Eetspiratie » Yakitori (Japanse kipsaté)
Yakitori (Japanse kipsaté)

Yakitori (Japanse kipsaté)

Yakitori (Japanse saté). Tijdens een sushi avondje in een restaurant at ik weer eens yakitori, oftewel Japanse kipsaté. Deze kleine spiesjes wilde ik thuis ook eens gaan maken. Kenmerkend voor dit gerecht is de grillsmaak en daarom kun je deze saté dus heel goed op een (saté)barbecue bereiden.

Voor yakitori heb je twee ingrediënten nodig die je waarschijnlijk niet standaard in je keukenkastje hebt staan namelijk: mirin en sake. Mirin is Japanse rijstwijn (verwar het niet met rijstazijn). Een tripje naar de toko is dus misschien wel nodig, maar grotere supermarkten verkopen het ook. Je vindt het op de Oosterse afdeling in de buurt van de sushi producten. Ik heb in plaats van sake, Shaoxing (Chinese kookwijn) gebruikt. Zonder deze ingrediënten krijg je niet de ‘echte’ yakitori smaak.

Yakitori (Japanse kipsaté)

Dit recept is zeker niet authentiek, maar wel erg lekker. Eigenlijk heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig om deze lekkere Japanse saté te maken. Je hoeft er zelfs geen sausje bij te serveren. De saté is al lekker genoeg van zichzelf. Je eet het als een hapje, of samen met rijst en gewokte groenten. Ik serveerde er sugar snaps met kastanjechampignons en bosui bij.

Yakitori (Japanse kipsaté)

Yakitori (Japanse kipsaté)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.3 van 3 stemmen
Keuken: JapansNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

10

stuks
Voorbereiding

1

hour 

15

minutes
Tijd op de gril

10

minuten
Tijd totaal

1

hour 

25

minutes

Yakitori, malse kipspiesjes met een heerlijke grillsmaak.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet of kippendijfilet

  • 8 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)

  • 4 eetlepels Shaoxing kookwijn of sake

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 centimeter verse gember

  • 8 eetlepels Japanse sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)

  • 2 eetlepels ahornsiroop of honing

  • flinke draai vers gemalen zwarte peper

  • 1 scheutje (rijst)olie

BEREIDING

  • Zet de satéprikkers of bamboeprikkers alvast in water zodat ze straks niet verbranden op de grill.
  • Snijd de kip in stukjes zodat je ze straks goed kunt rijgen aan de satéprikker. Maak de blokjes niet te groot. Bestrooi de kip met de vers gemalen zwarte peper en zet dit afgedekt in een kom in de koelkast.
  • Neem een kommetje en maak hierin de marinade van de mirin, Shaoxing, geraspte knoflook, geraspte gember, sojasaus en de ahornsiroop (of honing). Giet ongeveer 75 milliliter van de marinade in een maatbekertje en zet deze afgedekt apart. Dit ga je later gebruiken als je de yakitori gaat grillen.
  • Giet de rest van de marinade over de kip en meng het goed door elkaar. Laat dit een tijdje (minimaal een uurtje) marineren. Rijg de kip op de satéprikkers en leg ze apart op een bord. Ondertussen kun je de barbecue aansteken of de grill gaan voorverwarmen.
  • De saus die je bewaart hebt in het maatbekertje gebruik je om de yakitori mee af te lakken. Giet de saus in een steelpannetje en laat dit even koken. Het is de bedoeling dat de saus ietsjes dikker wordt. Als je de saus van het vuur haalt dikt het vanzelf een beetje in. Dit laagje saus geeft straks de lekkere smaak aan de yakitori.
  • Bestrijk de yakitori met de saus uit het steelpannetje, besprenkel ze lichtjes met een beetje olie en leg ze op de barbecue of grill. Blijf erbij en draai de spiesjes regelmatig om, zorg dat ze niet verbranden. Bestrijk ze ook tijdens het draaien met de saus. Het handigst doe je dit met een kwastje. Test als de kip rondom bruin is een stukje op gaarheid. Serveer direct.Yakitori

AANTEKENINGEN

  • Wil je meer yakitori maken? Verdubbel dan het recept. Je kunt de yakitori ook heel goed voorbereiden zodat je ze alleen nog maar hoeft te rijgen en te grillen.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.