Eetspiratie » Kip teriyaki
Kip teriyaki

Kip teriyaki

Kip teriyaki, een lekker en simpel gerecht waarbij je de saus zelf maakt. Je hebt helemaal geen flesje kant en klare saus nodig, want waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten voor teriyaki al in huis. Dit gerecht bereid je in de oven dus je hebt er bijna geen omkijken naar. Serveer de kip met rijst en groenten zoals broccoli, boontjes of paksoi. Een lekkerse en simpele maaltijd.

In dit recept gebruik ik een combinatie van ahorn siroop (maple syrup) en sojasaus. Dit is een hele lekkere combinatie van zoet en zout. Heb je geen ahorn siroop in huis (wat ik me heel goed voor kan stellen), dan is honing een prima alternatief. Ahorn siroop heeft een karamel achtige smaak wat heel goed past bij dit gerecht. De reden dat ik geen suiker gebruik in dit recept dat deze in koude vloeistof niet oplost. Door al een vloeibare zoetstof te gebruiken heb je hier geen last van.

Kip teriyaki

Voor dit recept maak je een marinade en saus ineen. Je maakt eerst de saus, hiervan zet je een gedeelte apart voor later. Het ene gedeelte gaat bij de kip als marinade en de rest gebruik je om bij de kip te serveren als een soort ‘glaze’. Hierdoor ziet de kip er mooi en glanzend uit.

De kip bereid je in de oven. Doordat deze in de marinade ligt blijft de filet mals en droogt hij niet uit. Je zou het ook kunnen bereiden in de slowcooker. Volg het recept en snijd de kip eventueel in stukjes. Doe deze samen met de marinade in de slowcooker (houd wel 150 milliliter apart voor de saus, zie bereidingswijze). Laat de kip garen in de marinade voor 3 – 4 uur op low. Schep de stukjes kip eruit als ze gaar zijn en meng deze met de teriyaki saus die je gemaakt hebt. De kip uit de oven zal iets anders van smaak en structuur zijn (gebakken) als de kip uit de slowcooker (gestoofd). Kies de bereidingswijze die jij het handigst en het lekkerst vindt.

Kip teriyaki

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Kip uit de oven met een heerlijke saus van gember, knoflook, ahornsiroop en sojasaus.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 2 stukken 2 kipfilet (4 stuks)

  • 120 milliliter 120 sojasaus

  • 25 milliliter 25 (rijst)azijn

  • 80 milliliter 80 ahorn siroop

  • 230 milliliter 230 water

  • 2 eetlepels 2 sesamolie

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 2 centimeter 2 verse gember

  • 1 theelepel 1 vers gemalen zwarte peper

  • 1 eetlepel 1 maizena + 4 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Neem een grote kom en doe daar sojasaus, azijn, water, sesamolie, ahorn siroop, fijngehakte knoflook, geraspte gember en gemalen zwarte peper in. Roer dit goed door elkaar.
  • Haal nu met een maatbekertje 150 milliliter van de saus uit de kom en zet dit apart. Dit is de saus voor bij de kip straks.
  • Leg nu de rauwe kipfilet in een ovenschaal en schenk de rest van de saus (marinade) erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het in de koelkast. Laat de marinade ongeveer twee uurtjes intrekken.
  • Haal de schaal uit de koelkast en schep een beetje van de marinade over de bovenkant van de kip. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Zet de kip in de oven voor 30 minuten. Na de eerste 10 minuten doe je de oven even open en bedruip je de kip met de warme marinade uit de ovenschaal. 10 minuten later draai je de kip even om.
  • Terwijl de kip in de oven staat maak je de teriyaki saus af. Breng de saus (150 milliliter die je apart hebt gezet) in een steelpannetje zachtjes aan de kook.
  • Doe de maizena met de 4 eetlepels water in een kommetje en roer dit tot een papje. Schenk dit langzaam bij de warme saus en blijf roeren. De saus wordt eerst licht van kleur maar als hij indikt wordt hij mooi en glanzend.
  • Haal de kip uit de oven. Snijd een filet even in om de gaarheid te controleren. Serveer de kip met de saus eroverheen. Lekker met rijst, edamame boontjes en ringetjes bosui.

Aantekeningen

  • