Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Sperzieboontjes kun je overal bij eten en je kunt er veel mee variëren. Een variatie op toemis boontjes is sayur lodeh, maar sajoer boontjes klinkt misschien iets bekender. In dit gerecht worden groenten gestoofd in kokosmelk en in dit recept heb ik als groente sperzieboontjes gebruikt. Maar je kunt hier natuurlijk allerlei soorten groente voor gebruiken, het is maar net wat je nog in je koelkast hebt liggen! Sayur lodeh kun je combineren met veel Indische gerechten en het is een handig gerecht voor bij een rijsttafel.

Wat heb je nodig?

  • 1 ui fijn gesnipperd
  • theelepel sambal oelek
  • teentje knoflook gehakt
  • theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel (palm) suiker of meer naar wens
  • 2 eetlepels (rijst) olie
  • 500 gram sperzieboontjes, vers of uit de diepvries
  • 150 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 100 milliliter kokosmelk of een stukje santen ongeveer ¼ deel
  • 1 sereh stengel (citroengras)
  • kneepje citroensap
  • 1 laurierblaadje

Hoe maak je het?

Fruit de fijn gesnipperde ui, sambal, knoflook, laos en de palmsuiker aan in wat olie. Schep de sperziebonen erdoor en roerbak het geheel kort voor ongeveer 1 minuut. Giet het water en bouillonpoeder bouillon erbij en breng aan de kook.

Voeg de verkruimelde santen of de kokosmelk, de gekneusde serehstengel (in zijn geheel), het citroensap en het laurierblad toe en stoof alles op laag vuur tot de boontjes gaar zijn. Breng op smaak met een snufje zout. Verwijder voor het serveren de sereh en het laurierblad.

Serveer de boontjes met rijst en Indo pulled pork, rendang of daging smoor.

Selamat makan!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Hoi Linda, trassi mag altijd als je dat lekker vindt. Ik gebruik het in dit recept niet maar bv wel in mijn toemis boontjes recept. Groetjes, Simone

  2. Ellen van Schaik

    Vanavond dit gerecht gemaakt met sperzieboontjes, Chinese kool, koolrabi en rode paprika. I.p.v. gemalen laos, heb ik 2 schijfjes verse laos gebruikt. Wat een lekker recept. En zo eenvoudig te maken. Ik zie dat je de ketjap van Kaki Tiga gebruikt. Ik ben getrouwd met een Indische man en hij zegt nog altijd dat in onze huwelijksvoorwaarden staat dat er alleen de ketjap van Kaki Tiga gebruikt mag worden ha/ha.

  3. Gisteren klaar gemaakt, samen met de indo pulled pork en de picle en het was heerlijk!!

  4. Hoi Simone,

    Gebruik je hier Indonesische laurierblad of de gewone die wij in de supermarkt kopen?

    • Hoi Cindy, ik heb gewone laurierblaadjes gebruikt omdat dit voor iedereen makkelijk te vinden is in de supermarkt. Als ik salambladeren gebruik dan vermeld ik dit er altijd even extra bij. Veel plezier met koken! Groetjes, Simone

      • Dank je wel voor je reactie. Ga het vrijdag maken, ben benieuwd hoor.
        Er staan echt heerlijke recepten op je site. Zal hier zeker vaker terugkomen. :-)

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*