Eetspiratie » Sayur lodeh (groentecurry)
Sayur lodeh (groentecurry)

Sayur lodeh (groentecurry)

Sayur lodeh (groentecurry), een bekend gerecht uit de Indonesische keuken van (gemengde) groenten gestoofd in kokosmelk. Eigenlijk is het een kruidige curry die voornamelijk bestaat uit groenten. Een bordje sayur lodeh met rijst en sambal is al een hele maaltijd op zich. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder de curry wordt.

Omdat er alleen maar groenten in dit gerechten zitten zou je denken dat het vegetarisch of zelfs vegan is. Maar in het basisrecept voor sayur lodeh wordt ook trassi gebruikt. Dit is geen must! Als je de trassi weglaat heb je dit gerecht direct omgetoverd in een vegan gerecht. Ook wordt de boemboe ‘officieel’ gemaakt met kemirie noten. In mijn recept heb ik (in verband met een allergie) de kemirie vervangen door cashewnoten. Deze geven hetzelfde effect als kemirie. Het zorgt ervoor dat de saus iets indikt en daarnaast geeft het een hartige smaak.

Sayur lodeh (groentecurry)

In dit gerecht zijn de groenten natuurlijk het belangrijkst. Het is daarom ook belangrijk om ze goed te snijden. Snijd de wortels in dunne plakjes, zo worden ze sneller gaar. Scheur de bloemkool in kleine roosjes en snijd de (spits)kool in vierkante stukjes. Door de groenten op verschillende manieren te snijden ziet je gerecht er ook nog eens heel mooi uit.

Als je het lekker vindt, kun je op het eind (uitgelekte) bamboescheuten of babymais (beiden uit blik) toevoegen. Snijd de babymais in de lengte door zodat je reepjes krijgt. De ui, knoflook en gember mag je grof snijden, want deze maal je tot een boemboe in een keukenmachine of met een staafmixer.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sayur lodeh (groentecurry)
Sayur lodeh (groentecurry)

Sayur lodeh (groentecurry)

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Een curry met gemengde groenten in kokossaus.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • halve halve spitskool

  • halve halve bloemkool

  • 100 gram 100 diepvries sperziebonen

  • 1 1 winterwortel

  • 1 theelepel 1 sambal oelek

  • 1 1 ui

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 centimeter 1 verse gember

  • 1 theelepel 1 gemalen kurkuma

  • 1 theelepel 1 gemalen laos

  • 1 theelepel 1 trassi (optioneel)

  • 1 eetlepel 1 ongezouten cashewnoten

  • 1 stengel 1 sereh

  • 4 blaadjes 4 djeroek poeroet

  • 400 milliliter 400 kokosmelk

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een half verkruimeld blokje (naar smaak)

  • 2 eetlepels 2 (rijst)olie

Bereiding:

  • Begin met het snijden van de wortel, kool en de bloemkool. Leg dit apart tot gebruik. Snipper vervolgens de ui en de knoflook en hak de gember in stukjes.
  • Doe de volgende ingrediënten in een hoge beker of in een keukenmachine: ui, knoflook, gember, sambal, laos, kurkuma, cashew noten en (optioneel) trassi. Pureer dit tot een pasta (boemboe).
  • Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit hierin de boemboe aan. Kneus de sereh en de djeroek poeroet blaadjes en doe ze bij de boemboe in de pan. Fruit dit mee.
  • Voeg als eerste de wortel en de bloemkoolroosjes toe. Schep ze goed om zodat ze bedekt zijn met de boemboe.
  • Nu voeg je rechtstreeks uit de vriezer de sperziebonen toe en daarna de gesneden kool. Schep alles goed om.
  • Nu mag het groentebouillonpoeder (of het verkruimelde blokje) erbij. Voeg daarna de kokosmelk toe en schep alles goed door elkaar.
  • Doe een deksel op de pan en laat de sayur op een laag vuur langzaam stoven. Na ongeveer 25 tot 30 minuten is de wortel zacht (test er eentje) en is de sayur klaar.
  • Proef of de saus op smaak is. Voeg indien nodig naar smaak een snufje zout toe.

Aantekeningen

  • Je krijgt de meeste smaak uit de sereh door eerst het buitenste blad te verwijderen en de stengel daarna te kneuzen met een mes. De djeroek poeroet blaadjes verfrommel je met je handen voordat je deze in het gerecht doet.
  • Serveer sayur lodeh met rijst, een frisse komkommersalade en kroepoek.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)