Eetspiratie » Chocoladetopping van dadels
Chocoladetopping van dadels

Chocoladetopping van dadels

Chocoladetopping van dadels, een plantaardige (vegan) topping voor op een taart, (cup)cake of pannenkoeken. Een lekker en makkelijk recept wat je snel kunt maken. Het is zelfs een lekkere pasta voor op brood. Gepureerde dadels maken deze chocoladetopping zoet, stevig en ook romig. Hierdoor is het makkelijk smeerbaar en loopt het niet uit op een gebakje of cup cake. Je kunt het makkelijk opspuiten met een spuitzak.

Dit recept is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan. Ik wilde iets maken voor op een brownie wat stevig genoeg was als topping. Door een beetje te puzzelen met ingrediënten kwam dit recept tot stand, een goed gelukt experiment. De combinatie van een smeuïge brownie met deze romige chocoladetopping is heel erg lekker. Ook op handig om een cakeje mee op te pimpen. Doordat er alleen plantaardige ingrediënten gebruikt worden in dit recept is dit naast vegan ook lactosevrij.

Chocoladetopping van dadels

Als ik dadels gebruik, neem ik altijd verse medjoul dadels, deze smaken zoet en lekker karamelachtig. Deze grote dadels vind je meestal op de fruitafdeling in de supermarkt. De kleinere dadels die je vind in het ‘bakschap’ zijn vaak wat harder en deze hebben een gesuikerd laagje. Dus als je aan verse dadels kunt komen dan zou ik zeker daarvoor kiezen. Zijn je dadels een beetje hard, week ze dan in gekookt water, zo worden ze zacht en zijn ze makkelijker te verwerken in recepten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chocoladetopping van dadels
Chocoladetopping van dadels

Chocoladetopping van dadels

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

250

milliliter
Bereiding

30

minuten

Met dadels en kokosolie kun je een heerlijke stevige topping maken die geschikt is voor taart, cakes en pannenkoeken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 10 – 12 verse (medjoul) dadels ontpit

  • 500 milliliter gekookt water

  • 1 theelepel vanille extract of essence

  • 1 eetlepel cacaopoeder

  • 50 milliliter kokosmelk (het liefst dikke bovenste laagje uit het blikje)

  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie

  • snufje zout

BEREIDING

  • Begin met het smelten van de kokosolie. Breng water aan de kook en doe de ontpitte dadels in een kom. Overgiet ze met kokend water tot ze onder staan. Laat ze ongeveer 15 minuten weken tot ze een beetje zacht zijn geworden.
  • Schep vervolgens de dadels uit het water maar gooi het water niet weg. Doe de dadels in de blender met een paar eetlepels van het weekwater en blend dit totdat je een dikke smeuïge massa krijgt. Pulseer en duw het mengsel een paar keer met een spatel naar beneden. Voeg niet teveel water toe want anders wordt het mengsel te nat.
  • Als de dadels helemaal fijn gemalen zijn tot een papje voeg je de gesmolten kokosolie, kokosmelk, vanille, cacaopoeder en een snufje zout toe. Het moet een beetje een dikke lobbige substantie worden.
  • Schep het over in een schone glazen pot en laat het stevig worden in de koelkast.
  • Gebruik de topping op taart, cake, pannenkoeken of smeer het als pasta op je boterham. In de koelkast kun je het een week bewaren.

AANTEKENINGEN

  • Een ander leuk recept voor een plantaardige topping is mousse van aquafaba. Van bonenwater maak je namelijk de lekkerste luchtige plantaardige mousse. Kijk hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.