Eetspiratie » Sajoer toemis andijvie
Sajoer toemis andijvie

Sajoer toemis andijvie

Sajoer toemis andijvie, een van de favoriete gerechten van mijn moeder. Andijvie kennen de meeste mensen van de stamppot rauwe andijvie en de spekjes niet te vergeten. Maar deze groente verdiend meer dan alleen maar door aardappelpuree gemengd te worden. Gewokt of door een salade is het namelijk ook erg lekker. Sajoer toemis andijvie is een simpel gerecht waar de andijvie wordt gewokt en vervolgens kort wordt gestoofd in water of bouillon.

De basis van een sajoer is meestal ui en knoflook met kruiden, specerijen en bouillon. Een sajoer is net geen soep maar wel een gerecht met redelijk wat vocht. Dit smaakt natuurlijk heerlijk bij rijst. In dit recept gebruik ik sambal trassi, dit kun je gewoon kopen in de supermarkt. Het is een pittige sambal met de toevoeging van trassi (gefermenteerde garnalen).

Wil je dit gerecht vega(n) maken? Laat dan de sambal trassi weg en gebruik dan sambal oelek.

Sajoer toemis andijvie

Sajoer of sayur = groente en toemis of tumis = roerbakken. Je kunt dus in principe elke groentesoort gebruiken voor dit gerecht. De basis is een boemboe (mengsel) van ui, knoflook en pepers (of sambal). Vervolgens bak je de groenten op hoog vuur aan. Daarna blus je alles af met water of bouillon en laat je het kort stoven. Het resultaat is een lekker groentegerecht met een smaakvolle bouillon wat je serveert met rijst. Een sajoer is ook een lekker onderdeel voor een Indische rijsttafel, en als je de sambal trassi weglaat is het ook geschikt voor een vegetarische rijsttafel.

Sajoer toemis andijvie

Sajoer toemis andijvie

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 from 12 votes
Course: BijgerechtCuisine: IndischDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totale tijd

20

minutes

Wil je ook wat meer variëren met groenten in de Indische keuken? Maak dan eens sajoer toemis andijvie. Een lekker en simpel groentegerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram gesneden andijvie

  • 1 eetlepel sambal trassi (of oelek)

  • 1 teen knoflook

  • 1 ui

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of half bouillonblokje

  • citroensap naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • gebakken uitjes

  • zout en peper naar smaak

  • 100 milliliter water (of meer naar wens)

BEREIDING

  • Was de andijvie, snipper de ui en de knoflook. Verhit een eetlepel olie in de pan.
  • Fruit de ui, knoflook en de sambal aan in de olie en voeg de andijvie toe. Schep dit goed om, het gaat slinken.
  • Voeg het groentebouillonpoeder of half verkruimeld bouillonblokje toe en schep alles om.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Voeg het water toe en laat het een paar minuten stoven.
  • Serveer de sajoer toemis andijvie met rijst, gebakken uitjes en sambal.

AANTEKENINGEN

  • Hou je net als ik van groenten en ben je ook gek op bleekselderij? Dan heb ik een lekker recept voor je. Bleekselderij met knoflook is namelijk een fantastische combinatie. Bekijk hier het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.