Gehaktbal uit de jus

Gehaktbal uit de jus

Een gehaktbal uit de jus! Veel mensen kennen deze sappige gehaktbal misschien wel van de snackbar of zoals oma hem maakte (meestal in croma). Lekker bij een frietje of een stamppot. En als er een stukje over is, dan doe je het balletje lekker op brood met een beetje sla en mayo. Eigenlijk best veelzijdig en handig, zo’n gehaktballetje. Je kunt dit recept zowel in de slowcooker als in de stoofpan maken.

Wat heb je nodig voor de gehaktballen?

  • 500 gram (biologisch) half-om-half gehakt
  • 1 ui zo fijn mogelijk gesnipperd
  • 1 ei losgeklopt
  • 50 tot 100 milliliter melk
  • flinke snuf zout
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie
  • 50 gram droog broodkruim
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • olie of boter om in te bakken
  • bloem

Wat heb je nodig voor de jus?

  • het bakvet van de gehaktballen
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 250 milliliter groentebouillon of vleesbouillon

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de olie/boter om in te bakken) gaan samen in een kom en kneed alle ingrediënten met je handen door elkaar. Begin eerst met 50 milliliter melk en voeg geleidelijk iets meer toe. Stop met melk toevoegen als het mengsel te nat wordt. Door de melk krijg je een mooi zacht gehaktmengsel. Draai van het gehakt mooie balletjes ter grootte van een mandarijn. Je kunt er ongeveer 8 maken.

Hoe nu verder?

Doe de bloem in een bord en rol de gehaktballen door de bloem. Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak ze rondom even aan.

Als ze mooi bruin zijn, leg je ze in de slowcooker en stel je de slowcooker op de stand ‘low’ in. Gooi het bakvet niet weg maar laat het in de pan zitten, dit is de basis voor de jus.

Het maken van de jus

Voeg het paprikapoeder, de knoflook en de peper aan het bakvet toe. Daarna kan de bouillon erbij. Roer dit goed door elkaar. Giet deze jus over de gehaktballen in de slowcooker, doe de deksel erop en laat de ballen ongeveer 5 uur op stand low staan.

Maak je de gehaktballen in een gewone stoofpan?

Als je de ballen in een stoofpan maakt, dan doe je dit op dezelfde manier. Je braad ze aan in de stoofpan, als ze bruin zijn haal ze even uit de pan om de jus te maken. Leg ze even apart op een bord totdat de jus in de pan klaar is en doe de ballen daarna weer terug in de pan.

Ik maak een dubbele hoeveelheid van deze gehaktballen en vries dan de ene helft in. Doe de gehaktballen in een bakje en giet de jus eroverheen. Als ze zijn afgekoeld kun je ze invriezen. Wil je ze gebruiken laat ze dan ontdooien in de koelkast en warm ze langzaam op in de jus in een pannetje.

Eet deze ballen bij een lekkere stamppot of bij zoete aardappelfrietjes met een salade of op een lekker vers broodje! En als je wat over hebt neem je ze gewoon mee naar je werk als lunch… je collega’s zullen jaloers zijn!

Gehaktbal uit de jus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

33 Reacties

  1. Deze staan vanavond op het menu! Ik wil groentenbouillonpoeder gebruiken, hoeveel heb ik nodig op 250 ml water?

    • Hoi Evi, ik gebruik zelf ook altijd groentebouillonpoeder. Ik weet even niet uit mijn hoofd hoeveel dat exact is. Wat ik doe, ik neem 250 ml water en voeg daar een afgestreken eetlepel bouillonpoeder aan toe. Mijn poeder is zonder E nummers of smaakversterkers. Mocht je poeder uit de supermarkt gebruiken neem dan iets minder want anders wordt het snel te zout. Je kunt altijd proeven en indien nodig meer toevoegen. Groetjes, Simone

  2. Wat een héérlijke gehaktballen. Eindelijk kreeg ik ze zoals ik ze t lekkerst vind. En iedereen heeft er goed van gesmuld.
    Voor het eerst de slowcoocker gebruikt. Echt wat een fijn apparaat!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*