananas + sap voor de saus

  • 1 eetlepel maizena

  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • zout en peper naar smaak

  • 1 scheutje olie om in te bakken

  • 2 bosuitjes (als garnering)

  • En deze ingrediënten heb je nodig voor de saus
  • sap van het blik ananas (150 ml)

  • 1 eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 tenen knoflook geraspt

  • 1 centimeter geraspte gember

  • 1 eetlepel honing

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • 25 milliliter water

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in even grote blokjes, doe ze in een ziplockzakje samen met een snufje zout, peper en een eetlepel maizena. Knijp in het zakje en zorg dat de stukjes kip bedekt zijn met maizena. Leg het zakje even weg, deze heb je straks pas nodig.
  • Snijd vervolgens de groenten (paprika’s, wortel en rode ui). Ik heb ze in verschillende vormen gesneden. Voor de wortel heb ik mijn favoriete kartelmesje gebruikt. Door de groenten even groot te snijden zullen ze straks tegelijkertijd gaar zijn. Haal de ananasschijven uit het blik, bewaar het sap en snijd de ananas in stukjes.
  • Nu ga je de saus maken. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en roer het door elkaar. Nu zijn alle onderdelen voor het gerecht klaar om samengevoegd te worden.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de kip tot rondom bruin ziet. Doe de kip vervolgens over in de slowcooker.
  • Leg nu de rauwe gesneden groenten en de stukjes ananas op de kip in de slowcooker en strooi hierover een eetlepel groentebouillonpoeder.
  • In dezelfde koekenpan bak je een eetlepel tomatenpuree aan. Voeg vervolgens de saus toe en verwarm dit tot de tomatenpuree is opgelost. Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig nog iets toe.
  • Schenk de saus over de kip en groenten in de slowcooker en meng het geheel even door elkaar. Doe de deksel op de pan en zet de slowcooker voor 3,5 – 4 uur op low.
  • Als de kooktijd verstreken is, controleer dan of de wortel zacht genoeg is geworden. Het gerecht is nu klaar. Eventueel zou je de saus iets kunnen binden door een water te mengen met een beetje maizena en dit toe te voegen.
  • Serveer de ajam nanas met rijst en komkommer. Garneer met ringetjes bosui.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE