Eet je diepvries leeg

Eet je diepvries leeg #challenge

Wij hebben de luxe dat we twee vriezers hebben. Vier keer per jaar haal ik ze helemaal leeg. Ik pak er pen en papier bij en schrijf precies op wat er allemaal in zit. Ik bekijk wat ik nog ga opeten en wat er eventueel weg mag. Een vriezer zou ik echt niet kunnen missen. Ik kook graag grotere hoeveelheden in de slowcooker en vries porties in voor een andere keer. Daarnaast ligt er ook brood in, Indische specerijen, bladerdeeg, loempiavellen, groenten en fruit. Hier kan ik best wel veel gerechten van maken. Dus om het jaar weer fris en fruitig te beginnen en om geld te besparen op de grote boodschappen daag ik je uit om je diepvries leeg te eten!

Hoe ga je te werk?

Het beste moment om je diepvries leeg te maken is na een vakantie of na de feestdagen. Ik doe de ‘grote beurt’ meestal na de zomervakantie en na oud en nieuw. Als ik iets invries schrijf ik er met stift op wat het is en ik zet de datum van invriezen op de verpakking zo weet ik precies wat het is.

Eet je diepvries leeg #challenge

Challenge

Ik daag je uit om eens goed naar de inhoud van je diepvries te kijken en met die producten en ingrediënten een aantal lekkere gerechten te maken. Je ruimt zo niet alleen je vriezer op maar je bespaart ook nog eens geld.

Stappenplan

  1. neem een pen, papier en een afvalzak en begin met het sorteren van de producten. Leg vleesproducten bij elkaar, groenten, fruit, bak en broodproducten. Kijk welke producten niet meer eetbaar zijn en gooi dit weg.
  2. schrijf precies op welke producten je hebt en maak een overzicht van vlees, groenten, brood, fruit en overige producten.
  3. pak je lijstje erbij en kijk welke producten je nog in je voorraadkast hebt staan. Met tomatenblokjes, kokosmelk, bonen, bouillonpoeder, rijst, volkoren pasta, tortilla wraps kun je de meest heerlijke gerechten maken. Maak een planning en kijk welke combinaties je kunt maken van je voorraad en de inhoud van je diepvries.
  4. leg je lijstje van je wekelijkse boodschappen naast het lijstje van de inhoud van je vriezer en pas je weekmenu daarop aan.
  5. wat je uit de vriezer gehaald hebt streep je van je lijstje af.

Je zult versteld staan van wat je allemaal nog in huis hebt!

Hoe maak je restjes op uit de vriezer? Ik geef je tips!

Nasi goreng

Een gerecht wat ideaal is om te maken van restjes (diepvries) groenten of zelfs met soepgroenten is nasi goreng. Vlees zoals kip, gehakt, varkensvlees of garnalen kun je hier ook prima in verwerken. Lees hier het recept voor nasi goreng. Bami goreng kun je natuurlijk ook maken! Dit is een lekker recept.

Recept voor nasi goreng

Soep

Heb je verschillende soorten of restjes groenten in je vriezer liggen? Maak er dan een grote pan groentesoep van. In een groentesoep kun je allerlei groenten gebruiken zoals diepvries doperwten, diepvries sperziebonen of zelfs een restje ingevroren boerenkool. Combineer dit met verse groenten die je nog in je groentela hebt liggen en je hebt een grote pan soep voor een paar dagen. Ook kun je er restjes kip of gehakt in verwerken of allebei. Gebruik restjes pasta uit je voorraadkast als vermicelli en voor extra vulling kun je er zelfs nog bonen aan toevoegen. Kijk hier voor alle soeprecepten.

Groentesoep

Van restjes groente kun je ook heerlijke groentebouillon maken. Deze bouillon kun je weer gebruiken als basis voor een soep, in stoofschotels of als opkikkertje. De bouillon kun je natuurlijk ook invriezen voor een andere keer. Lees hier hoe je zelf groentebouillon maakt.

Zelf groentebouillon maken

Sauzen op basis van tomaten

Met tomatenblokjes kun je veel lekkere dingen maken. Als je tomatenblokjes in huis hebt kun je altijd een lekker gerecht maken. In een tomatensaus kun je allerlei (diepvries) groenten verwerken en combineren met bijvoorbeeld pasta. Sloppy joe is een gerecht met gehakt en tomatenblokjes wat je eet op een broodje maar deze is ook prima als saus over de pasta. Een goed gevulde chili is ook een perfect gerecht om groenten en vlees in te verwerken. En niet te vergeten Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Lees hier het recept. Deze balletjes smaken perfect bij een aardappeltortilla.

