Eetspiratie » Chocoladetopping van dadels
Chocotopping van dadels

Chocoladetopping van dadels

Chocoladetopping van dadels, een veganistische topping voor een taart, cake of pannenkoeken. Dit is een lekker en makkelijk recept. Gepureerde dadels maken deze chocoladetopping zoet, stevig en ook romig. Hierdoor is het makkelijk smeerbaar en loopt het niet uit op een gebakje of cupcake.

Dit recept is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan. Ik wilde iets maken voor op een brownie wat stevig genoeg was als topping. Door een beetje te puzzelen met ingrediënten kwam dit recept tot stand. Een goed gelukt experiment. De combinatie van een smeuïge brownie met een romige chocoladetopping is heel erg lekker.

Chocoladetopping van dadels

Als ik dadels gebruik, neem ik altijd verse medjoul dadels, deze smaken zoet en lekker karamelachtig. Deze dadels vind je meestal op de fruitafdeling in de supermarkt. De kleinere supermarkt dadels zijn vaak wat harder en deze hebben een gesuikerd laagje. Dus als je aan verse dadels kunt komen dan zou ik zeker daarvoor kiezen. Zijn je dadels een beetje hard, week ze dan in gekookt water, zo worden ze zacht en zijn ze makkelijker te verwerken in recepten.

Chocoladetopping van dadels

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

portie voor taart of cake
Bereiding

30

minuten

Met dadels en kokosolie kun je een heerlijke stevige topping maken die geschikt is voor taart, cakes en pannenkoeken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 12 12 verse (medjoul) dadels ontpit

  • gekookt water

  • 1 theelepel 1 vanille extract of essence

  • 1 eetlepel 1 cacaopoeder

  • 50 milliliter 50 kokosmelk (het dikke bovenste laagje uit het blikje)

  • 2 eetlepels 2 gesmolten kokosolie

  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Begin met het smelten van de kokosolie. Breng water aan de kook en doe de ontpitte dadels in een kom. Overgiet ze met kokend water tot ze onder staan. Laat ze ongeveer 15 minuten weken tot ze een beetje zacht zijn geworden.
  • Schep vervolgens de dadels uit het water maar gooi het water niet weg. Doe de dadels in de blender met een paar eetlepels van het weekwater en blend dit totdat je een dikke smeuïge massa krijgt. Voeg niet teveel water toe want anders wordt het mengsel te nat.
  • Als de dadels helemaal fijn gemalen zijn tot een papje voeg je de gesmolten kokosolie, kokosmelk, vanille, cacaopoeder en een snufje zout toe. Het moet een beetje een dikke lobbige substantie worden.
  • Schep het over in een schone glazen pot en laat het stevig worden in de koelkast.
  • Gebruik de topping op taart, cake of pannenkoeken. In de koelkast kun je het een paar dagen bewaren. Laat het uit de koelkast eerst op kamertemperatuur komen want de kokosolie stolt als hij koud wordt.

Aantekeningen

  • Een ander leuk recept voor een vegan topping is mousse van aquafaba. Van bonenwater maak je de lekkerste luchtige plantaardige mousse. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE