Loaded fries met pittige kip

Loaded fries met pittige kip

Loaded fries? Ik kreeg de vraag op instagram of dat ongeveer hetzelfde is als kapsalon. Het antwoord is ja en nee. Loaded fries zijn frietjes die beladen (loaded) zijn met allerlei lekkere gezonde of ongezonde dingen! Het leuke van dit gerecht is dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Maak het met kip, zoete aardappel of maak een vega(n) variant. Ik maakte loaded fries met pittige kip.

Loaded fries kun je eigenlijk altijd eten. Op een drukke doordeweekse dag, lekker knus op de bank in het weekend of zelfs als je eters krijgt. Dit gerecht zal zeker in de smaak vallen. Het is ook handig als je nog groenten moet opmaken, want je kunt friet met alles combineren. Dit keer heb ik gewone aardappels gebruikt (zoete aardappel kan ook heel goed) en daar frietjes van gesneden. Ik heb ze gebakken in de airfryer, maar het kan natuurlijk ook in de oven. En ben je in een luie bui dan kun je ook altijd nog frietjes kopen in de supermarkt… of in de snackbar!

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ik combineer regelmatig mijn eigen recepten want sommige dingen passen nu eenmaal heel goed bij elkaar. En een grappig weetje, mijn dochter moest als opdracht voor school een healthy fastfood gerecht bedenken. Toen hebben we dit gerecht samen bedacht en zij heeft het aan de klas gepresenteerd. Het werd heel goed ontvangen.

Loaded fries met pittige kip

Tip: je kunt dit gerecht ook heel goed voorbereiden. Kook en snijd de kip een dag van tevoren, snijd de groenten en maak alvast de saus. Bewaar alles in de koelkast en de volgende dag hoef je alleen nog maar de frietjes te breiden, de kip te bakken in de saus en de groenten toe te voegen.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 kilo (zoete) aardappelen (of diepvriesfriet)
  • 4 kipfilets
  • halve komkommer
  • 1 rode ui
  • 2 bosuitjes
  • 1 wortel
  • ringetjes rode peper naar smaak
  • zak gemengde sla
  • (rijst)olie om in te bakken

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 1 tot 2 centimeter verse gember naar smaak
  • 2 teentjes knoflook
  • eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • eetlepel sojasaus
  • theelepel sesamolie
  • 1 tot 2 eetlepels ketjap manis
  • theelepel Thaise vissaus
  • flinke theelepel mosterd

Hoe maak je het?

  • Zet een pan water op en kook hierin de kipfilets gaar. Doe alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en meng dit goed door elkaar. Proef of de saus goed is en voeg indien nodig nog wat van de ingrediënten naar smaak toe. Zet de saus apart. Schil de aardappels en maak er friet van. Zet dit ook apart.
  • Snijd de groenten in allerlei verschillende vormen. Ik snijd de komkommer met mijn kartelmesje en gebruik voor de wortel mijn spiraalsnijder. De ui snijd ik in halve maantjes en de bosui in schuine repen. Door het op verschillende manieren te snijden krijg je een leuk effect. Zet de groenten in de koelkast tot gebruik.
  • Als de kip gaar is haal je deze uit de pan en snijd deze in kleine stukjes. Ik snijd de filet eerst in plakken en die plakken weer in reepjes. Vervolgens snijd ik er blokjes van en ga er nog een keer goed met mijn mes doorheen. Het mogen kleine stukjes worden.
  • Bereid ondertussen de friet in de airfryer/oven of op de manier die jij het lekkerst vindt. Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de kip even aan. Giet de saus erbij en schep goed om.
  • Nu zijn alle onderdelen klaar en kun je de loaded fries gaan opmaken. Je kunt ze serveren op een bord maar ook in leuke (aluminium) bakjes. Begin met een flinke laag sla, deze kun je eventueel een beetje aanmaken met olijfolie. Leg daarop de frietjes en daarna kun je de groenten (komkommer, wortel, rode ui) erover verdelen. Als laatste schep je de kip erop en garneer je het met ringetjes rode peper en de bosui.
  • Er hoort natuurlijk ook een saus bij. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. Mayonaise, chilisaus of knoflooksaus passen hier prima bij. Verse kruiden zoals koriander of munt smaken er ook lekker bij.

Maak je eigen versie van loaded fries! Denk aan een versie in Griekse stijl met komkommer, tomaat, rode ui en fetakaas. Of een Mexicaanse versie met chili, kaas, zure room en koriander. Je kunt er alle kanten mee op! En vind je het nu teveel werk om de kip eerst te koken? Je kunt er natuurlijk ook gewoon stukjes gebakken kip of zelfs een restje Indo pulled chicken uit de slowcooker voor gebruiken.

Loaded fries met pittige kip
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Wat voor witte saus zie ik op de foto? Mayonaise?

  2. Dit is een heerlijk gerecht. Wij houden hem erin!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*