Eetspiratie » Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)
Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh), ook wel bekend als sajoer boontjes. Sayur boontjes of sajoer boontjes is een bekend gerecht uit de Indische keuken. Een sayur is een ‘nat’ groentegerecht. Het zou ook een groentecurry genoemd kunnen worden. Je kunt dit gerecht met allerlei soorten groenten maken.

Sayur lodeh ken je misschien als een gerecht met verschillende soorten groenten. De groenten worden gestoofd in kokosmelk, kruiden en specerijen waaronder kurkuma. Door de kurkuma krijgt het gerecht de mooie gele kleur. Maar een sayur hoeft niet perse te bestaan uit verschillende groenten, het kan ook prima met één soort groente zoals bij dit recept voor boontjes in kokossaus. Bekijk hier het recept voor sayur lodeh met gemengde groente.

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Het fijne van dit recept is, is dat het snel op tafel staat. Het is een simpel gerecht wat goed past bij rijst. Het is zacht van smaak en totaal niet pittig. Het is ook een fijn gerecht voor kinderen. Daarnaast is het ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. In dit recept gebruik ik geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta).

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Vegan, Vegetarisch, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Indische en Indonesische gerechtenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Met sperzieboontjes en kokosmelk maak je een lekker vegetarisch gerecht, sayur lodeh.

Ingrediënten

  • 1 ui

  • 1 theelepel sambal oelek of meer naar smaak

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 theelepel suiker (of meer naar wens)

  • 2 eetlepels olie

  • 500 gram (diepvries) sperziebonen

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 100 milliliter kokosmelk

  • 1 sereh stengel gekneusd

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 eetlepel citroensap

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of stoofpan en fruit het aan. Fruit de sambal oelek, suiker en de laos ook mee.
  • Voeg de (diepvries) sperziebonen toe en schep alles goed om. De kokosmelk, water en groentebouillonpoeder (of blokje) mogen er nu bij. Breng dit zachtjes aan de kook.
  • Kneus de sereh en voeg deze in zijn geheel toe. Voeg ook de laurierblaadjes toe. Stoof dit op laag vuur tot de boontjes zacht en gaar zijn.
  • Breng op smaak met een snufje zout, peper en citroensap.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE