Eetspiratie » Pilav – Turkse rijst
Pilav Turkse rijst

Pilav – Turkse rijst

Pilav – Turkse rijst met orzo (of vermicelli). Als je gek bent op rijst dan ga je dit zeker lekker vinden. Dit gerecht – serhiyeli pilav – betekent rijst met noedels. Lekkere fluffy rijst gemengd met vermicelli of orzo (pasta in de vorm van een rijstkorrel). Het lijkt een eenvoudig rijstgerecht, maar het is erg smaakvol en het past overal bij. Een handig recept om in je repertoire te hebben.

Dat wij hier thuis regelmatig rijst eten dat is inmiddels wel duidelijk. Al scrollend in mijn boodschappen app kwam ik een zakje met ‘arpa serhiye’ tegen. Het is een zakje met korrels wat lijkt op bruine rijst en het kost € 1,19 voor 500 gram. Als omschrijving stond er ‘plain vermicelli pasta’ en het werd omschreven als authentiek Turkse rissoni. En rissioni ken ik ook als orzo, pasta in de vorm van een rijstkorrel. Ik schreef daar al eerder dit artikel over. Omdat ik én rijst én orzo heel erg lekker vind, besloot ik er pilav van te maken. Dit gerecht moet je echt zeker eens uitproberen.

Pilav – Turkse rijst

Om pilav te maken, heb je maar heel weinig ingrediënten nodig. Het is goedkoop en je kunt er ook grotere hoeveelheden van maken. Voor dit recept wordt Turkse witte rijst gebruikt. Maar heb je dit niet dan kun je ook prima gewone witte rijst, basmati rijst of pandan rijst gebruiken. Net zoals in de Indonesische keuken is het belangrijk de rijst voor het koken te wassen. Waarom je rijst het beste kunt wassen leg ik uit in dit artikel.

De rijst wassen is de eerste stap, de tweede stap is het aanbakken van de arpe serhiye en de rijst in (plantaardige) boter. De boter geeft de pilav een lekkere smaak. Ik heb nog een kleine persoonlijke toevoeging gedaan in dit recept, namelijk: een ui en een beetje knoflookpoeder. Dit is optioneel, maar het geeft de pilav nog meer smaak.

Je kunt de pilav op twee manieren bereiden. Mijn favoriete manier kun je misschien wel raden. Ik maak het in de Crock-Pot Express. Dit is snel, makkelijk en je hebt er geen omkijken naar. In een pan gaat het ook prima alleen moet je dan wel een beetje in de buurt blijven. De bereiding in de Crock-Pot vind je in de receptenkaart en de bereiding in de pan vind je in de notities eronder. De verhouding water/rijst is wel verschillend bij beide bereidingen. Ik gebruik altijd een maatbekertje voor de rijst dat ik kreeg bij mijn Crock-Pot maar in plaats daarvan kun je ook een standaard maat koffiekopje gebruiken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pilav Turkse rijst
Pilav Turkse rijst

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Pilav - Turkse rijst

Pilav – Turkse rijst

5.0 van 5 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

30

minuten

Met rijst en vermicelli of rissoni (orzo) kun je heerlijke pilav (Turkse rijst) maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 koffie kopjes (of maatbekertjes) rijst

  • 2,5 koffie kopje (of maatbekertjes) water

  • 6 eetlepels vermicelli (arpe serhiye)

  • 1 eetlepel (plantaardige) boter

  • 1 ui fijn gesnipperd

  • halve theelepel zout

Bereiding:

  • Snipper de ui zo fijn mogelijk. Spoel de rijst af onder de kraan tot het water wat eraf komt helder is.
  • Zet de Crock-Pot Express op een stevige ondergrond en check of de ring in de deksel zit en of de binnenpan erin zit.
  • Kies de sauté stand en druk op start. Smelt de boter in de pan en voeg de gesnipperde ui toe en het knoflookpoeder toe. Fruit de ui tot hij glazig ziet.
  • Voeg de vermicelli (arpe serhiye) toe en bak deze mee aan. Vervolgens doe je de afgespoelde rijst erbij en schep je alles om tot elke korrel glanst. Druk op stop om de sauté stand te stoppen.
  • Schenk er 2,5 kopje water bij en voeg het zout toe. De rijst staat nu onder water.
  • Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies het rice/risotto programma en druk op start. De pan kiest standaard voor een kooktijd van 12 minuten op low.
  • De pan gaat nu druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal. De pan gaat nu terugtellen van 12 naar 0. Als de kooktijd verstreken is, hoor je weer een piep. De pan springt automatisch op de warmhoudstand. Je doet nu niets. Laat de pan 15 minuten zo staan.
  • Na 15 minuten zet je de pan uit en open je het ventiel, er komt nu geen stoom meer uit. Roer de rijst door met een spatel en breng op smaak met eventueel een extra snufje zout.

Aantekeningen

  • Bereiding in de pan: snipper de ui, spoel 1 deel (of 1 kopje) rijst af onder de kraan. Smelt de boter in de pan en voeg de ui en het knoflookpoeder toe. Voeg 3 eetlepels vermicelli (arpe serhiye) toe en bak dit mee. Doe de rijst erbij en schep alles goed om. Schenk en 1,5 kopje water bij en voeg een halve theelepel zout toe. Breng aan de kook. Zet de pan op de kleinste pit op de laagste stand voor 15 minuten. Tussendoor roer je de rijst een keer door zodat hij niet aan de bodem plakt. Na 15 minuten proef je even of de rijst zover gaar is. Als het gaar is doe je de deksel terug op de pan (met eventueel een theedoek ertussen om het vocht op te vangen) en dit laat je zo 25 minuten staan. Proef de rijst en breng indien nodig nog extra op smaak met zout.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)