Sayur lodeh (groentecurry)

Sayur lodeh (groentecurry)

Soms lijkt het alsof de Indische keuken veelal uit vlees en kip bestaat maar er zijn ook heerlijke groentegerechten. Voor de afwisseling was ik op zoek naar een lekker groentegerecht want altijd boontjes en komkommer is ook zo saai. Sayur lodeh (groentecurry) is een gerecht met verschillende soorten groenten die gestoofd worden in een lekkere saus met een vleugje kokos. Dit gerecht is het lekkerst met rijst, een frisse komkommersalade en natuurlijk sambal!

Dit gerecht is niet geheel vegetarisch omdat er trassi wordt gebruikt. Je kunt de trassi ook weglaten, dit geeft een andere smaak maar dan is het wel geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ook is het gebruikelijk dat er kemirie noten worden gebruikt in sayur lodeh. Deze noten laten het gerecht een beetje indikken en geeft het een lekkere volle smaak. Ik gebruik bijna geen kemirie noten in mijn keuken (dat is een persoonlijke keuze). Ik vervang de noten door cashewnoten, die geven ongeveer hetzelfde effect.

Wat heb je nodig?

  • 1 Chinese kool (spitskool kan ook)
  • grote winterwortel
  • 250 gram (diepvries) sperziebonen
  • halve bloemkool
  • blikje kokosmelk (400 milliliter)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een half bouillonblokje)
  • (rijst)olie om in aan te fruiten

Wat heb je nodig voor de boemboe?

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 1 ui
  • theelepel gemalen kurkuma
  • halve theelepel trassi
  • 1 centimeter gember geraspt
  • stengel sereh (gekneusd met een mes)
  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • 1 centimeter verse galangal geraspt (of halve theelepel gemalen laos)
  • eetlepel ongezouten cashewnoten

Hoe maak je het?

Begin met het snijden van de groenten. Deze mogen best een beetje grof gesneden worden zodat er nog een beetje bite aan zit straks. De wortel kun je het beste halveren en in niet te dikke plakjes snijden. De wortel heeft het langst nodig om zacht te worden. Snijd alle groenten en leg ze apart tot gebruik. Ik gebruik in dit recept diepvries sperziebonen. Deze voeg ik rechtstreeks uit de vriezer toe.

Maak nu de boemboe door alle ingrediënten – behalve de sereh en de djeroek poeroet – fijn te maken in een foodprocessor of in een hoge beker met een staafmixer. Het mag een fijne pasta worden. De sereh en de djeroek poeroet gaan straks in zijn geheel in de pan.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe nu verder?

Verhit een scheutje olie in een wok of diepe pan en fruit de boemboe hierin aan. Voeg daarna de wortel en de bloemkool toe en schep deze goed om zodat ze bedekt zijn met een laagje van de boemboe. Voeg daarna de sperziebonen en de Chinese kool toe en schep weer goed om, bak dit samen kort aan.

Giet nu de kokosmelk bij de groenten en voeg het groentebouillonpoeder (of halve bouillonblokje) toe. Meng alles goed door elkaar en laat dit nu op een zacht vuurtje staan. Het gerecht is klaar als alle groenten – in ieder geval de wortel – zacht is. Bepaal zelf even hoeveel bite je aan de groenten wilt hebben, dus proef af en toe tussendoor.

Breng het gerecht op smaak met een snufje zout en peper. Serveer de sayur lodeh met rijst, eventueel hardgekookte eitjes en voor de frisse smaak een paar komkommertjes.

Kijk voor al mijn Indofood recepten hier.

Sayur lodeh (groentecurry)

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*