Roedjak manis

Roedjak manis

Mijn moeder dipt graag stukjes zure appel of komkommer in een ketjapsausje met veel sambal, ze noemt dit roedjak. Roedjak manis is een salade van fruit met een zoet pittig ketjapsausje. Manis betekent zoet. Je spreekt dit uit als roedjak mah-nies, niet als maaaanis! Er zijn veel verschillende manieren om roedjak te maken. Ik maak hem naar het recept van mijn moeder.

Je eet roedjak als gerechtje bij bijvoorbeeld een rijsttafel. Maar het wordt ook gegeten als snack of tussendoortje. Mijn moeder at dit vaak als de appels die ze gekocht had veel te zuur waren. In de avond zat ze dan met een appel en een schaaltje ketjapsaus op de bank te dippen.

In principe kun je (bijna) elk stuk fruit gebruiken voor roedjak manis. Kijk wat je in huis hebt. Gebruik stevige fruitsoorten. Een banaan is bijvoorbeeld niet echt geschikt maar een mango, papaya, peer, ananas of appel gaat prima.

De salade eet je koud. Na het maken zet je hem in de koelkast zodat de smaken er lekker kunnen intrekken.

Roedjak manis

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, SaladesKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Roedjak manis een een Indische salade met fruit en een zoet pittige saus van ketjap.

Ingrediënten

  • 2 (granny smith) appels

  • 2 (conference) peren

  • halve komkommer

  • 1 rode peper

  • 6 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • halve theelepel trassi

  • 2 eetlepels citroensap

  • snufje zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Doe de ketjap manis, sambal oelek, fijngehakte rode peper en verkruimelde trassi in een steelpannetje en zet dit even apart.
  • Was het fruit en de komkommer goed want de schillen laat je erom zitten. Snijd de appels, de peren en de komkommer in lange dunne reepjes en doe alles in een grote kom. Besprenkel het met citroensap.
  • Verwarm nu het ketjapsausje op een zacht vuurtje. Roer het even goed door totdat de trassi is opgelost. Voeg het citroensap en een snufje zout toe. Proef of de smaak naar wens is, indien nodig kun je er altijd nog extra sambal of citroensap aan toevoegen.
  • Schenk nu de warme saus over het fruit en de komkommer in de kom. Meng dit goed door elkaar. Laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. De smaken zullen nu nog beter intrekken.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

5 Reacties

  1. Hoe lang van te voren kan ik dit klaar maken?

    • Hoi Bianca, je zou het fruit alvast kunnen snijden en de saus kunnen maken. Deze bewaar je dan apart in afgesloten bakjes in de koelkast. Dat kun je bv een dag van tevoren doen. Hoe eerder je het fruit snijd hoe eerder het gaat verkleuren. Maar als je de saus erbij doet zie je daar niks meer van. Groetjes, Simone

  2. Dit moet ik uitproberen. Ben dol op roedjak, maar kocht altijd de saus bij de toko. Nu wonen we in Portugal, en heerlijk, maar jammer genoeg – geen toko! En ook de producten dus niet.
    Ik hoop dus van harte (maar dat zal wel), dat ik deze saus goed kan krijgen. :)

  3. Dit is nieuw voor mij. Het ziet er heel goed en het klinkt ook erg goed. Met papaya, mango en banaan lijkt het mij ook ontzettend lekker.

    • Hoi Nesrin, ja het is ook heel erg lekker. Ik maak het veel te weinig! Vroeger at ik het ook als zaterdagavond snack op de bank voor de tv. Reepjes komkommer dippen in de ketjap! En mango in combi met ketjap en sambal is helemaal te lekker :-) xxx

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*