Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met winterpostelein
Groente inspiratie winterpostelein

Groente inspiratie – recepten met winterpostelein

Groente inspiratie – recepten met winterpostelein, een gezonde groente die je op veel verschillende manieren kan bereiden. Omdat ik winterpostelein in mijn moestuin kweek, heb ik altijd een grote voorraad bij de hand. Ik maakte ter inspiratie een overzicht van wat je allemaal met winterpostelein kan doen.

Er zijn twee soorten postelein, zomerpostelein en winterpostelein. Je zou denken dat dit erg op elkaar lijkt maar dat is dus niet het geval. Het zijn twee verschillende planten. Winterpostelein kun je ook ‘wildplukken’. Het groeit in bossen en parken waar je het gewoon gratis kunt plukken. Deze plant kan zelfs tegen de vrieskou dus het is ook te vinden in de wintermaanden. En dat is heel positief want winterpostelein is heel gezond. Deze plant voorziet je in de winter van belangrijke voedingsstoffen en vitaminen en het bevat zelfs omega 3. Het schijnt een van de meest gezonde groene bladgroenten te zijn die er bestaat!

Groente inspiratie – recepten met winterpostelein

Ik zaai winterpostelein in oktober rechtstreeks in de grond. De planten groeien gewoon door, zelfs als het vriest. Eind december, begin januari heb je mooie plantjes die je in zijn geheel kunt eten. Als de bladeren groter worden komen er ook bloemetjes in. Ook deze zijn eetbaar. De smaak van winterpostelein is zacht en de blaadjes zijn romig. Wel is het een hele kwetsbare plant. Het beste is om de postelein zo snel mogelijk na het oogsten of na aankoop op te eten. In de koelkast is het ongeveer 2 dagen houdbaar opgerold in een stukje vochtig keukenpapier.

Groente inspiratie winterpostelein

Rauw in salades en smoothies

Mijn favoriete manier om winterpostelein te ‘eten’ is deze in een smoothie verwerken. Ik neem 1 banaan, 2 handjes bevroren mango, een flinke bos winterpostelein, een eetlepel hennepzaadjes en ongeveer 200 milliliter water. Dit blend ik tot een romige smoothie. Zo krijg je op een lekkere en makkelijke manier veel groen binnen. Winterpostelein is ook heerlijk als salade. Je kunt de postelein hetzelfde bereiden als sla of maak er een combinatie van. Kies je favoriete dressing erbij en je hebt een heerlijke salade. Ook is het een lekkere garnering op een broodje in plaats van sla.

Rauwe winterpostelein is ook geschikt om pesto van te maken. Deze pesto kun je weer gebruiken in allerlei recepten. Je maakt bijvoorbeeld pesto volgens dit recept en vervangt de rucola door winterpostelein, zo simpel is het!

Een stamppot is ook een lekkere manier om rauwe winterpostelein te eten. Net als spinazie of andijvie meng je de rauwe postelein door aardappelpuree. Je kunt ook dit recept voor paksoi stamppot volgen en de paksoi vervangen door winterpostelein.

In warme gerechten

Het beste kun je winterpostelein een beetje vergelijken met spinazie. Dus waar je spinazie zou gebruiken, kun je als alternatief ook winterpostelein gebruiken. Net als spinazie slinkt het enorm als het verhit wordt. Je kunt daarom best een flinke hoeveelheid gebruiken. Je kunt het gebruiken in roerbakgerechten of het net als spinazie verwerken in een omelet of een pannenkoek. Je kunt er een soep van maken of de blaadjes toevoegen aan een curry. Schep winterpostelein door warme pasta zodat het het slinkt, eventueel in combinatie met de pesto die ik hierboven noemde. Net als spinazie kun je het verwerken in een quiche. Met winterpostelein kun je dus alle kanten op!

Waar koop je winterpostelein?

Winterpostelein kun je kopen in biologische (groente) winkels, natuurvoedingswinkels en grotere supermarkten verkopen het heel soms ook. Mijn tip is om het zelf te kweken. Dit is heel eenvoudig en je hebt er geen groene vingers voor nodig. Als je het zelf kweekt heb je de hele winter verse bladgroenten in je tuin. Zaden voor winterpostelein kun je zowel online als in tuincentra kopen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie winterpostelein

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)