Tofuburger, een heerlijke eiwitrijke burger die je serveert op een broodje. Recepten met tofu kun je nooit genoeg hebben en een recept voor een lekkere plantaardige burger mag dan ook zeker niet in je kookrepertoire ontbreken. Tofu is betaalbaar, eiwitrijk en je kunt het precies op smaak brengen zoals jij wilt.
De eerste keer dat ik een tofuburger at was in Barcelona bij een restaurant genaamd: Veggie garden. Toen ik de burger proefde wist ik meteen dat ik deze thuis ook wilde maken. Ik was al een echte tofuliefhebber maar nadat ik deze burger heb gegeten ben ik zelf meer gaan experimenteren met dit veelzijdige ingrediënt. Inmiddels staan er al redelijk wat tofu recepten op mijn blog en er komen er steeds meer bij. In dit artikel leg ik uit wat tofu precies is en wat je er allemaal mee kunt doen. Wellicht wordt je na het lezen enthousiast en wordt je een tofu lover, net als ik!
Tofuburger
Ik heb in mijn bio staan dat ik een ‘tofluencer’ ben. Hiermee bedoel ik dat ik iedereen via mijn blog en social media probeer te ‘influencen’ om tofu te proberen of vaker tofu te eten. Door lekkere recepten te posten en om te laten zien hoe makkelijk en veelzijdig koken met tofu is probeer ik iedereen enthousiast te maken. Deze burger is zo’n makkelijk recept. Je serveert het net zoals je een hamburger van vlees zou serveren. Heerlijk met sla, komkommer, ingelegde rode ui en niet te vergeten lekkere sausjes en toppings.
Tofuburger
4
porties30
minuten15
minuten45
minutenMaak met tofu een heerlijke plantaardige burger. Serveer op een broodje met sla, komkommer, rode ui en lekkere sausjes en toppings.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400-500 gram (biologische) tofu
2-3 eetlepels paneermeel
2 tenen knoflook geraspt
2 eetlepels sojasaus
halve eetlepel sesamolie
1 theelepel sriracha of meer naar smaak
2 eetlepels bloem of kikkererwtenmeel
2 eetlepels fijn paneermeel
2 theelepels vers geraspte gember
1 bosui in fijne ringetjes gesneden
4 hamburgerbroodjes
toppings: sla, komkommer, ingelegde rode ui
saus: hosinsaus/sriracha/mayonaise/ketchup
BEREIDING
- Pers het vocht uit de tofu. Doe dit met behulp van een tofu pers of door er 15 minuten iets zwaars op te zetten zodat het overtollige vocht eruit kan lopen.
- Rasp 2 theelepels verse gember, 2 tenen knoflook en snijd de bosui in ringetjes.
- Prak de tofu fijn met een vork en voeg 2 eetlepels paneermeel, 2 eetlepels sojasaus, 2 theelepels geraspte gember, 2 teentjes fijngehakte knoflook, 1 theelepel sriracha, een halve eetlepel sesamolie en 2 eetlepels bloem of kikkererwtenmeel toe.
- Kneed het mengsel met je handen door elkaar en vorm er 4 (tot 6) burgers van.
- Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de tofuburgers aan beide kanten bruin.
- Snijd de broodjes door en leg ze even op een grillpan of contactgrill om ze lucht te roosteren. Bestrijk de broodjes met je favoriete saus en leg er vervolgens sla en komkommer op. Hierna de burger met daarop de ingelegde rode ui. Drizzle er als laatste nog hoisin, sriracha of ketchup overheen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Lekkere alternatieven voor vlees
- Notenburger
- Tofu bakken in de airfryer
- Wat is tofu, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?
- Tahoe (tofu) omelet
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.