Tofuburger

Tofuburger

Onlangs at ik in Barcelona bij Veggie Garden een tofuburger en die wilde ik thuis ook graag eens maken. Hij was namelijk erg lekker! Als je ooit naar Barcelona gaat, ga daar dan zeker een hapje eten. Nu eten wij regelmatig tofu (wij noemen het altijd tahoe en zo noem ik het dus ook in dit artikel) maar een burger had ik er nog nooit van gemaakt. In de Indonesische keuken wordt tahoe veel gebruikt en ik eet het erg graag. Tegenwoordig eten wij ook steeds minder vlees. We wisselen vlees af met vegetarische burgers gemaakt van kikkererwten, bonen of linzen en dus ook tahoe en tempeh. Mijn versie van de tofuburger is ook erg lekker geworden en ik serveer hem met knapperige groenten en ketjapssaus.

Wat heb je nodig voor 4 burgers?

  • 1 pak/blok biologische tahoe/tofu
  • 1 ei
  • 2 eetlepels broodkruim
  • eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • snufje pittig paprikapoeder
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 cm vers geraspte gember
  • 2 eetlepels (spelt)bloem
  • 1 eetlepel kokos of rijstolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Laat de tahoe uitlekken in vergiet boven een kom. Je kunt dit doen door een bakpapiertje op het blok tahoe te leggen en er iets zwaars op te zetten zoals een pan. Er komt best wel veel vocht uit. Je kunt het er ook met je handen uitknijpen.

Tofuburger met ketjapsaus
Zo ziet de tahoe eruit als hij goed uitgeknepen is

Doe vervolgens de tahoe in de kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Verhit ondertussen een scheutje olie in een grote koekenpan en kneed met je handen het mengsel goed door elkaar. De bloem zorgt ervoor dat het mengsel wat droger wordt. Is het nog te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.

Neem een flinke hand van het mengsel en vorm er een burger van. Leg deze meteen in de pan en herhaal dit tot het mengsel op is. Bak de burgers op een laag vuur aan beide kanten bruin.

Veggie garden Barcelona
Veggie garden Barcelona

Serveer de burgers op een knapperig broodje met lekkere groentes zoals komkommer, reepjes wortel, sla of spinazie, rode kool en rode ui. Ik serveerde er een zelfgemaakte ketjapsaus bij, maar chilisaus of een frisse yoghurt saus is er ook erg lekker bij.

Deze burger is ideaal als je een dagje geen vlees wil eten. Tahoe is eigenlijk heel neutraal, maar met kruiden en specerijen maak je het helemaal naar je eigen smaak. Het is wel aan te raden er een lekker sausje bij te serveren om de burger compleet te maken.

Tofuburger met ketjapsaus
Kleurrijke burger!
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

6 Reacties

  1. Het ziet er erg lekker uit, heb al eerder vegetarische burgers gemaakt maar miste qua smaak altijd wel wat. Ga gauw naar je linzenburger kijken en maken natuurlijk.

  2. Zie ik daar op de foto nu ook geen lenteuitjes in de burger ? Misschien kan er ook wat platte peterselie of koriander tussen ?

  3. Grappig dat je dat zegt van de balletjes, want dat was ik net van plan :-) Ik ga ze vandaag maken.

  4. Lydia Appelmans

    Ik maak regelmatig zelf burgers maar met tofu nog nooit geprobeerd. Het ei ga ik vervangen door geweekte chia aangezien ik veganist ben

    • Hoi Lydia, ik ben benieuwd wat je ervan vind. Met dit recept kun je ook balletjes maken ipv burgers voor de variatie. En geweekte chia is een goede tip. Ik heb laatst ook heerlijke linzenburgers gemaakt, heb je dat recept ook al gezien? Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*