Makkelijke en gezonde orzo salade, een recept dat niet mag ontbreken in je kookrepertoire! Orzo is een geliefd ingrediënt en dat begrijp ik wel. Deze pasta in de vorm van een rijstkorrel is lekker, eenvoudig te bereiden en te gebruiken in verschillende gerechten. In soepen, schotels, als bijgerecht of in een salade, orzo is veelzijdig en onmisbaar in je keukenkastje. Deze makkelijke en gezonde orzo salade – die je eigenlijk een pastasalade kunt noemen – staat redelijk snel op tafel.
Snelle en makkelijke recepten die ook nog lekker zijn, daar kun je er niet genoeg van hebben. En dit is er zo eentje. Je kookt orzo, maakt een simpele dressing en snijdt een aantal groenten. Voeg dit samen en je salade is klaar. Je kunt hem direct eten, maar als je de salade een paar uurtjes in de koelkast zet kunnen de smaken goed intrekken en smaakt hij nog lekkerder. Daarom is deze salade ook ideaal voor mealprep. Hij is zeker tot twee dagen houdbaar in de koelkast. Kleine tip: doe de veldsla er pas door net voordat je gaat serveren zo blijft deze mooi fris en groen.
Orzo koken kun je doen in een pan met zout en water. Kook de orzo ongeveer 8 tot 10 minuten voor ‘al dente’ en tot 12 minuten voor een zachte bite. Maar orzo kun je ook op een snelle manier bereiden in de multicooker. In dit artikel leg ik je uit hoe je orzo kunt koken onder hoge druk.
Makkelijke en gezonde orzo salade
Deze salade staat dus redelijk snel op tafel en daarnaast valt hij ook in de categorie ‘gezond’. Volkoren orzo, een dressing waarbij de olie optioneel is, verschillende soorten groenten en een eiwitbron in de vorm van peulvruchten. Daarnaast een beetje vet afkomstig van olijven en pijnboompitjes, een mooie balans van ingrediënten. Een perfecte lunch, zomerse salade en heerlijk bij de BBQ of picknick. Ook prima te bewaren en mee te nemen in een pot, naar je werk als lunch bijvoorbeeld. Doe dan de sla en pijnboompitjes bovenop zodat ze hun bite behouden. In dit artikel kun je alles lezen over hoe je salades maakt in een pot.
Kilner – Ronde Weckpot – 1L
Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Makkelijke en gezonde orzo salade
4
porties25
minutes10
minutes35
minutesMakkelijke en gezonde orzo salade vol groenten, peulvruchten en geroosterde pijnboompitjes. De dressing kun je ook prima maken zonder olijfolie, want deze is optioneel. Je kunt de salade direct serveren, maar hij is ook ideaal voor mealprep. De smaken kunnen dan ook goed intrekken.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- Voor de salade
200 gram volkoren orzo
100-150 gram veldsla
10 cherry tomaatjes, in partjes gesneden
een halve komkommer, in blokjes gesneden
10 groene olijven, in plakjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
200 gram gekookte kikkererwten of cannellini bonen (uitgelekt en afgespoeld)
2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
- Voor de dressing
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel azijn
1 theelepel ahornsiroop (of meer naar smaak)
1 eetlepel olijfolie (optioneel)
peper en zout naar smaak
BEREIDING
- Kook de orzo ongeveer 10 tot 12 minuten (lees de aanwijzingen op de verpakking). Als de orzo gaar is giet je deze af en spoel je deze onder de koude kraan. Zet apart tot gebruik.
- Maak een dressing van 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel azijn, 1 theelepel ahornsiroop (of meer naar wens) en optioneel 1 eetlepel olijfolie.
- Was groenten en snijd de halve komkommer in kleine blokjes, de tomaatjes in stukjes, de olijven in plakjes en snipper de rode ui. Giet de peulvruchten af en spoel deze af onder de koude kraan.
- Meng de dressing door de gekookte orzo en voeg de groenten, de ui en de olijven toe. De sla kun je het beste pas toevoegen net voordat je de salade gaat serveren. Deze meng je er dan even kort doorheen.
- Garneer de salade met de geroosterde pijnboompitjes en extra versgemalen peper.
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.