Eetspiratie » Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)
Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh), ook wel bekend als sajoer boontjes. Sayur boontjes of sajoer boontjes is een bekend gerecht uit de Indische keuken. Een sayur is een ‘nat’ groentegerecht. Het zou ook een groentecurry genoemd kunnen worden. Je kunt dit gerecht met allerlei soorten groenten maken.

Sayur lodeh ken je misschien als een gerecht met verschillende soorten groenten. De groenten worden gestoofd in kokosmelk, kruiden en specerijen waaronder kurkuma. Door de kurkuma krijgt het gerecht de mooie gele kleur. Maar een sayur hoeft niet perse te bestaan uit verschillende groenten, het kan ook prima met één soort groente zoals bij dit recept voor boontjes in kokossaus. Bekijk hier het recept voor sayur lodeh met gemengde groente.

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Het fijne van dit recept is, is dat het snel op tafel staat. Het is een simpel gerecht dat goed past bij rijst. Het is zacht van smaak en totaal niet pittig. Het is ook een fijn gerecht voor kinderen. Daarnaast is het ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. In dit recept gebruik ik geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta).

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 7 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Met sperzieboontjes en kokosmelk maak je een lekker vegetarisch gerecht, sayur lodeh.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui

  • halve eetlepel sambal oelek of meer naar smaak

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 theelepel suiker (of meer naar wens)

  • 2 eetlepels olie

  • 500 gram (diepvries) sperziebonen

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 100 milliliter kokosmelk

  • 1 serehstengel, gekneusd

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 eetlepel citroensap

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Snipper 1 ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of stoofpan en fruit het aan. Voeg een halve eetlepel sambal oelek, 1 theelepel suiker en 1 theelepel gemalen laos toe en bak dit samen aan.
  • Voeg 500 gram (diepvries) sperziebonen toe en schep alles goed om. Schenk er 100 milliliter kokosmelk, 150 milliliter water bij en voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1 bouillonblokje) toe en breng dit zachtjes aan de kook.
  • Kneus het kontje van de serehstengel door er met een stamper van een vijzel op te slaan en voeg de stengel in zijn geheel toe. Voeg ook 2 laurierblaadjes toe. Stoof dit op laag vuur tot de boontjes zacht en gaar zijn.
  • Breng op smaak met een snufje zout, peper en citroensap.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.