Dat ik fan ben van soep dat weten jullie inmiddels wel. Een van de meest bekende soepen uit de Indonesische keuken is soto ajam (kippensoep). Er gaat niks boven een kom dampende soto. Daarnaast serveer je allerlei lekkere bijgerechtjes in kleine schaaltjes. Maak de soep zoals jij hem lekker vindt.
Vaak noemen mensen dit gerecht soto soep maar dat klopt niet. Soto = soep en ajam (of ayam) = kip. Dus soep van kip of kippensoep, soto ajam dus!
Soto maken is niet een kwestie van alles bij elkaar in een pan stoppen. Het is een proces! Laat je hierdoor niet afschrikken want het valt allemaal best mee. Je krijgt er iets lekkers voor terug.
De bouillon
Je kunt op verschillende manieren soto maken. Het belangrijkst is de bouillon. De bouillon voor soto ajam wordt het liefst getrokken van een hele kip. Maar een goede verse kippenbouillon (uit een pot) is ook een optie. Bouillonblokjes kun je natuurlijk ook gebruiken, let dan wel op want deze kunnen soms nogal zout zijn. En een andere optie is groentebouillonpoeder of groentebouillonblokjes. Gebruik dit dan in combinatie met kip die een bot heeft zoals kippendijen of drumsticks. Zo krijg je ook die krachtige bouillonsmaak.
De boemboe
Een boemboe is de basis (de ziel) van je gerecht. Een boemboe maken doe je in een vijzel of heel makkelijk in een keukenmachientje of met behulp van een staafmixer. Belangrijk is dat je de boemboe altijd aanbakt. Zo komen de smaken beter tot zijn recht.
Garnering voor de soep (deze serveer je in schaaltjes op tafel)
- schijfjes gekookte aardappel
- gekookte rijst
- hardgekookte eieren
- mihoen of rijstnoedels
- taugé (schoongemaakt)
- selderij
- gebakken uitjes
- schijfjes citroen
- bosui
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.
Tegenwoordig kun je bij de Jumbo en andere supermarkten verse galangal / laos krijgen. Ik heb ergens gelezen dat de smaak van verse laos anders is dan gedroogde. Weet jij of het gerecht anders gaat smaken met 2 a 3 cm verse laos ipv een tl poeder?
Hoi, ja dat klopt. Bij ons hadden ze eerst ook verse laos bij de Jumbo maar nu niet meer helaas. De verse laos is zeker anders van smaak dan de gedroogde variant. Veel scherper en intenser maar heel erg lekker. Je kunt altijd beginnen met een beetje en later meer toevoegen naar smaak. Groetjes, Simone
Goedendag Simone, Waarom gebruik je los trassi en sambal en geen sambal trassi? Is er naar jouw idee een groot smaakverschil? Ik vind een voordeel van het gebruik van een potje sambal trassi de minder indringende geur in mijn koelkast.
Hoi, het is qua smaak eigenlijk niet te vergelijken. Ik vind trassi van een blokje veel meer geconcentreerd smaken dan gemengd met sambal maar dat is persoonlijk. Wat betreft de geur, ik heb 2 boterhamzakjes en een ziplockzakje om het doosje trassi in mijn koelkast. De geur komt er niet doorheen! Groetjes, Simone
Hoi Simone, ik ben bezig met dit recept en er is een vraagje mijnerzijds, is de garnering, aardappelen, rijst, mihoen enz koud of warm, of maakt het niet uit, warme soep erover?
Hoi Marga, ja de garnering is koud en wordt opgewarmd door de warme soep.Dus je bouwt het gerecht op in het bord en schept daar de soep overheen. De bosuitjes en taugé strooi je er als laatste overheen. Groetjes, Simone
Ik keek ook weer niet goed, haha suf! Nog wel een vraagje, ik heb dat dus niet in huis op het moment, kan ik dus eventueel een blokje gebruiken? Dat heb ik namelijk wel!
Haha geeft niks! Een blokje kun je prima gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat alleen uit naar groentebouillonpoeder. Maar bouillon in de vorm van een blokje (kip/groenten of rund) kan allemaal. Succes! Groetjes, Simone
Hoi hoi, ziet er heerlijk uit! Is groentenbouillonpoeder hetzelfde als Wonton?
Hoi Evi, oeh dat zegt me niks. Ik ken alleen wonton vellen :-) Met groentebouillonpoeder bedoel ik dit: https://www.puurmieke.nl/rapunzel-bouillonpoeder-zonder-gist-300g-bio.html
Hoi Simone,
Ik zag verse Laos en kurkuma liggen bij de groenteboer. Kan dat ook?
Groet Sandra
Hoi Sandra, ja dat kun je zeker gebruiken, mijn oma gebruikte niet anders! Je kunt het raspen of in plakjes snijden en het laten meetrekken. Qua hoeveelheden zou je het even moeten proeven. Je kunt de bouillon altijd nog aanpassen tijdens het koken. Veel kookplezier! Groetjes, Simone
Hallo Simone, Ik ga van het weekend dit recept van je maken. Voor hoeveel personen kan ik bovenstaande hoeveelheden aanhouden? Dan weet ik of ik de cooker 1 of 2 keer moet aanzetten.
Of één op de gaspit en de andere gecooked ;-)
Hoi Lianne, dit recept is voor 4 personen maar je hebt altijd nog bouillon over. Ik zou gewoon lekker veel schaaltjes op tafel zetten met allerlei garnering dat vult ook al goed! Het recept verdubbelen zou ik niet zo snel doen. Dan zou ik ook kiezen voor een op de gaspit en een in de slowcooker of een keer ‘s nachts de slowcooker aanzetten en de andere overdag :-) Succes!