Soto ajam

Soto ajam (Indonesische kippensoep)

Dat ik fan ben van soep dat weten de meeste lezers van dit blog inmiddels wel! En een van mijn favoriete soepen is soto ajam (Indonesische kippensoep). Ik vind dit zo lekker omdat je bij dit soort soepen altijd lekkere dingetjes kunt doen in gezellige schaaltjes. Je kunt de soep helemaal naar je eigen smaak en wens maken. Dit is een ideale soep als je mensen te eten krijgt, ze kunnen dan hun eigen schaaltje soep maken en het ziet er erg gezellig uit op de tafel.

In dit recept worden een aantal typisch Indonesische ingrediënten gebruikt. Lees in dit artikel alles over deze ingrediënten en waar deze verkrijgbaar zijn.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram kip(filet), kippendijen of kipdrumsticks
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 centimeter gember
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 flinke theelepel gemalen kurkuma
  • stukje trassi ter grootte van een pinda
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 blaadje djeroek poeroet
  • 1,5 tot 2 liter water
  • 1 sereh stengel gekneusd
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • sambal naar smaak
  • scheutje (rijst) olie
  • flinke snuf zout

Garnering voor de soep (deze voeg je toe als de soep klaar is):

  • schijfjes gekookte aardappel
  • gekookte rijst
  • hardgekookte eieren
  • mihoen of rijstnoodles
  • taugé
  • selderij
  • gebakken uitjes
  • schijfjes citroen
  • bosui

Hoe maak je het?

Voor deze soep kun je verschillende delen van de kip gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar kipdrumsticks. Je krijgt hier een lekkere bouillon van, lekkerder dan wanneer je kipfilet gebruikt. Als je kipdrumsticks gebruikt haal je voor het serveren het vlees van de botjes af. Bij kipfilet en kippendijen hoeft dit natuurlijk niet.

Het maken van de boemboe

Snijd de ui, de knoflook en de gember in stukjes en vermaal deze samen met de sambal, laos, kurkuma, koriander en de verkruimelde trassi in een keukenmachientje of vijzel tot een kruidenmengsel. Dit is je boemboe.

Verhit een klein scheutje olie in de soeppan en fruit de boemboe even aan. Leg nu de kip in de pan erbij en overgiet met het water. Breng dit zachtjes aan de kook en voeg de eetlepel bouillonpoeder aan de soep toe. Kneus de sereh stengel met een mes en leg deze samen met het djeroek poeroetblad in de bouillon. Leg eventueel een knoop in de sereh als die niet in de pan past. Laat dit zachtjes koken totdat de kip gaar is.

Maak ondertussen de garnering

Kook ondertussen de aardappels, de rijst en de eieren en kook water om de mihoen of rijstnoedels in te laten wellen. Haal de kip uit de bouillon en trek deze met 2 vorken uit elkaar en doe alles weer terug in de bouillon.

Pel ondertussen de eieren en snijd de bosui, maak de taugé schoon en doe alles in kleine schaaltjes. Vul het bord met een schep rijst en de garnering die je lekker vind. Als laatste schep je er een flinke schep bouillon met kip overheen en garneer je het met gebakken uitjes, selderij en bosui. Naar smaak kun je er sambal en citroensap aan toevoegen. Het lijkt veel werk en dat is het ook maar het is zeker de moeite waard.

Schaaltjes op tafel

Het leukste is om de tafel te dekken met allerlei schaaltjes. Hier doe je de garnering in. Zet de pan met bouillon op tafel en laat iedereen zijn eigen bord soto maken. Zo kan iedereen pakken wat hij lekker vindt.

Soto uit de slowcooker

Soto is ook heel makkelijk te maken in de slowcooker. Leg alle ingrediënten (niet de ingrediënten voor de garnering) voor de soep in de slowcooker. Leg de kip onderop en leg de kruiden er bovenop. De sereh en het djeroek poeroet blad gaan en in zijn geheel bij en verwijder je later als de soep klaar is. Giet als laatste het water erbij en zet de slowcooker op stand low voor 5 tot 6 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om eerst de boemboe in een koekenpan aan te fruiten. Het aanfruiten van de boemboe is wel gebruikelijk in de Indische keuken. Dit is ook lekkerder qua smaak. Maar als je wat minder tijd hebt is alles los in de slowcooker leggen ook prima.

Voor het serveren trek je de kip eventueel met twee vorken uit elkaar. Maak de borden op zoals hierboven beschreven.

Soto Indonesische kippensoep

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. Ik keek ook weer niet goed, haha suf! Nog wel een vraagje, ik heb dat dus niet in huis op het moment, kan ik dus eventueel een blokje gebruiken? Dat heb ik namelijk wel!

    • Haha geeft niks! Een blokje kun je prima gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat alleen uit naar groentebouillonpoeder. Maar bouillon in de vorm van een blokje (kip/groenten of rund) kan allemaal. Succes! Groetjes, Simone

  2. Hoi hoi, ziet er heerlijk uit! Is groentenbouillonpoeder hetzelfde als Wonton?

  3. Hoi Simone,

    Ik zag verse Laos en kurkuma liggen bij de groenteboer. Kan dat ook?

    Groet Sandra

    • Hoi Sandra, ja dat kun je zeker gebruiken, mijn oma gebruikte niet anders! Je kunt het raspen of in plakjes snijden en het laten meetrekken. Qua hoeveelheden zou je het even moeten proeven. Je kunt de bouillon altijd nog aanpassen tijdens het koken. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  4. Hallo Simone, Ik ga van het weekend dit recept van je maken. Voor hoeveel personen kan ik bovenstaande hoeveelheden aanhouden? Dan weet ik of ik de cooker 1 of 2 keer moet aanzetten.
    Of één op de gaspit en de andere gecooked ;-)

    • Hoi Lianne, dit recept is voor 4 personen maar je hebt altijd nog bouillon over. Ik zou gewoon lekker veel schaaltjes op tafel zetten met allerlei garnering dat vult ook al goed! Het recept verdubbelen zou ik niet zo snel doen. Dan zou ik ook kiezen voor een op de gaspit en een in de slowcooker of een keer ’s nachts de slowcooker aanzetten en de andere overdag :-) Succes!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*