Eetspiratie » Chocoladetopping van dadels
Chocotopping van dadels

Chocoladetopping van dadels

Botercrème en glazuur zijn niet aan mij besteed. Ik ben sowieso geen zoetekauw en ik kook ook veel liever dan dat ik bak. Maar soms ben ik in een gekke bui en bedenk ik iets zoets wat toevallig ook nog goed uitpakt zoals deze chocoladetopping. Met dadels en chocolade kan er eigenlijk niks mis gaan. Daarnaast is deze topping vegan en lactosevrij.

Een andere reden waarom ik deze topping heb bedacht is omdat ik iets zocht voor mijn kinderen wat lactosevrij is. In dit recept gebruik ik kokosolie in plaats van boter en gebruik ik kokosmelk. Door deze ingrediënten is deze topping vegan. Hij is geschikt voor taarten en cakes.

Als ik dadels gebruik, neem ik meestal verse medjoul dadels. Deze smaken zoet en lekker caramelachtig. De supermarkt dadels zijn vaak wat harder en deze hebben een gesuikerd laagje. Dus als je aan verse dadels kunt komen dan zou ik zeker daarvoor kiezen.

In dit recept gebruik ik gesmolten kokosolie. Hoe laat je kokosolie nu heel snel smelten? Klik hier voor een goeie tip.

Chocoladetopping van dadels

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Desserts, Eetspiratie Originals, VeganKeuken: ZoetighedenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1

portie voor taart of cake
Bereiding

30

minuten

Met dadels en kokosolie kun je een heerlijke stevige topping maken die geschikt is voor op taart, cakes en pannenkoeken.

Ingrediënten

  • 12 verse (medjoul) dadels ontpit

  • 100 milliliter gekookt warm water

  • 1 mespunt vanillepoeder of 1 theelepel vanille extract

  • 1 eetlepel cacaopoeder

  • 50 milliliter kokosmelk

  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Begin met het smelten van de kokosolie. Breng water aan de kook en doe de ontpitte dadels in een kom. Overgiet ze met 100 milliliter kokend water. Laat ze ongeveer 15 minuten weken tot ze een beetje zacht zijn geworden.
  • Schep vervolgens de dadels uit het water maar gooi het water niet weg. Doe de dadels in de blender met een paar eetlepels van het weekwater en blend dit totdat je een dikke smeuïge massa krijgt.
  • Als de dadels helemaal fijn gemalen zijn tot een papje voeg je de kokosolie, vanille, cacaopoeder en een snufje zout toe. Zorg dat het mengsel niet te dun wordt dus voeg de kokosmelk met kleine beetjes toe. Het moet een beetje een dikke lobbige substantie worden.
  • Gebruik de topping op taart, cake of pannenkoeken. In de koelkast kun je het een paardagen bewaren. Laat het uit de koelkast eerst op kamertemperatuur komen want de kokosolie stolt als hij koud wordt.

Aantekeningen

  • Maak van een brownie en deze chocoladetopping een simpel en feestelijk gebakje. Kijk hier hoe.
  • Een ander leuk recept voor een vegan topping is mousse van aquafaba. Van bonenwater maak je de lekkerste luchtige plantaardige mousse. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

drie × 2 =