Eetspiratie » Roedjak manis
Roedjak manis

Roedjak manis

Mijn moeder dipt graag stukjes zure appel of komkommer in een ketjapsausje met veel sambal, ze noemt dit roedjak. Roedjak manis is een salade van fruit met een zoet pittig ketjapsausje. Manis betekent zoet. Je spreekt dit uit als roedjak mah-nies, niet als maaaanis! Er zijn veel verschillende manieren om roedjak te maken. Ik maak hem naar het recept van mijn moeder.

Je eet roedjak als gerechtje bij bijvoorbeeld een rijsttafel. Maar het wordt ook gegeten als snack of tussendoortje. Mijn moeder at dit vaak als de appels die ze gekocht had veel te zuur waren. In de avond zat ze dan met een appel en een schaaltje ketjapsaus op de bank te dippen.

In principe kun je (bijna) elk stuk fruit gebruiken voor roedjak manis. Kijk wat je in huis hebt. Gebruik stevige fruitsoorten. Een banaan is bijvoorbeeld niet echt geschikt maar een mango, papaya, peer, ananas of appel gaat prima.

De salade eet je koud. Na het maken zet je hem in de koelkast zodat de smaken er lekker kunnen intrekken.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Roedjak manis

Roedjak manis

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, SaladesKeuken: IndofoodNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Roedjak manis een een Indische salade met fruit en een zoet pittige saus van ketjap.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 2 (granny smith) appels

  • 2 2 (conference) peren

  • halve halve komkommer

  • 1 1 rode peper

  • 6 eetlepels 6 ketjap manis

  • 1 eetlepel 1 sambal oelek

  • halve theelepel halve trassi

  • 2 eetlepels 2 citroensap

  • snufje snufje zout naar smaak

Bereiding:

  • Doe de ketjap manis, sambal oelek, fijngehakte rode peper en verkruimelde trassi in een steelpannetje en zet dit even apart.
  • Was het fruit en de komkommer goed want de schillen laat je erom zitten. Snijd de appels, de peren en de komkommer in lange dunne reepjes en doe alles in een grote kom. Besprenkel het met citroensap.
  • Verwarm nu het ketjapsausje op een zacht vuurtje. Roer het even goed door totdat de trassi is opgelost. Voeg het citroensap en een snufje zout toe. Proef of de smaak naar wens is, indien nodig kun je er altijd nog extra sambal of citroensap aan toevoegen.
  • Schenk nu de warme saus over het fruit en de komkommer in de kom. Meng dit goed door elkaar. Laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. De smaken zullen nu nog beter intrekken.

Aantekeningen

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)