Eetspiratie » Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist
Kemangi pesto een frisse pesto met een Aziatische twist

Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist

Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist. Elke keer als ik naar de toko ga kom ik ze tegen, schattige frisgroene plantjes met delicate blaadjes genaamd kemangi. Nu had ik wel van dit kruid gehoord en het schijnt in Indonesië een vrij bijzondere plant te zijn. Aangezien ik gek ben op kruiden, ging er eindelijk een keer een plantje mee naar huis. En het eerste waar ik aan dacht toen ik een blaadje proefde was: kemangi pesto!

Dit frisse kruid is eigenlijk citroenbasilicum en het wordt in zowel Indonesië als Vietnam en Thailand gegeten. Het geeft gerechten een aromatische citrusachtige smaak en daarnaast ziet het er op je bord ook nog eens mooi en frisgroen uit. Kemangi koop je in de toko, of je kweekt de jonge plantjes zelf op in de vorm van microgroenten. Perfect als garnering, als toevoeging aan salades of noedelsoep en zelfs op je broodje kaas of in springrolls. Wil je meer weten over kemangi, lees dan het artikel dat ik hierover heb geschreven.

Een heerlijke frisse smaakmaker
Buzzy® Microgreens, Citroenbasilicum

Buzzy® Microgreens, Citroenbasilicum

Groene microgreen met een zoete citrussmaak.

Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist

Pesto ken je waarschijnlijk uit de Italiaanse keuken. Kruiden worden vermalen of ‘gestampt’ in een vijzel waardoor er een pasta ontstaat. Samen met pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas heb je een heerlijke smaakmaker voor pasta’s, soepen, als topping op pizza’s of een kruidige dip. Nu wilde ik hier een soort Aziatische variant op maken. Ik zag al heerlijke noedelgerechten met deze pesto voor me! Dus met een beetje creativiteit en veel proeven heb ik de ‘kemangi pesto’ bedacht, een pesto met een Aziatische twist.

Het makkelijkst maak je een pesto met een staafmixer en een hoge beker. Op deze manier kun je makkelijk alle ingrediënten pureren en de pesto makkelijk uit de beker krijgen. Bij en blender of nutribullet is het soms lastig om alle pesto uit de kom of uit de messen te halen. Een staafmixer is dus heel handig hiervoor.

Met dit recept maak je ongeveer 180 milliliter pesto.

Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kemangi pesto een frisse pesto met een Aziatische twist Pinterest
Kemangi pesto - een frisse pesto met een Aziatische twist

Kemangi pesto – een frisse pesto met een Aziatische twist

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: Ingrediënt, SausKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie
Bereiding

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minuten

Een frisse pesto met frisse kemangi oftewel citroenbasilicum.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 30 – 40 gram kemangi (ongeveer 1 plantje, blaadjes + takjes) gewassen

  • 20 gram veldsla (een flinke pluk) gewassen

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel citroenrasp van een biologische citroen

  • 50 gram geroosterde cashewnoten

  • 75 milliliter olijfolie (of meer naar eigen smaak)

  • halve thelepel zout

  • versgemalen zwarte peper

  • halve theelepel sesamolie

BEREIDING

  • Begin met het roosteren van 50 gram cashewnoten in een droge pan. Als ze verkleurt zijn en lekker geuren zet je het vuur uit. Laat licht afkoelen tot gebruik. Knip de kemangi takjes van de plant en spoel ze af onder de kraan.
  • Hak 2 tenen knoflook grof en doe dit in een hoge beker samen met 20 gram veldsla, 1 eetlepel citroensap, een theelepel citroenrasp, een halve theelepel zout, vers gemalen zwarte peper, 75 milliliter olijfolie, 1 theelepel sesamolie en de kemangi (blaadjes + takjes).
  • Pureer dit met de staafmixer tot een pesto. Blend het tot het voor jou de gewenste consistentie heeft. De pesto kun je grof of fijn blenden als je zelf wilt.
  • Proef en pas indien nodig de smaak aan. Voeg extra olie toe als je een meer vloeibare pest wilt. Bewaar de pesto in een glazen potje in de koelkast. Schenk er een laagje olie op zodat hij langer vers blijft. Je kunt de pesto zelfs invriezen.

AANTEKENINGEN

  • Met dit recept maak je ongeveer 180 milliliter pesto.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.