De allerlekkerste gehaktbal, hoe maak je die? Nou dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast kom je al een heel eind. Warm of koud, een gehaktbal smaakt altijd goed. Maak meteen een grotere hoeveelheid, dan heb je de volgende dag een lekkere lunch.
Wat is het geheim van een goede gehaktbal? Ik denk een beetje vet, want vet is smaak. Half-om-half gehakt is hiervoor dan de beste keus.
De allerlekkerste gehaktbal
De meeste ingrediënten voor deze gehaktballen heb je waarschijnlijk allemaal al in huis. Het is een kwestie van alles mengen in een kom, ballen draaien en klaar. Maar het mengen van het gehakt is voor sappige gehaktballen erg belangrijk. Knijp met je handen goed alle kruiden in het gehakt. Zorg dat het een smeuïg mengsel wordt. Om te bepalen of de smaak goed is kun je een klein stukje van het gekruide gehakt bakken. Proef, en als de smaak naar wens is, hoef je niks meer aan te passen. Is het nog niet helemaal naar je zin, voeg dan nog wat van de ingrediënten toe aan het gehaktmengsel.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
De allerlekkerste gehaktbal
6
stuks15
minuten15
minuten15
minuten45
minutenMet ingrediënten uit je voorraadkast maak je zelf de allerlekkerste gehaktbal.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kilo half-om-half gehakt
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels mosterd
halve theelepel cayennepeper (of minder naar smaak)
6 eetlepels paneermeel
1 ei
1 ui, zeer fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, zo fijn mogelijk gehakt
1 eetlepel roomboter
1 theelepel olie
vers gemalen zwarte peper naar smaak
BEREIDING
- Snipper de 1 ui zo fijn mogelijk. Hak 2 tenen knoflook fijn. Doe 1 kilo gehakt in een kom.
- Voeg de ui, knoflook, 2 eetlepels mosterd, een halve theelepel cayennepeper, 6 eetlepels paneermeel, 3 eetlepels sojasaus, een snufje zwarte peper en 1 ei toe.
- Knijp het gehakt met je handen goed door elkaar. Hoe langer je knijpt hoe sappiger je gehaktballen straks worden.
- Verdeel het mengsel in even grote stukken. Draai er ongeveer 6 tot 10 grote gehaktballen van. Leg ze op een bord, dek ze af met een stukje folie en zet ze even 10-15 minuten in de koelkast, zodat ze wat steviger worden.
- Verwarm een koekenpan en laat een eetlepel boter smelten samen met een theelepel olie. Bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Doe ook even een deksel op de pan zodat ze van binnen ook goed gaar worden.
- Serveer de gehaktballen met mosterd of mayonaise. Zowel warm als koud lekker.
AANTEKENINGEN
- Heb je een slowcooker? Dan is het recept voor gehaktbal uit de jus misschien wel iets voor jou! Kijk hier voor het recept.
- Zoek je nog meer gehaktballetjes inspiratie? Ik zette een aantal recepten voor je op een rij. Kijk hier voor een overzicht van recepten.