Eetspiratie » Gehaktbal uit de jus
Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus, wie kent hem niet? Lekkere sappige gehaktballen met een heerlijke kruidige saus. Mijn Indische tante Eef kon de lekkerste gehaktballen maken. Gehaktballen maak je meestal in een stoofpan. Hoe langer ze sudderen hoe lekkerder ze worden. De slowcooker is daarom ideaal voor een gerecht zoals dit. Je hebt een klein beetje voorbereidend werk en daarna doet de pan de rest.

Eigenlijk kun je overal ouderwetse gehaktballen bij eten. Bij een stamppot, aardappels en groenten, op een broodje of bij de friet. Je kunt ze zowel warm als koud (op een broodje) eten. Het recept van de gehaktballen van mijn tante Eef vind je hier. Deze gehaktballen worden op smaak gebracht met sambal en gebakken uitjes.

Gehaktbal uit de jus

Mijn gehaktballen maak ik het liefst in de slowcooker. Meestal maak ik een dubbele hoeveelheid zodat ik een voorraadje heb. De volgende dag smaken deze gehaktballen uit de slowcooker namelijk heerlijk op een broodje. Dit recept bestaat uit twee onderdelen, de gehaktballen en de jus. Deze voeg je samen in de slowcooker en na een paar uur slowcooken heb je superzachte gehaktballen.

Kijk even qua kruiding wat je zelf lekker vindt. Houd je niet van gerookt paprikapoeder? Gebruik dan iets minder of laat het weg. Wil je meer of minder knoflook? Pas het aan naar je eigen smaak. Let wel op dat het niet te zout wordt. De jus kun je vooraf proeven. Pas indien nodig de smaak aan voordat je alles in de slowcooker doet.

Gehaktbal uit de jus

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (5 u low)

5

uren 
Tijd totaal

5

uren 

30

minuten

Ouderwetse gehaktballen uit de jus, deze kun je perfect bereiden in de slowcooker.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 half-om-half gehakt

  • 1 1 ui

  • 1 1 ei

  • 50 milliliter 50 melk (of iets meer indien nodig)

  • 1 eetlepel 1 verse of gedroogde peterselie

  • 4 – 6 eetlepels 4 – 6 paneermeel

  • 3 tenen 3 knoflook (2 tenen voor in het gehakt en een voor in de jus)

  • 1 eetlepel 1 roomboter

  • 2 – 3 eetlepels 2 – 3 bloem

  • 1 theelepel 1 paprikapoeder

  • halve theelepel halve gerookt paprikapoeder

  • halve theelepel halve vers gemalen zwarte peper

  • 250 milliliter 250 groentebouillon of vleesbouillon

  • zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Begin met het bereiden van de gehaktballen. Doe het gehakt in een kom. Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Voeg dit toe aan het gehakt samen met het ei, zout, peper, peterselie en paneermeel. Snipper ook alvast het teentje knoflook die je straks nodig hebt voor de jus.
  • Kneed het gehakt goed door met je handen. Voeg nu steeds een scheutje melk toe en blijf kneden tot je een stevig en smeuïg mengsel hebt. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het vochtig genoeg? Dan zit er voldoende melk bij.
  • Draai nu (ongeveer 8) grote gehaktballen. Verdeel de bloem over een bord en rol de gehaktballen er goed doorheen. Zorg dat de hele gehaktbal bedekt is met bloem. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak de ballen rondom bruin. As ze bruin zijn schep je ze over in de slowcooker en doe de deksel dicht. Nu ga je de jus maken.
  • In dezelfde pan waar je de ballen in aangebakken hebt (laat het bakvet er gewoon in) voeg je nu het paprikapoeder, een fijngehaktteentje knoflook en zwarte peper toe. Bak dit kort aan. Voeg de bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Proef even en kijk of je nog iets aan wil passen qua smaak.
  • Giet de jus over de gehaktballen in de slowcooker en sluit de deksel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur.

Aantekeningen

  • Bereiding in een gewone stoofpan: heb je geen slowcooker maar wil je toch deze lekkere gehaktballen maken? Volg dan gewoon het recept. Bak de ballen aan, haal ze als ze bruin zijn uit de pan. Maak vervolgens de jus in dezelfde pan en leg de ballen er weer terug in. Laat ze een tijdje sudderen (minimaal 30 minuten) en snijd er eentje doormidden om te kijken of het gehakt gaar is.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE