Sayur lodeh (groentecurry), een bekend gerecht uit de Indonesische keuken van (gemengde) groenten gestoofd in kokosmelk. Eigenlijk is het een kruidige curry die voornamelijk bestaat uit groenten. Een bordje sayur lodeh met rijst en sambal is al een hele maaltijd op zich. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, hoe lekkerder de curry wordt.
Omdat er alleen maar groenten in dit gerechten zitten zou je denken dat het vegetarisch of zelfs vegan is. Maar in het basisrecept voor sayur lodeh wordt ook trassi gebruikt. Dit is geen must! Als je de trassi weglaat heb je dit gerecht direct omgetoverd in een vegan gerecht. Ook wordt de boemboe ‘officieel’ gemaakt met kemirie noten. In mijn recept heb ik (in verband met een allergie) de kemirie vervangen door ongezouten cashewnoten. Deze geven hetzelfde effect als kemirie. Het zorgt ervoor dat de saus iets indikt en daarnaast geeft het een hartige smaak. Door de cashewnoten vooraf te weken worden ze zacht en krijg je een romige boemboe.
Sayur lodeh (groentecurry)
In dit gerecht zijn de groenten natuurlijk het belangrijkst. Het is daarom ook belangrijk om ze goed te snijden. Snijd de wortels in dunne plakjes, zo worden ze sneller gaar. Scheur de bloemkool in kleine roosjes en snijd de (spits)kool in vierkante stukjes. Door de groenten op verschillende manieren te snijden ziet je gerecht er ook nog eens heel mooi uit. Als je het lekker vindt, kun je op het eind (uitgelekte) bamboescheuten of babymais (beiden uit blik) toevoegen. Snijd de babymais in de lengte door zodat je reepjes krijgt. De ui, knoflook en gember mag je grof snijden, want deze maal je tot een boemboe in een foodprocessor of met een staafmixer.

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter)
Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Sayur lodeh (groentecurry)
6
personen25
minuten40
minuten1
uur5
minutenEen Indonesische groentegerecht van groenten gestoofd in kokosmelk.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
halve spitskool, grof gesneden
halve bloemkool, in roosjes
100 gram diepvries sperziebonen
1 winterwortel, in dunne plakjes
1 theelepel sambal oelek
1 ui, grof gesneden
3 tenen knoflook, grof gesneden
1 centimeter verse gember, in stukjes gehakt
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel gemalen laos
1 theelepel trassi (optioneel)
1 eetlepel ongezouten cashewnoten, geweekt
1 stengel sereh, gekneusd
4 blaadjes djeroek poeroet
400 milliliter kokosmelk
400-500 milliliter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld blokje (naar smaak)
2 eetlepels (rijst)olie
BEREIDING
- Begin met het snijden van de wortel, kool en de bloemkool. Leg dit apart tot gebruik. Snipper vervolgens de ui en de knoflook en hak de gember in stukjes. Leg de cashewnoten in kokend water en laat ze 5 minuten weken.
- Doe de volgende ingrediënten in een hoge beker of in een keukenmachine: ui, knoflook, gember, 1 theelepel (of meer) sambal oelek 1 theelepel laos, 1 theelepel kurkuma, de geweekte cashew noten (het vocht gooi je weg) en (optioneel) trassi. Pureer dit tot een pasta (boemboe).
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit hierin de boemboe aan. Kneus de sereh en de djeroek poeroet blaadjes en doe ze in zijn geheel bij de boemboe in de pan. Fruit dit mee.
- Voeg als eerste de wortel en de bloemkoolroosjes toe. Schep ze goed om zodat ze bedekt zijn met de boemboe.
- Nu voeg je rechtstreeks uit de vriezer 100 gram sperziebonen toe en daarna de gesneden spitskool. Schep alles goed om.
- Nu mag het groentebouillonpoeder (of het verkruimelde blokje) erbij. Voeg daarna 400 milliliter kokosmelk en 400 tot 500 milliliter water toe en schep alles goed door elkaar.
- Doe een deksel op de pan en laat de sayur op een laag vuur langzaam stoven. Na ongeveer 30 tot 40 minuten is de wortel zacht (test er eentje) en is de sayur klaar.
- Proef of de saus op smaak is. Voeg indien nodig naar smaak een snufje zout toe.
AANTEKENINGEN
- Je krijgt de meeste smaak uit de sereh door eerst het buitenste blad te verwijderen en de stengel daarna te kneuzen met een mes. De djeroek poeroet blaadjes verfrommel je met je handen voordat je deze in het gerecht doet.
- Serveer sayur lodeh met rijst, een frisse komkommersalade en kroepoek.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Indische gerechten voor een rijsttafel
- Boontjes in kokossaus (sayur lodeh)
- Gerechten voor een vegetarische Indische rijsttafel
- Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel
- Snelle wok met gehakt en bosui
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.