Eetspiratie » Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker
Handig recept voor ketjapsaus

Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker

Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker om je groenten, rijst en noedels nog lekkerder te maken. Net als sambal kun je ketjap manis gebruiken om je gerechten net even een extra smaakboost te geven. En dan bedoel ik niet ketjap rechtstreeks uit de fles maar met een paar smaakmakers maak je er een lekker sausje van. Lekker bij de (noedel)soep, soto ayam, over rijst, een eitje, nasi goreng of de bekende Indische bruine bonensoep. Bewaar de ketjapsaus in een glazen potje in je koelkast en je hebt altijd een makkelijke smaakmaker bij de hand.

Ketjap manis kun je op verschillende manieren gebruiken. Het eerste waar je aan denkt is om het te gebruiken in een marinade voor saté. Ook is het een lekkere toevoeging aan roerbakgerechten en wokgerechten. Maar het is ook een heerlijke zoete dip voor bijvoorbeeld een zure appel of als dressing voor roedjak manis (een fruitsalade met ketjapdressing). Met pittige pepers maak je er een hete ketjapsambal van. Wil je weten welke ketjap manis ik gebruik en wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus? Lees dan dit artikel, hierin leg ik alles uit.

Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker

Vroeger bleef ik een keer bij een vriendinnetje eten en daar aten we ‘nasi’. Officieel is het nasi goreng (want nasi is witte rijst) maar als je zegt nasi dan weten de meeste mensen wel wat je bedoeld. Het gaat dus om gebakken rijst met groenten en/of vlees, tofu enzovoort. Bij dat vriendinnetje zag ik dat de fles ketjap op tafel stond en deze werd rechtstreeks uit de fles over de nasi goreng geschonken. Dit is niet zoals ik het kende, want wij eten ketjap niet op die manier. Zelf voeg ik de ketjap toe tijdens het bakken zodat de rijst een mooie bruine kleur krijgt, de smaak erin trekt en de ketjap karamelliseert. Mijn oma en moeder deden niet anders.

Blijkbaar vinden mensen het lekker om ketjap op die manier te eten maar in plaats van de saus ‘plain’ erover te schenken kun je er ook iets lekkerders van maken. Met een paar ingrediënten tover je ketjap manis om tot een sausje die je kunt gebruiken als smaakmaker bij verschillende gerechten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Ketjapsaus - een heerlijke smaakmaker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Ketjapsaus - een heerlijke smaakmaker

Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker

Recept van Simone | Eetspiratie
4.2 van 10 stemmen
Gang: CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (150 ml)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker om je gerechten nog lekkerder te maken. Serveer bij soepen, nasi goreng, bami goreng, bij een eitje of serveer het als een dip voor groenten en fruit zoals roedjak manis (Indische fruitsalade).

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 1 theelepel verse gember, geraspt

  • kleine rode ui, gesnipperd

  • 5 – 6 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 bosuitjes (het groene gedeelte)

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel neutrale olie

BEREIDING

  • Snipper de rode ui heel fijn, rasp 1 theelepel verse gember en 1 teen knoflook. Verhit een theelepel neutrale olie in een steelpan. Fruit de rode ui aan totdat hij zacht is. Voeg de geraspte knoflook, geraspte gember en de sambal toe naar smaak en bak dit samen kort aan. Doe dit allemaal op een zacht vuurtje zodat de knoflook niet verbrand.
  • Snijd de bosui ondertussen in ringetjes. Gebruik alleen het groene gedeelte. Het witte gedeelte kun je bewaren in de koelkast voor een ander recept. Voeg 5 tot 6 eetlepels ketjap en 1 theelepel sesamolie aan het mengsel toe. Zet het vuur zacht en roer even door met een spatel. Voeg als laatste de ringetjes bosui toe.
  • Serveer de ketjapsaus direct of giet het over in een glazen potje en bewaar het in de koelkast. Je kunt deze saus zowel warm als koud eten.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.