Roedjak manis

Roedjak manis

Mijn moeder dipt graag stukjes zure appel of komkommer in een ketjapsausje met veel sambal, ze noemt dit roedjak. Roedjak manis is een soort salade van fruit met een zoet pittig ketjapsausje. Manis betekent zoet. En je spreekt dit uit als mah-nies, niet als maaaanis! Je eet roedjak als gerechtje bij bijvoorbeeld een rijsttafel. Maar zoals mijn moeder het eet als dip is het ook heel erg lekker. Er zijn veel verschillende manieren om roedjak te maken. Ik maak hem naar het recept van mijn moeder.

Wat heb je nodig?

  • 2 appels (bijvoorbeeld granny smith)
  • 2 peren
  • halve komkommer
  • rode peper (lombok) voor extra pit en kleur
  • 6 eetlepels ketjap
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruik een eetlepel)
  • een stukje trassi ter grootte van een erwt
  • kneepje citroensap
  • snufje gedroogde chilivlokken

Hoe maak je het?

Doe de ketjap, sambal, rode peper en verkruimelde trassi in een steelpannetje en laat dit even apart staan. Was het fruit en de komkommer goed zodat je de schil erom kunt laten zitten. Snijd de appels, de peren en de komkommer in lange dunne reepjes en doe alles in een grote kom. Besprenkel het met citroensap.

Roedjak manis

Verwarm het ketjapsausje op een zacht vuurtje. Roer het even goed door totdat de trassi is opgelost. Voeg er een klein kneepje citroensap aan toe. Proef of de smaak naar wens is, indien nodig kun je er altijd nog sambal of citroensap aan toevoegen.

Giet de warme saus over het fruit en de komkommer en meng het goed door elkaar. Laat het geheel afkoelen en bestrooi met chilivlokken. Deze salade eet je koud en wordt lekkerder als hij van tevoren kan intrekken.

Roedjak manis is lekker bij rijstgerechten en gerechten met vis of vlees. Voor deze salade kun je ook nog andere fruitsoorten gebruiken, denk aan ananas, papaya, mango en banaan.

Ikan bali

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Hoe lang van te voren kan ik dit klaar maken?

    • Hoi Bianca, je zou het fruit alvast kunnen snijden en de saus kunnen maken. Deze bewaar je dan apart in afgesloten bakjes in de koelkast. Dat kun je bv een dag van tevoren doen. Hoe eerder je het fruit snijd hoe eerder het gaat verkleuren. Maar als je de saus erbij doet zie je daar niks meer van. Groetjes, Simone

  2. Dit moet ik uitproberen. Ben dol op roedjak, maar kocht altijd de saus bij de toko. Nu wonen we in Portugal, en heerlijk, maar jammer genoeg – geen toko! En ook de producten dus niet.
    Ik hoop dus van harte (maar dat zal wel), dat ik deze saus goed kan krijgen. :)

  3. Dit is nieuw voor mij. Het ziet er heel goed en het klinkt ook erg goed. Met papaya, mango en banaan lijkt het mij ook ontzettend lekker.

    • Hoi Nesrin, ja het is ook heel erg lekker. Ik maak het veel te weinig! Vroeger at ik het ook als zaterdagavond snack op de bank voor de tv. Reepjes komkommer dippen in de ketjap! En mango in combi met ketjap en sambal is helemaal te lekker :-) xxx

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*