Sajoer toemis andijvie, een van de favoriete gerechten van mijn moeder. Andijvie kennen de meeste mensen van de stamppot rauwe andijvie en de spekjes niet te vergeten. Maar deze groente verdiend meer dan alleen maar door aardappelpuree gemengd te worden. Gewokt of door een salade is het namelijk ook erg lekker. Sajoer toemis andijvie is een simpel gerecht waar de andijvie wordt gewokt en vervolgens kort wordt gestoofd in water of bouillon.
De basis van een sajoer is meestal ui en knoflook met kruiden, specerijen en bouillon. Een sajoer is net geen soep maar wel een gerecht met redelijk wat vocht. Dit smaakt natuurlijk heerlijk bij rijst. In dit recept gebruik ik sambal trassi, dit kun je gewoon kopen in de supermarkt. Het is een pittige sambal met de toevoeging van trassi (gefermenteerde garnalen).
Wil je dit gerecht vega(n) maken? Laat dan de sambal trassi weg en gebruik dan sambal oelek.
Sajoer toemis andijvie
Sajoer of sayur = groente en toemis of tumis = roerbakken. Je kunt dus in principe elke groentesoort gebruiken voor dit gerecht. De basis is een boemboe (mengsel) van ui, knoflook en pepers (of sambal). Vervolgens bak je de groenten op hoog vuur aan. Daarna blus je alles af met water of bouillon en laat je het kort stoven. Het resultaat is een lekker groentegerecht met een smaakvolle bouillon wat je serveert met rijst. Een sajoer is ook een lekker onderdeel voor een Indische rijsttafel, en als je de sambal trassi weglaat is het ook geschikt voor een vegetarische rijsttafel.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)