Eetspiratie » Soto ajam (Indonesische kippensoep)
Soto ajam

Soto ajam (Indonesische kippensoep)

Dat ik fan ben van soep dat weten jullie inmiddels wel. Een van de meest bekende soepen uit de Indonesische keuken is soto ajam (kippensoep). Er gaat niks boven een kom dampende soto. Daarnaast serveer je allerlei lekkere bijgerechtjes in kleine schaaltjes. Maak de soep zoals jij hem lekker vindt.

Vaak noemen mensen dit gerecht soto soep maar dat klopt niet. Soto = soep en ajam (of ayam) = kip. Dus soep van kip of kippensoep, soto ajam dus!

Soto maken is niet een kwestie van alles bij elkaar in een pan stoppen. Het is een proces! Laat je hierdoor niet afschrikken want het valt allemaal best mee. Je krijgt er iets lekkers voor terug.

De bouillon

Je kunt op verschillende manieren soto maken. Het belangrijkst is de bouillon. De bouillon voor soto ajam wordt het liefst getrokken van een hele kip. Maar een goede verse kippenbouillon (uit een pot) is ook een optie. Bouillonblokjes kun je natuurlijk ook gebruiken, let dan wel op want deze kunnen soms nogal zout zijn. En een andere optie is groentebouillonpoeder of groentebouillonblokjes. Gebruik dit dan in combinatie met kip die een bot heeft zoals kippendijen of drumsticks. Zo krijg je ook die krachtige bouillonsmaak.

De boemboe

Een boemboe is de basis (de ziel) van je gerecht. Een boemboe maken doe je in een vijzel of heel makkelijk in een keukenmachientje of met behulp van een staafmixer. Belangrijk is dat je de boemboe altijd aanbakt. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.

Garnering voor de soep (deze serveer je in schaaltjes op tafel)

Soto ajam (Indonesische kippensoep)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Slowcooker, SoepenKeuken: Indofood, SoepenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Maak met een goede bouillon en een lekkere boemboe een heerlijke soto ajam.

Ingrediënten

  • 500 gram kip(filet)/kippendijen/drumsticks

  • 2 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 3 centimeter verse gember

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 flinke theelepel gemalen kurkuma

  • halve theelepel trassi

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1,5 tot 2 liter water

  • 1 sereh stengel

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of blokje)

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel (rijst) olie

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Maak in een vijzel of keukenmachientje een boemboe van de ui, knoflook, gember, sambal, laos, kurkuma, koriander en verkruimelde trassi. Voeg eventueel een scheutje water toe om het wat ‘losser’ te maken. Zet dit even apart.
  • Kneus de sereh met de stamper van een vijzel of met een mes. Verfrommel de blaadjes djeroek poeroet met je handen. Zo komen de smaken straks beter vrij. Leg dit even apart.
  • Verhit een eetlepel olie in een soeppan. Leg de sereh en djeroek poeroet blaadjes in zijn geheel in de pan en voeg de boemboe toe. Bak dit aan.
  • Als de geuren vrijkomen voeg je de kip toe. Bak deze kort mee tot het een beetje een kleurtje krijgt.
  • Schenk vervolgens het water (of de bouillon) erbij. Breng dit langzaam aan de kook en voeg het groentebouillonpoeder toe. Laat dit zachtjes koken tot de kip gaar is. Ondertussen maak je de rest van het garnituur klaar.
  • Kook aardappels, rijst en/of noedels. Snijd de selderij, bosui en maak de taugé schoon.
  • Proef of de bouillon op smaak is. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Haal de kip uit de pan en haal het vlees van de botjes (of trek het met 2 vorken uit elkaar). Doe de kip terug in de bouillon.
  • Zet de pan met bouillon op tafel met alle schaaltjes garnering eromheen. Vul je kom met rijst en/of noedels. Schep er een royale hoeveelheid bouillon met kip overheen.
  • Garneer met partjes ei, stukjes gekookte aardappel, gebakken uitjes, selderij en bosui. Serveer er sambal en partjes citroen naast.Soto ajam

Aantekeningen

  • Bereiding in de slowcooker: maak de boemboe zoals beschreven in het recept en bak deze aan met de sereh en djeroek poeroet. Doe dit over in de slowcooker. Schenk het water of de bouillon erbij en voeg het groentebouillonpoeder toe. Leg de kip in de slowcooker. Zet deze op stand low voor 5 tot 6 uur. Haal na de kooktijd de kip uit de slowcooker en haal de kip van de botjes (of trek met 2 vorken uit elkaar). Doe de kip terug in de bouillon. Zet eventueel de pan van de slowcooker op tafel. Serveer de soto zoals hierboven omschreven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

6 Reacties

  1. Tegenwoordig kun je bij de Jumbo en andere supermarkten verse galangal / laos krijgen. Ik heb ergens gelezen dat de smaak van verse laos anders is dan gedroogde. Weet jij of het gerecht anders gaat smaken met 2 a 3 cm verse laos ipv een tl poeder?

    • Hoi, ja dat klopt. Bij ons hadden ze eerst ook verse laos bij de Jumbo maar nu niet meer helaas. De verse laos is zeker anders van smaak dan de gedroogde variant. Veel scherper en intenser maar heel erg lekker. Je kunt altijd beginnen met een beetje en later meer toevoegen naar smaak. Groetjes, Simone

  2. Goedendag Simone, Waarom gebruik je los trassi en sambal en geen sambal trassi? Is er naar jouw idee een groot smaakverschil? Ik vind een voordeel van het gebruik van een potje sambal trassi de minder indringende geur in mijn koelkast.

    • Hoi, het is qua smaak eigenlijk niet te vergelijken. Ik vind trassi van een blokje veel meer geconcentreerd smaken dan gemengd met sambal maar dat is persoonlijk. Wat betreft de geur, ik heb 2 boterhamzakjes en een ziplockzakje om het doosje trassi in mijn koelkast. De geur komt er niet doorheen! Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, ik ben bezig met dit recept en er is een vraagje mijnerzijds, is de garnering, aardappelen, rijst, mihoen enz koud of warm, of maakt het niet uit, warme soep erover?

    • Hoi Marga, ja de garnering is koud en wordt opgewarmd door de warme soep.Dus je bouwt het gerecht op in het bord en schept daar de soep overheen. De bosuitjes en taugé strooi je er als laatste overheen. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

drie + 7 =