Pindasaus met miso, een heerlijke dip, saus of dressing met een lekkere kick! De laatste tijd ben ik steeds meer miso of misopasta gaan gebruiken in mijn keuken. Eerst wist ik niet zo goed wat ik er precies mee aan moest. Maar nu ik het heb ontdekt, voeg ik het steeds vaker toe aan mijn recepten. Als je miso nog niet ontdekt hebt, ga het dan zeker proberen. Dit makkelijke pindasaus recept is daarvoor heel geschikt. Snel te maken en je proeft hier heel goed de ‘umamismaak’ van de misopasta.
Deze saus had ik in de eerste instantie gemaakt om bij springrolls (lenterolletjes) te serveren. Het is namelijk een perfecte dip voor bij deze frisse kleurrijke rolletjes. Maar het is naast een dip ook een lekkere romige dressing voor een noedelsalade of als saus geserveerd bij tempeh, tofu of kip. Ook kun je het prima drizzlen over een salade of je mengt het door warme noedels om ze van een lekker laagje saus te voorzien. Kortom met deze saus kun je alle kanten op. Naast de grote smaakmaker in deze saus; de miso, zit er ook nog een andere heerlijke smaakbom in. Dit is tevens een van mijn persoonlijke favorieten, namelijk: limoen! Niet alleen het sap, maar vooral de rasp geeft deze saus een heerlijke frisse en aromatische smaak. Om zoveel mogelijk rasp van de limoen ‘te vangen’ is er eigenlijk maar één rasp die dat perfect kan en dat is een Microplane zester. Als je deze rasp een keer hebt gebruikt, wil je nooit meer een andere!
Microplane 46020 Premium Rasp zester
De beste rasp op de markt! Ergonomisch, extra scherp en gemaakt van roestvrij staal.
Pindasaus met miso
Miso was voorheen eigenlijk alleen bij de toko verkrijgbaar. Maar tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten het ook. Er zijn verschillende soorten miso te koop. De versie die je in de supermarkten meestal vindt is ‘witte miso’. Bij de toko vind je ook andere soorten zoals rode miso, gele en donkere miso. Maar om het eenvoudig te houden heb ik het hier dus over witte miso. Je kunt het niet zien aan de kleur, want de witte miso ziet eruit als een bruine/gelige pasta. Op de verpakking staat welke misosoort het is. De witte variant heeft een milde, zoete licht hartige smaak wat ideaal is als je nog nooit met miso ‘gekookt’ hebt. Bewaar miso altijd in de koelkast.
Over pindasaus gesproken, voor dit recept kun je ook prima een andere notenpasta gebruiken. Het gaat ook heel goed met cashewpasta en amandelpasta. Dit is handig als je een pinda-allergie hebt. Ik gebruik voor dit recept ook graag cashewpasta, dat is lekker romig en iets lichter qua smaak dan pindakaas.
Met dit recept maak je ongeveer 120 milliliter pindasaus.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Pindasaus met miso
1
portie10
minuten0
minuten10
minutenEen heerlijke pindasaus met veel umami!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 flinke eetlepel pindakaas of een andere notenpasta
1 eetlepel sojasaus
1 biologische limoen (sap + rasp)
1 theelepel (appelcider)azijn
1 theelepel ahornsiroop of agavesiroop
halve theelepel sesamolie
1 theelepel sriracha of meer naar smaak
1,5 theelepel witte misopasta
1 – 2 eetlepels water om de saus te verdunnen
BEREIDING
- Rasp de schil van de limoen en pers het sap eruit, rechtstreeks in een glazen potje of een kommetje.
- Voeg 1 eetlepel pindakaas of een andere notenpasta toe, samen met 1,5 theelepel misopasta, 1 theelepel of meer sriracha, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel ahornsiroop of agavesiroop, 1 theelepel appelciderazijn en een halve theelepel sesamolie toe.
- Meng dit goed door elkaar met een mini garde of een lepeltje. Voeg eventueel 1 tot 2 eetlepels water toe om de saus te verdunnen.
- Proef de saus en bepaal of er nog iets van de ingrediënten bij moet om hem naar jouw eigen smaak te maken. Bewaar de saus in een glazen potje de koelkast. Het is een dag of 4 houdbaar. Je kunt de saus zowel warm als koud eten.
AANTEKENINGEN
- Met dit recept maak je ongeveer 120 milliliter pindasaus.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Handige ingrediënten om gerechten snel op smaak te brengen
- Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)
- Witte bonen in tomatensaus
- Tahoe in pindasaus
- Kip in pindasaus (snel en simpel)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.