Pittige gewokte asperges, een lekker en simpel gerecht dat je eet met rijst of noedels. Asperges zijn ideaal om te roerbakken of wokken. Dun gesneden zijn ze binnen een paar minuten gaar. Je hoeft ze niet voor te koken, maar gewoon zo rechtstreeks in de pan. De pittige saus past er perfect bij. De smaak en de structuur van asperges heeft iets weg van paksoi. Neutraal van smaak en een goede crunch.
Asperges kun je in plaats van koken ook prima grillen of wokken. Witte asperges zijn meer geschikt om te koken dan de groene variant. De groene asperges kun je beter grillen of roerbakken. Beide aspergesoorten zijn wel geschikt voor het maken van een soep. Kijk hier voor een lekker lente soep recept met witte asperges. En ben je gek op groene asperges, dan vind je bimi (aspergebroccoli) waarschijnlijk ook erg lekker. In dit artikel vind je recepten met aspergebroccoli.
Pittige gewokte asperges
Ik ben nooit echt een asperge-eter geweest. Vroeger op een verjaardag maakte mijn moeder rolletjes ham met daarin asperges uit een potje. Dat was best wel lekker, maar niet te vergelijken met verse asperges. De traditionele manier van asperges bereiden en eten is niet echt mijn kostje. Ik wilde er een Aziatisch tintje aan geven en dat werden dus pittige gewokte asperges.
In de groentewinkel zag ik verschillende soorten asperges liggen. Er waren twee verschillende formaten – dikke en dunne – en geschilde en ongeschilde. Ik koos voor de dunne ongeschilde variant, want die zijn lekker snel klaar in de wok. De dikkere variant kun je ook prima gebruiken. Het is dan wel handig als je deze in redelijk dunne plakjes snijdt. Ze hoeven ook maar kort in de wok. Binnen 5 minuten zijn ze klaar.

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pittige gewokte asperges
4
personen20
minuten10
minuten30
minutenPittige witte asperges uit de wok met een lekkere Aziatische saus. Serveer de asperges als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst of noedels.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400-500 gram geschilde en schoongemaakte witte asperges
2 tenen knoflook, fijngehakt
halve eetlepel sambal oelek
1 theelepels verse gember, geraspt
1 eetlepel suiker (of ahornsiroop)
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel azijn
halve eetlepel sesamolie
vers gemalen zwarte peper naar smaak
vers citroensap, naar smaak
halve eetlepel olie
BEREIDING
- Hak 2 tenen knoflook fijn en rasp 1 theelepel verse gember. Schil (indien nodig) de asperges, was ze en snijd ze in dunne schuine plakjes. De topjes laat je heel. Zet ze even apart tot gebruik.
- Maak vervolgens de ‘woksaus’. Doe de fijngehakte knoflook, geraspte gember, 1 eetlepel suiker (of ahornsiroop), 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel azijn, een halve eetlepel sesamolie en een snufje zwarte peper in een kom (of glazen pot) en meng of schud dit goed door elkaar.
- Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas deze indien nodig aan door nog iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe te voegen.
- Dep de aspergestukjes goed droog met een stukje keukenpapier of een schone theedoek.
- Verhit een halve eetlepel olie in een wok of diepe pan en bak de asperges op hoog vuur aan. Doe dit voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Als de asperges verkleuren schenk je de saus erbij en schep je alles goed om. Proef een stukje asperge. Er mag best nog een ‘bite’ aan zitten.
- Serveer de pittige asperges met rijst of noedels.
AANTEKENINGEN
- Voor dit recept kun je ook prima groene asperges of aspergebroccoli (bimi) gebruiken.