Eetspiratie » Tofuburger
Tofuburger

Tofuburger

Onlangs at ik in Barcelona bij Veggie Garden een tofuburger en die wilde ik thuis ook graag eens maken. Hij was namelijk erg lekker! Als je ooit naar Barcelona gaat, ga daar dan zeker een hapje eten. Nu eten wij regelmatig tofu (wij noemen het altijd tahoe en zo noem ik het dus ook in dit artikel) maar een burger had ik er nog nooit van gemaakt. In de Indonesische keuken wordt tahoe veel gebruikt en ik eet het erg graag. Tegenwoordig eten wij ook steeds minder vlees. We wisselen vlees af met vegetarische burgers gemaakt van kikkererwten, bonen of linzen en dus ook tahoe en tempeh. Mijn versie van de tofuburger is ook erg lekker geworden en ik serveer hem met knapperige groenten en ketjapssaus.

Wat heb je nodig voor 4 burgers?

  • 1 pak/blok biologische tahoe/tofu
  • 1 ei
  • 2 eetlepels broodkruim
  • eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • snufje pittig paprikapoeder
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 cm vers geraspte gember
  • 2 eetlepels (spelt)bloem
  • 1 eetlepel kokos of rijstolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Laat de tahoe uitlekken in vergiet boven een kom. Je kunt dit doen door een bakpapiertje op het blok tahoe te leggen en er iets zwaars op te zetten zoals een pan. Er komt best wel veel vocht uit. Je kunt het er ook met je handen uitknijpen.

Tofuburger met ketjapsaus
Zo ziet de tahoe eruit als hij goed uitgeknepen is

Doe vervolgens de tahoe in de kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Verhit ondertussen een scheutje olie in een grote koekenpan en kneed met je handen het mengsel goed door elkaar. De bloem zorgt ervoor dat het mengsel wat droger wordt. Is het nog te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.

Neem een flinke hand van het mengsel en vorm er een burger van. Leg deze meteen in de pan en herhaal dit tot het mengsel op is. Bak de burgers op een laag vuur aan beide kanten bruin.

Veggie garden Barcelona
Veggie garden Barcelona

Serveer de burgers op een knapperig broodje met lekkere groentes zoals komkommer, reepjes wortel, sla of spinazie, rode kool en rode ui. Ik serveerde er een zelfgemaakte ketjapsaus bij, maar chilisaus of een frisse yoghurt saus is er ook erg lekker bij.

Deze burger is ideaal als je een dagje geen vlees wil eten. Tahoe is eigenlijk heel neutraal, maar met kruiden en specerijen maak je het helemaal naar je eigen smaak. Het is wel aan te raden er een lekker sausje bij te serveren om de burger compleet te maken.

Tofuburger met ketjapsaus
Kleurrijke burger!

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)