Gehaktbal uit de jus, wie kent hem niet? Lekkere sappige gehaktballen, die uren hebben gesudderd in een heerlijke kruidige saus. Gehaktballen maak je meestal in een stoofpan, hoe langer ze sudderen hoe lekkerder ze worden. De slowcooker is daarom ideaal voor een gerecht zoals dit. Je hebt een klein beetje voorbereidend werk en daarna doet de pan de rest. Het resultaat zijn heerlijke zachte gehaktballen die zowel warm als koud lekker zijn.
Eigenlijk kun je overal ‘ouderwetse’ gehaktballen bij eten. Bij een stamppot, aardappels en groenten, op een broodje of bij de friet. Als ik aan gehaktballen denk, denk ik aan mijn Indische tante Eef, zijn maakte toch wel de lekkerste. De simpele gehaktbal maar dan met een Indische touch van gebakken uitjes en sambal. Om die reden werden haar gehaktballen, ‘sambalballen’ genoemd. Het recept van de gehaktballen van mijn tante Eef vind je hier.
Gehaktbal uit de jus
Gehaktballen maak ik het liefst in de slowcooker. Meestal maak ik een dubbele hoeveelheid zodat ik een voorraadje heb. De volgende dag smaken deze gehaktballen uit de slowcooker namelijk heerlijk op een broodje. Dit recept bestaat uit twee onderdelen, de gehaktballen en de jus. Deze voeg je samen in de slowcooker en na een paar uur slowcooken heb je superzachte gehaktballen.
Kijk even qua kruiding wat je zelf lekker vindt. Houd je niet van gerookt paprikapoeder? Gebruik dan iets minder of laat het weg. Wil je meer of minder knoflook? Voeg de hoeveelheid toe die jij lekker vindt. Pas het recept aan naar je eigen smaak. Let wel op dat de jus niet te zout wordt, dit ligt ook aan de bouillon die je gebruikt. De jus kun je vooraf proeven, sla deze stap niet over. Breng de jus op smaak voordat je alles in de slowcooker doet.
Gehaktbal uit de jus
8
stuks30
minutes5
hours5
hours30
minutesDe allerlekkerste gehaktbal uit de jus maak je in 5 uur op stand low in de slowcooker. Zachte malse gehaktballen in een heerlijke jus. Lekker bij de maaltijd of op een broodje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt
1 ui
1 ei
50 milliliter melk (of iets meer indien nodig)
1 eetlepel verse of gedroogde peterselie
4 – 6 eetlepels paneermeel
3 tenen knoflook (2 tenen voor in het gehakt en een voor in de jus)
1 eetlepel roomboter
2 – 3 eetlepels bloem
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel gerookt paprikapoeder
halve theelepel vers gemalen zwarte peper
250 milliliter groentebouillon of vleesbouillon
zout naar smaak
BEREIDING
- Begin met het bereiden van de gehaktballen. Doe het gehakt in een kom. Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk. Houd een teentje apart die je straks nodig hebt voor de jus. Voeg dit toe aan het gehakt samen met 1 ei, zout, peper, 1 eetlepel peterselie en 4 tot 6 eetlepels paneermeel.
- Kneed het gehakt goed door met je handen. Neem 50 milliliter melk en voeg steeds een scheutje toe. Blijf kneden tot je een stevig en smeuïg mengsel hebt. Zorg dat het niet te nat wordt. Is het vochtig genoeg? Dan zit er voldoende melk bij.
- Draai nu (ongeveer 8) grote gehaktballen. Verdeel 2 tot 3 eetlepels bloem over een bord en rol de gehaktballen er goed doorheen. Zorg dat de hele gehaktbal bedekt is met bloem. Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en bak de ballen rondom bruin. As ze bruin zijn schep je ze over in de slowcooker en doe de deksel dicht. Nu ga je de jus maken.
- In dezelfde pan waar je de ballen in aangebakken hebt (laat het bakvet er gewoon in) voeg je 1 theelepel paprikapoeder, een halve theelepel gerookt paprikapoeder, het overgebleven teentje knoflook (fijngehakt) en 1 halve theelepel zwarte peper toe. Bak dit kort aan. Voeg 250 milliliter bouillon toe en roer alles goed door elkaar. Proef, en kijk of je nog iets aan wil passen qua smaak.
- Giet de jus over de gehaktballen in de slowcooker en sluit de deksel. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Bereiding in een gewone stoofpan
Heb je geen slowcooker, maar wil je toch deze lekkere gehaktballen maken? Volg dan gewoon het recept. Bak de ballen aan, haal ze als ze bruin zijn uit de pan. Maak vervolgens de jus in dezelfde pan en leg de ballen er weer terug in. Laat ze een tijdje sudderen (minimaal 30 minuten) en snijd er eentje doormidden om te kijken of het gehakt gaar is.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Jus voor stamppot en aardappels
- De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
- Sambal gehaktballen uit de slowcooker
- Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)
- Snelle kruidige gehaktballetjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.