Gehaktballetjes uit de slowcooker

Gerechten combineren

Ik maak regelmatig grotere hoeveelheden van een bepaald gerecht in de slowcooker. Zo heb ik regelmatig een portie Indo pulled pork in mijn vriezer liggen. Dit kun je eten met rijst en boontjes, in een wrap met coleslaw, in een pitabroodje of een gestoomd broodje. Met bbq pulled pork kun je ook een heerlijke nacho schotel maken. Lees hier het recept.

Nachos met pulled pork
De perfecte manier om restjes op te maken!
Frito pie
Met een restje chili kun je een lekker gerechtje maken

Een restje stoofvlees uit de slowcooker (of stoofpan) kun je goed combineren met frietjes en een lekkere salade. Of met aardappelpuree en rode kool. Zelfs met rijst en sperzieboontjes zal dit lekker smaken.

Frietje stoofvlees

Snel iets op tafel zetten (oosterse stijl)

Je hebt nog een portie vlees of kip in de vriezer en je wil daar snel iets mee op tafel zetten. Wat ik meestal doe: ik neem rijst als basis, daarbij kook ik sperzieboontjes en ik kook een aantal eitjes hard. Ik snijd ringetjes bosui en maak een zoetzure komkommersalade. Het vlees of de kip bak ik bruin en als het gaar is voeg ik 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels chilisaus en een beetje citroensap toe. Garneer met gebakken uitjes of seroendeng.

Eetspiratie Indo pulled pork
Een restje vlees, ei, boontjes, rijst en komkommer

Smoothies

Met diepvriesfruit kun je ook heerlijke smoothies maken. Verdeel het fruit samen met plakjes banaan in portie zakjes. Als je een smoothie wil maken haal je er een pakketje uit. Je  voegt er yoghurt of (plantaardige) melk aan toe, Blenden en klaar! Je kunt hier zelfs ook diepvries boerenkool of een blokje diepvries spinazie aan toevoegen. Zelfs avocado kun je invriezen en verwerken in je smoothie.

Groene smoothie met spinazie

Met diepvriesfruit kun je ook lekkere moes maken. Combineer restjes diepvriesfruit met een aantal appels en kook dit in een pan of slowcooker tot een appelmoes. Voeg lekkere kruiden en specerijen zoals kaneel of kardemom toe. Lees hier hoe je appelmoes met blauwe bessen maakt.

Heb je nog een restje bladerdeeg? Appelmoes + bladerdeeg = appelflappen!

Eet de fruitmoes als ontbijt met een beetje kwark of yoghurt. Je kunt elk fruit gebruiken wat je nog kunt vinden. Maak het zoeter met honing of dadels.

Appelmoes uit de slowcooker

Restjes bladerdeeg, filodeeg of loempiavellen

Iedereen heeft weleens restje bladerdeeg in zijn vriezer. Van bladerdeeg en gehakt maak je saucijzenbroodjes. Of je maakt lekkere appelflappen of appelroosjes. Met een restje kaas maak je er kaasstengels van, die zijn weer lekker bij je zelfgemaakte groentesoep. Met filodeeg kun je heerlijke kaashapjes maken met bijvoorbeeld feta en honing. Of maak een hartige taart met groenten en bladerdeeg.

Restjes groenten kun je ook prima verwerken in loempia’s. Met kool, wortel, diepvrieserwtjes en gegaarde kip kun je al heerlijke loempia’s maken. Het is makkelijker dan je denkt. Lees hier hoe je loempia’s maakt.

Zelf loempia's maken

Brood

Ik heb altijd brood in mijn vriezer liggen. Hele broden deel ik voor het invriezen door de helft. Op die manier heeft brood bij mij geen kans om oud te worden en heb ik altijd ‘vers’ brood. Brood kun je gebruiken in diverse recepten. Je kunt er paneermeel of gekruid broodkruim van maken voor over de pasta. Ook kun je er croutons van maken die je gewoon weer kunt invriezen. Voor gebruik bak je ze even krokant in de oven.

Even weinig tijd om uitgebreid te koken? Maak dan met brood een lekkere tosti met kaas en avocado. Heb je oud brood? Vries dit dan in, in een grote zak. Als je een mooi voorraadje hebt kun je er ook een lekkere broodpudding van maken!

Zelf paneermeel maken

Kliekjesdag!

Plan een dag in de week om je kliekjes op te maken. Kies als basis rijst of aardappels en als groente een salade of bijvoorbeeld groente die je nog in je vriezer hebt liggen. Het is voor een keer niet erg als iedereen een ander stukje vlees of vis eet.

Je kunt er ook voor kiezen om restjes vlees of gehakt te eten in een tortilla wrap of een pitabroodje. Met een lekker sausje en knapperige groenten is dit een prima maaltijd.

Wrap met kofte

Ga jij je diepvries leeg maken? Plaats op facebook je foto’s van jouw #eetjediepvriesleeg gerecht! Vind ik leuk!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*