Vegan carrot dogs – de lekkerste plantaardige hotdogs. Een wortel is geen hotdog dat moge duidelijk zijn. Maar met een beetje fantasie en de juiste smaken kun je een wortel wel naar hotdog laten smaken en misschien is deze versie nog wel lekkerder dan ‘de echte’. Ik zal de ingrediënten van een hotdog of een knakworst niet gaan opsommen, maar ik eet persoonlijk liever de versie gemaakt van wortel.
De enige plek waar ik een hotdog eet is bij de uitgang van de Ikea. Daar verkopen ze veggie dogs die erg lekker zijn. Maar dit recept voor carrot dogs is wel een uitkomst. Ze zijn heel makkelijk te maken en als je wortels lekker vindt, grote kans dat deze carrot dogs ook bij je in de smaak vallen.
Vegan carrot dogs – de lekkerste plantaardige hotdogs
Voor het maken van veganistische recepten heb je soms en beetje fantasie nodig, zo ook bij dit recept. Ik heb het zelf niet bedacht want deze vegan hotdogs bestaan al een tijdje. Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt met een Oosterse twist. Waar het om draait is de marinade, daar komt alle smaak vandaan. Je kookt de wortels vooraf zodat ze zachter worden en lekker veel marinade kunnen opnemen. Daarna bak je ze in de koekenpan of grill je (op een grillpan of contactgrill) ze waardoor ze karamelliseren en zo creëer je een heerlijke smaak. Combineer het met de welbekende toppings zoals mosterd, ketchup en augurkjes of maak er (net als ik) een eigen creatie van.
GreenPan Bistro – Contact Grill – Tosti apparaat
Openklapbaar – PFAS-vrij – met timer – 2000 Watt
Mijn broodje top ik met flinterdun gesneden rode kool, ringetjes bosui, gebakken uitjes en hoisinsaus. Voor een beetje pit serveer ik er sriracha bij. Perfect comfortfood voor het weekend of een drukke doordeweekse dag. Je kunt de wortels vooraf al marineren, je hoeft ze dan alleen nog maar even te bakken. Serveer ze in ‘echte’ hotdogbroodjes of op een ander broodje als je dat lekkerder vindt. Voor dit recept kun je bospeen gebruiken, deze zijn meestal dezelfde grootte. Kies wortels uit die ongeveer de dikte van een hotdog hebben. Gooi het loof van de wortels niet weg maar gebruik het als kruid (zoals in dit recept). Met winterpeen (uit een zak) gaat het ook prima alleen zijn deze meestal verschillend qua formaat. Maar beide opties werken prima.
Om een rooksmaak te krijgen kun je gebruik maken van gerookt paprikapoeder. Ook is het een optie om liquid smoke te gebruiken, alleen schijnt dit ingrediënt niet geheel onschuldig te zijn. Een alternatief product dat ik graag gebruik is Tabasco chipotle. Dit is een pittige saus van gerookte chipotlepepers en geeft net als het rookaroma die typische rooksmaak. Deze 3 ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Vegan carrot dogs – de lekkerste plantaardige hotdogs
8
stuks15
minuten15
minuten8
uren8
uren30
minutenMaak de lekkerste vegan ‘hotdogs’ van wortels.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
8 wortels (bospeen of winterpeen), met ongeveer de dikte van een hotdog
4 eetlepels water
4 eetlepels (appelcider) azijn
4 eetlepels sojasaus
1 theelepel milde mosterd
1 eetlepel ahornsiroop
halve eetlepel groentebouillonpoeder
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
halve theelepel gerookt paprikapoeder
kwart theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel liquid smoke een halve tot hele theelepel Tabasco smoked chipotle
2 bosuitjes in ringetjes gesneden
flinke pluk gesneden rode kool
toppings: hoisinsaus/sriracha/gebakken uitjes/ sesamzaadjes
8 hotdogbroodjes
halve eetlepel olie
BEREIDING
- Verwijder de schil van de wortels met een dunschiller. Je kunt de uiteinden met de dunschiller een beetje ‘rond’ maken zodat het de vorm heeft van een hotdog.
- Maak in een (tupperware) bak de marinade van 4 eetlepels sojasaus, 4 eetlepels azijn, 4 eetlepels water, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel ahornsioop, een halve theelepel theelepel gerookt paprikapoeder, een halve theelepel uienpoeder, een halve theelepel knoflookpoeder, een kwart theelepel versgemalen zwarte peper, een halve theelepel groentebouillonpoeder en 1 theelepel liquid smoke een halve theelepel tabasco smoked chipotle. Meng dit goed door elkaar.
- Breng een ruime pan water en met een snufje zout aan de kook en kook de wortels 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte) tot ze zacht maar nog steeds stevig zijn. Ik gebruikte winterpeentjes en kookte deze 15 minuten. Prik ze allemaal voorzichtig in met een mes om te testen of ze zacht zijn. Door ze in te prikken, kan de marinade er straks ook goed intrekken. Giet de wortels af en leg ze direct in de bak in de marinade.
- Laat het buiten de koelkast afkoelen en zet daarna de bak in de koelkast voor 8 tot 12 uur. Haal de wortels uit de marinade en bak ze in een halve theelepel olie rondom bruin in ongeveer 8 tot 10 minuten of bereid ze op de (contact)grill.
- Snijd de broodjes open en leg de carrot dogs erin. Top met rode kool, ringetjes bosui, gebakken uitjes, hoisinsaus en eventueel sriracha.
AANTEKENINGEN
- Marineer de wortels minimaal 8 tot 12 uur.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Groente inspiratie – recepten met wortel
- Geglaceerde wortels – een heerlijk bijgerecht uit de slowcooker
- Tips om te koken met een klein budget
- Plantaardige yoghurt maken in de Crock-Pot Express
- Plantaardige mousse van aquafaba
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.