Yakitori (Japanse kipspiesjes)

Yakitori (Japanse kipsaté)

Laatst hadden mijn vriend en ik weer eens een date night en gingen we spontaan uiteten. Nou ja, eigenlijk hadden we een hoop verplichtingen die dag en waren we in de buurt van ons favoriete Oosterse restaurant. Aangezien we toch moesten eten zijn we daar gestopt. Romantisch toch?! Maar na dit etentje hebben we besloten toch echt vaker even samen weg te gaan. Het was erg fijn en gezellig. We aten naast allerlei lekkere hapjes ook yakitori, oftewel Japanse kipsaté. Dit wilde ik thuis ook gaan maken, want we eten graag saté en mijn speciale saté bbq komt hierbij goed van pas.

Voor yakitori heb je twee ingrediënten nodig die je waarschijnlijk niet standaard in je keukenkastje hebt staan namelijk: mirin en sake. Mirin is Japanse rijstwijn (verwar het niet met rijstazijn). Een tripje naar de toko is dus misschien wel nodig, maar grotere supermarkten verkopen het ook. Je vindt het op de Oosterse afdeling in de buurt van de sushi producten. Ik heb in plaats van sake, Shaoxing (Chinese kookwijn) gebruikt. Zonder deze ingrediënten kun je geen yakitori maken.

Het recept voor yakitori is vrij basic, net als appeltaart. Je hebt bepaalde ingrediënten nodig en geeft er vervolgens je eigen draai aan. Ik maak het op mijn manier en misschien is dat niet authentiek, maar wel lekker!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram kipfilet of kippendijfilet
  • 8 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
  • 4 eetlepels Shaoxing kookwijn of sake
  • 2 teentjes knoflook
  • verse gember (ongeveer 1 centimeter)
  • 8 eetlepels Japanse sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 2 eetlepels honing of ahorn siroop
  • flinke draai vers gemalen zwarte peper
  • scheutje (rijst)olie

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je het?

Zet de satéprikkers of bamboeprikkers alvast in water zodat ze straks niet verbranden op de grill. Onderaan dit artikel vertel ik hoe je de yakitori het beste kunt bereiden, namelijk op een speciale saté bbq.

Snijd de kip in stukjes zodat je straks goed kunt rijgen aan de satéprikker. Snijd de blokjes niet te groot. Bestrooi de kip met de vers gemalen zwarte peper en zet de kip even afgedekt in een kom in de koelkast.

Neem een kommetje en maak hierin de marinade van de mirin, Shaoxing, geraspte knoflook, geraspte gember, sojasaus en de honing. Giet ongeveer 75 milliliter van de marinade in een maatbekertje en zet deze afgedekt apart. Dit ga je later gebruiken als je de yakitori gaat grillen.

Giet de rest van de marinade over de kip en meng het goed door elkaar. Laat dit een tijdje, (minimaal een uurtje) marineren. Rijg de kip op de satéprikkers en leg ze apart op een bord. De marinade die overblijft gebruik je niet meer. Ondertussen kun je de bbq aansteken of de grill gaan voorverwarmen.

De saus die je bewaart hebt in het maatbekertje gebruik je om de yakitori mee af te lakken. Giet de saus in een steelpannetje en laat dit even koken. Het is de bedoeling dat de saus ietsjes dikker wordt. Als je de saus van het vuur haalt dikt het vanzelf een beetje in. Dit laagje saus geeft straks de lekkere smaak aan de yakitori.

Yakitori

Bereiden op de bbq of grill of speciale saté bbq

Bestrijk de yakitori met de saus uit het steelpannetje, besprenkel ze lichtjes met een beetje olie en leg ze op de bbq of grill. Blijf erbij en draai de spiesjes regelmatig om, zorg dat ze niet verbranden. Bestrijk ze ook tijdens het draaien met de saus. Het handigst doe je dit met een kwastje. Je hebt niet veel saus nodig, in het pannetje zit precies genoeg.

Wil je meer yakitori maken? Verdubbel dan het recept. Je kunt de yakitori ook heel goed voorbereiden zodat je ze alleen nog maar hoeft te rijgen en te grillen.

Serveer de yakitori als hapje, of eet het samen met rijst en gewokte groenten. Ik serveerde er sugar snaps met kastanjechampignons en bosui bij. Deze wokte ik in een dressing van 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels zoete chilisaus, kneepje citroensap, theelepel Thaise vissaus en een teentje geraspte knoflook. Meng de dressing in een kommetje, wok de groenten kort aan op hoog vuur en voeg de dressing toe.

Yakitori

Het allerlekkerst is om saté en dus ook deze yakitori op een speciale saté bbq te bereiden. Ik bereid tegenwoordig mijn saté alleen nog maar op deze manier. Het is snel, makkelijk en je krijgt een heerlijke grill smaak aan het vlees. Een saté bqq is onder andere hier verkrijgbaar:

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ben je net als ik ook gek op saté? Kijk dan hier voor nog meer saté inspiratie.

*Dit artikel bevat affliate links

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*