Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus, wie kent hem niet?! Lekkere sappige gehaktballen drijvend in het vloeibare goud. Mijn tante kon dat heel goed, gehaktballen maken en meestal ging er een heel pakje croma in. Mijn tante is er helaas niet meer maar altijd als ik gehaktballen met jus eet denk ik even aan haar. Ik bak ze dan wel niet in de croma maar ik maak ze lekker slow in de slowcooker.

Eigenlijk kun je overal gehaktballen bij eten. Bij stampotten, een simpel AVGtje (aardappels, vlees en groenten). Of bij gebakken aardappeltjes met een salade en natuurlijk een gehaktbal uit de jus met mayo van de friettent.

Mijn gehaktballen maak ik in de slowcooker en dan maak ik er meteen een paar meer. De volgende dag smaken deze namelijk heerlijk op een broodje als lunch. Dit recpet bestaat uit twee onderdelen, de gehaktballen en de jus. Deze voeg je samen in de slowcooker en na een paar uur cooken heb je superzachte gehaktballen.

Kijk even qua kruiding wat je zelf lekker vind. Houd je niet van gerookt paprikapoeder? Gebruik dan iets minder of laat het weg. Wil je meer of minder knoflook? Pas het aan naar je eigen smaak. Let wel op dat het niet te zout wordt. De jus kun je proeven. Pas indien nodig de smaak aan voordat je deze in de slowcooker doet.

wat heb je nodig voor de gehaktballen?

  • 500 gram half om half gehakt

  • 1 ui

  • 1 ei

  • 50 tot 100 milliliter melk

  • zout en peper

  • 1 eetlepel (verse of gedroogde) peterselie

  • 4 eetlepels droog broodkruim of paneermeel

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel roomboter om in te bakken

  • 2 tot 3 eetlepels bloem

Wat heb je nodig voor de jus?

  • het bakvet van de gehaktballen

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • snufje gerookt paprikapoeder naar smaak

  • 1 teen knoflook

  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper

  • 250 milliliter groentebouillon of vleesbouillon

Hoe maak je het?

  • Begin met het bereiden van de gehaktballen. Doe het gehakt in een kom. Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Voeg dit toe aan het gehakt samen met het ei, zout, peper, peterselie en paneermeel. Snipper ook alvast het teentje knoflook die je straks nodig hebt voor de jus.
  • Kneed het gehakt goed door met je handen. Voeg nu steeds een scheutje melk toe en blijf kneden tot je een stevig en smeuïg mengsel hebt. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het vochtig genoeg? Dan zit er voldoende melk bij.
  • Draai nu (ongeveer 8) grote gehaktballen. Verdeel de bloem over een bord en rol de gehaktballen er doorheen. Zorg dat de hele gehaktbal bedekt is met bloem. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak de ballen rondom bruin. As ze bruin zijn schep je ze over in de slowcooker en doe de deksel dicht. Nu ga je de jus maken.
  • In dezelfde pan waar je de ballen in aangebakken hebt voeg je nu het paprikapoeder, knoflook en peper toe. Bak dit kort aan. Voeg de bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Proef even en kijk of je nog iets aan wil passen qua smaak.
  • Giet de jus over de gehaktballen in de slowcooker en sluit de deksel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur.

Heb je geen slowcooker maar wil je toch deze lekkere gehaktballen maken? Volg dan gewoon het recept. Bak de ballen aan, haal ze als ze rondom bruin zijn uit de pan. Maak vervolgens de jus in dezelfde pan en leg de ballen er weer terug in. Laat ze een tijdje sudderen en snijd er eentje doormidden om te kijken of de gaarheid naar wens is.

Als je op zoek bent naar nog meer gehaktballen inspiratie kijk dan ook eens bij deze recepten:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

33 Reacties

  1. Deze staan vanavond op het menu! Ik wil groentenbouillonpoeder gebruiken, hoeveel heb ik nodig op 250 ml water?

    • Hoi Evi, ik gebruik zelf ook altijd groentebouillonpoeder. Ik weet even niet uit mijn hoofd hoeveel dat exact is. Wat ik doe, ik neem 250 ml water en voeg daar een afgestreken eetlepel bouillonpoeder aan toe. Mijn poeder is zonder E nummers of smaakversterkers. Mocht je poeder uit de supermarkt gebruiken neem dan iets minder want anders wordt het snel te zout. Je kunt altijd proeven en indien nodig meer toevoegen. Groetjes, Simone

  2. Wat een héérlijke gehaktballen. Eindelijk kreeg ik ze zoals ik ze t lekkerst vind. En iedereen heeft er goed van gesmuld.
    Voor het eerst de slowcoocker gebruikt. Echt wat een fijn apparaat!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*