Eetspiratie » Kemangi – aromatische basilicum uit de Indonesische keuken
Kemangi aromatische basilicum uit de Indonesische keuken

Kemangi – aromatische basilicum uit de Indonesische keuken

Kemangi – aromatische basilicum uit de Indonesische keuken. Een heerlijk kruid dat lijkt op basilicum, maar dan met een frisse toets die doet denken aan citroen en limoen. Veel gebruikt in de Aziatische keuken en met name in Indonesië. Het is een frisse toevoeging aan allerlei gerechten en het heeft een unieke smaak.

Basilicum is een kruid die de meesten mensen wel zullen kennen uit de Italiaanse keuken. Wellicht heb je ook weleens van Thaise, Griekse of paarse basilicum gehoord. Maar dan is er nog kemangi, ook wel bekend als citroenbasilicum. Deze frisse basilicumsoort met mooie delicate blaadjes geeft je gerechten een kick.

Kemangi – aromatische basilicum uit de Indonesische keuken

Dit kruid wordt veel gebruikt in de Thaise, Vietnamese en Indonesische keuken. Net als bij de ‘gewone’ basilicum kun je het beste de blaadjes toevoegen op het laatst, net voor het serveren zodat de smaak en de kleur het beste behouden blijft. Bekende Indonesische gerechten waar kemangi wordt gebruikt zijn gado gado, pepesan ikan (gestoomde vis in bananenblad), het wordt gebruikt als garnering bij soto ayam en als smaakmaker bij verschillende soorten sajoers (groentegerechten). De frisse groene blaadjes maken gerechten kleurrijk en geven een lekkere citrusachtige smaak. Je kunt het bijvoorbeeld heel goed combineren met lalab tomat, een tomatensalade met ketjapdressing. Ook wordt het toegevoegd aan sambal: sambal kemangi. Deze is op basis van pepers en tomaten. In Vietnam wordt het ook verwerkt aan springrolls of als garnering op pho (noedelsoep). In Thailand wordt dit kruid vaak gebruikt in curry’s.

Ik bedacht een verrassend recept met kemangi: kemangi pesto. Een pesto met een Aziatische twist.

Kemangi pesto een frisse pesto met een Aziatische twist
Kemangi pesto een frisse pesto met een Aziatische twist

Daarnaast kun je het ook toevoegen aan drankjes, of een paar takjes in je water om het een fris smaakje te geven. Maar het kan ook prima in een smoothie of je maakt er een lekkere koude ijsthee van. Ook is het een eyecatcher en smaakmaker in een cocktail of een zomers drankje. Het wordt ook gebruikt in jamu’s vergelijkbaar met bijvoorbeeld een jamu kunyit. Kemangi wordt ingezet bij kleine kwaaltjes vanwege de gezonde eigenschappen van deze plant. Of het daadwerkelijk helpt dat weet ik niet, maar het is een traditioneel gebruik.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kemangi aromatische basilicum uit de Indonesische keuken Pinterest

Waar kun je kemangi kopen?

Ik koop kemangi bij de toko daar verkopen ze dit kruid volop. Bij het tuincentrum heb ik het plantje nog nooit gespot, althans niet onder de naam kemangi. Maar ook niet als citroenbasilicum. Wat wel bij het tuincentrum of online verkrijgbaar is zijn microgreens (microgroenten). Dit zijn kiemgroenten die je in een jong stadium oogst en eet. Je gebruikt het in principe hetzelfde als kemangi en je kunt het zelf heel snel kweken. Zo heb je altijd een lekkere smaakmaker bij de hand. Doe het op je broodje kaas, strooi het over je noedelsoep of over een curry. Extra groen toevoegen aan je gerechten is altijd een goed idee!

Een heerlijke frisse smaakmaker
Buzzy® Microgreens, Citroenbasilicum

Buzzy® Microgreens, Citroenbasilicum

Groene microgreen met een zoete citrussmaak.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.