Mijn moeder dipt graag stukjes zure appel of komkommer in een ketjapsausje met veel sambal, ze noemt dit roedjak. Roedjak manis is een salade van fruit met een zoet pittig ketjapsausje. Manis betekent zoet. Je spreekt dit uit als roedjak mah-nies, niet als maaaanis! Er zijn veel verschillende manieren om roedjak te maken. Ik maak hem naar het recept van mijn moeder.
Je eet roedjak als gerechtje bij bijvoorbeeld een rijsttafel. Maar het wordt ook gegeten als snack of tussendoortje. Mijn moeder at dit vaak als de appels die ze gekocht had veel te zuur waren. In de avond zat ze dan met een appel en een schaaltje ketjapsaus op de bank te dippen.
In principe kun je (bijna) elk stuk fruit gebruiken voor roedjak manis. Kijk wat je in huis hebt. Gebruik stevige fruitsoorten. Een banaan is bijvoorbeeld niet echt geschikt maar een mango, papaya, peer, ananas of appel gaat prima.
De salade eet je koud. Na het maken zet je hem in de koelkast zodat de smaken er lekker kunnen intrekken.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE