Dat ik fan ben van soep dat weten jullie inmiddels wel. Een van de meest bekende soepen uit de Indonesische keuken is soto ajam (kippensoep). Er gaat niks boven een kom dampende soto. Daarnaast serveer je allerlei lekkere bijgerechtjes in kleine schaaltjes. Maak de soep zoals jij hem lekker vindt.
Vaak noemen mensen dit gerecht soto soep maar dat klopt niet. Soto = soep en ajam (of ayam) = kip. Dus soep van kip of kippensoep, soto ajam dus!
Soto maken is niet een kwestie van alles bij elkaar in een pan stoppen. Het is een proces! Laat je hierdoor niet afschrikken want het valt allemaal best mee. Je krijgt er iets lekkers voor terug.
De bouillon
Je kunt op verschillende manieren soto maken. Het belangrijkst is de bouillon. De bouillon voor soto ajam wordt het liefst getrokken van een hele kip. Maar een goede verse kippenbouillon (uit een pot) is ook een optie. Bouillonblokjes kun je natuurlijk ook gebruiken, let dan wel op want deze kunnen soms nogal zout zijn. En een andere optie is groentebouillonpoeder of groentebouillonblokjes. Gebruik dit dan in combinatie met kip die een bot heeft zoals kippendijen of drumsticks. Zo krijg je ook die krachtige bouillonsmaak.
De boemboe
Een boemboe is de basis (de ziel) van je gerecht. Een boemboe maken doe je in een vijzel of heel makkelijk in een keukenmachientje of met behulp van een staafmixer. Belangrijk is dat je de boemboe altijd aanbakt. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.
Garnering voor de soep (deze serveer je in schaaltjes op tafel)
- schijfjes gekookte aardappel
- gekookte rijst
- hardgekookte eieren
- mihoen of rijstnoedels
- taugé (schoongemaakt)
- selderij
- gebakken uitjes
- schijfjes citroen
- bosui
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Tegenwoordig kun je bij de Jumbo en andere supermarkten verse galangal / laos krijgen. Ik heb ergens gelezen dat de smaak van verse laos anders is dan gedroogde. Weet jij of het gerecht anders gaat smaken met 2 a 3 cm verse laos ipv een tl poeder?
Hoi, ja dat klopt. Bij ons hadden ze eerst ook verse laos bij de Jumbo maar nu niet meer helaas. De verse laos is zeker anders van smaak dan de gedroogde variant. Veel scherper en intenser maar heel erg lekker. Je kunt altijd beginnen met een beetje en later meer toevoegen naar smaak. Groetjes, Simone
Goedendag Simone, Waarom gebruik je los trassi en sambal en geen sambal trassi? Is er naar jouw idee een groot smaakverschil? Ik vind een voordeel van het gebruik van een potje sambal trassi de minder indringende geur in mijn koelkast.
Hoi, het is qua smaak eigenlijk niet te vergelijken. Ik vind trassi van een blokje veel meer geconcentreerd smaken dan gemengd met sambal maar dat is persoonlijk. Wat betreft de geur, ik heb 2 boterhamzakjes en een ziplockzakje om het doosje trassi in mijn koelkast. De geur komt er niet doorheen! Groetjes, Simone
Hoi Simone, ik ben bezig met dit recept en er is een vraagje mijnerzijds, is de garnering, aardappelen, rijst, mihoen enz koud of warm, of maakt het niet uit, warme soep erover?
Hoi Marga, ja de garnering is koud en wordt opgewarmd door de warme soep.Dus je bouwt het gerecht op in het bord en schept daar de soep overheen. De bosuitjes en taugé strooi je er als laatste overheen. Groetjes, Simone