Mijn moeder dipt graag stukjes zure appel of komkommer in een ketjapsausje met veel sambal, ze noemt dit roedjak. Roedjak manis is een salade van fruit met een zoet pittig ketjapsausje. Manis betekent zoet. Je spreekt dit uit als roedjak mah-nies, niet als maaaanis! Er zijn veel verschillende manieren om roedjak te maken. Ik maak hem naar het recept van mijn moeder.
Je eet roedjak als gerechtje bij bijvoorbeeld een rijsttafel. Maar het wordt ook gegeten als snack of tussendoortje. Mijn moeder at dit vaak als de appels die ze gekocht had veel te zuur waren. In de avond zat ze dan met een appel en een schaaltje ketjapsaus op de bank te dippen.
In principe kun je (bijna) elk stuk fruit gebruiken voor roedjak manis. Kijk wat je in huis hebt. Gebruik stevige fruitsoorten. Een banaan is bijvoorbeeld niet echt geschikt maar een mango, papaya, peer, ananas of appel gaat prima.
De salade eet je koud. Na het maken zet je hem in de koelkast zodat de smaken er lekker kunnen intrekken.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)