Eetspiratie » Roedjak manis
Roedjak manis

Roedjak manis

Roedjak manis, een fruitsalade met een pittige dressing van zoete ketjap. Mijn moeder dipt graag stukjes zure appel of komkommer in een ketjapsausje met veel sambal, ze noemt dit roedjak. Er zijn veel verschillende manieren om roedjak te maken. Ik maak hem naar het recept van mijn moeder.

Je eet roedjak als gerechtje bij bijvoorbeeld een rijsttafel. Maar het wordt ook gegeten als snack of tussendoortje. Mijn moeder at dit vaak als de appels die ze gekocht had veel te zuur waren. In de avond zat ze dan met een appel en een schaaltje ketjapsaus op de bank te dippen. Deze fruitsalade is erg geschikt bij de barbecue of een picknick. Maar het is ook een lekkere aanvulling op een rijsttafel.

Roedjak manis

In principe kun je (bijna) elk stuk fruit gebruiken voor roedjak manis. Kijk wat je in huis hebt. Gebruik stevige fruitsoorten. Een zacht stuk fruit zoals banaan is bijvoorbeeld minder geschikt maar een mango, papaya, peer, ananas of appel gaat prima. Ook wordt er komkommer gebruikt in deze salade want technisch gezien is dit ook een vrucht. De salade eet je koud. Na het maken zet je hem in de koelkast zodat de smaken er lekker kunnen intrekken. In dit recept kun je wel of geen trassi gebruiken, die keuze is aan jou. Zonder trassi is dit recept vegan/plantaardig. Met of zonder trassi, deze salade zal sowieso lekker smaken.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Roedjak manis

Roedjak manis

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Roedjak manis een een Indische salade met fruit en een zoet pittige saus van ketjap.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 (granny smith) appels

  • 2 (conference) peren

  • halve komkommer

  • 1 rode peper fijngehakt

  • 6 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • halve theelepel trassi (optioneel)

  • 2 eetlepels citroensap ( 1 el voor op het fruit en 1 el voor in de saus)

  • snufje zout naar smaak

BEREIDING

  • Doe 6 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sambal oelek, 1 fijngehakte rode peper en optioneel een halve theelepel verkruimelde trassi in een steelpannetje en zet dit even apart.
  • Was het fruit en de komkommer goed want de schillen laat je erom zitten. Snijd 2 granny smith appels, 2 conference peren en een halve komkommer in lange dunne reepjes en doe alles in een grote kom. Besprenkel dit met 1 eetlepel citroensap.
  • Verwarm nu het ketjapsausje op een zacht vuurtje. Roer het even goed door totdat de trassi is opgelost. Voeg 1 eetlepel citroensap en een snufje zout toe. Proef of de smaak naar wens is, indien nodig kun je er altijd nog extra sambal of citroensap aan toevoegen.
  • Schenk nu de warme saus over het fruit en de komkommer in de kom. Meng dit goed door elkaar. Laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. De smaken zullen nu nog beter intrekken.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.