Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus

Een gehaktbal uit de jus! Veel mensen kennen deze sappige gehaktbal misschien wel van de snackbar of zoals oma hem maakte (meestal in croma). Lekker bij een frietje of een stamppot. En als er een stukje over is, dan doe je het balletje lekker op brood met een beetje sla en mayo. Eigenlijk best veelzijdig en handig, zo’n gehaktballetje. Je kunt dit recept zowel in de slowcooker als in de stoofpan maken.

Wat heb je nodig voor de gehaktballen?

  • 500 gram (biologisch) half-om-half gehakt
  • 1 ui zo fijn mogelijk gesnipperd
  • 1 ei losgeklopt
  • 50 tot 100 milliliter melk
  • flinke snuf zout
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 50 gram droog broodkruim
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • olie of boter om in te bakken
  • bloem

Wat heb je nodig voor de jus?

  • het bakvet van de gehaktballen
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 250 milliliter groentebouillon of vleesbouillon

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de olie/boter om in te bakken) gaan samen in een kom en kneed alle ingrediënten met je handen door elkaar. Begin eerst met 50 milliliter melk en voeg geleidelijk iets meer toe. Stop met melk toevoegen als het mengsel te nat wordt. Door de melk krijg je een mooi zacht gehaktmengsel. Draai van het gehakt mooie balletjes ter grootte van een mandarijn. Je kunt er ongeveer 8 maken.

Hoe nu verder?

Doe de bloem in een bord en rol de gehaktballen door de bloem. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak ze rondom even aan.

Als ze mooi bruin zijn, leg je ze in de slowcooker en stel je de slowcooker op de stand ‘low’ in. Gooi het bakvet niet weg maar laat het in de pan zitten, dit is de basis voor de jus.

Het maken van de jus

Voeg het paprikapoeder, de knoflook en de peper aan het bakvet toe. Daarna kan de bouillon erbij. Roer dit goed door elkaar. Giet deze jus over de gehaktballen in de slowcooker, doe de deksel erop en laat de ballen ongeveer 5 uur op stand low staan.

Maak je de gehaktballen in een gewone stoofpan?

Als je de ballen in een stoofpan maakt, dan doe je dit op dezelfde manier. Je braad ze aan in de stoofpan, als ze bruin zijn haal ze even uit de pan om de jus te maken. Leg ze even apart op een bord totdat de jus in de pan klaar is en doe de ballen daarna weer terug in de pan.

Ik maak een dubbele hoeveelheid van deze gehaktballen en vries dan de ene helft in. Doe de gehaktballen in een bakje en giet de jus eroverheen. Als ze zijn afgekoeld kun je ze invriezen. Wil je ze gebruiken laat ze dan ontdooien in de koelkast en warm ze langzaam op in de jus in een pannetje.

Eet deze ballen bij een lekkere stamppot of bij zoete aardappelfrietjes met een salade of op een lekker vers broodje! En als je wat over hebt neem je ze gewoon mee naar je werk als lunch… je collega’s zullen jaloers zijn!

Gehaktbal uit de jus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

25 Reacties

  1. Hoi Simone,

    Onder “Wat heb je nodig voor de gehaktballen?” staat bloem niet genoemd.
    Maar onder “Hoe nu verder?” staat : “Doe de bloem in een bord en rol de gehaktballen door de bloem.”

    Onder “Wat heb je nodig voor de jus?” staat “2 eetlepels (spelt) bloem” genoemd.
    Maar onder “Het maken van de jus” wordt er geen bloem gebruikt.

    Ik ben er dus maar vanuit gegaan dat er geen bloem in de jus moet. En dat de “2 eetlepels (spelt) bloem” bij de ingrediënten van de gehaktballen had moeten staan.

    Over 5 uur weet ik het.

    • Hoi Robert, ik weet al waar het fout is gegaan! Ik heb het recept een tijdje terug aangepast omdat ik er nog niet helemaal tevreden mee was. Het ingrediënt speltbloem bij de jus had verwijderd moeten worden, dat heb ik nu gedaan. Bedankt voor je oplettendheid! Hopelijk smaken de gehaktballen straks lekker! Groetjes, Simone

      • Hoi Simone.
        De gehaktballen waren super lekker! Maar de volgende keer moet ik ze toch iets donkerder aanbakken. Ik durfde dit niet te lang doen.

        En gelukkig goed gekozen om geen bloem in de jus te doen. :)
        Vedankt voor de bevestiging en het aanpassen.

  2. Hoi! Het recept lijkt me heerlijk en ik ga het vandaag uitproberen! Ik heb helaas geen slowcooker en wil de gehaktballen in jus maken in een stoofpan.. maar ik lees niet terug hoe lang de ballen, na het maken van de jus, ongeveer in de jus moeten om ze gaar te krijgen (zonder uit elkaar te vallen..). Kun je me helpen? Dankjewel alvast!

    • Hoi Patty, in een gewone pan kun je ze best een tijdje laten sudderen. Eerlijk gezegd weet ik niet exact hoelang. Je zou altijd tussentijds even een balletje door kunnen snijden om uit te testen of hij zacht genoeg naar wens is. En in de slowcooker zitten de ballen best lang en ze vallen daarna niet uit elkaar. Als ze goed stevig gedraaid zijn en aangebakken dan komt het wel goed! Groetjes, Simone

  3. Hoeft er geen zout en peper bij?

  4. Deze stonden voor vanavond op het menu. Heerlijk! Ze smolten op de tong :-) . Ik kon er 10 ballen van draaien. De helft is op, de rest is de vriezer in gegaan. Wanneer ik die opwarm leg ik een takje verse tijm in de jus, lijkt me lekker. Ik denk dat ik niet zo’n fan van gerookt paprikapoeder ben, dat overheerst nogal.

  5. Leentje Vissers

    Hallo Sharon,
    Ik gebruik in plaats van bloem een klein beetje aardappel zetmeel toe.
    Dit los ik even op en roer het dan door de jus.
    Dit geeft geen klontjes.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*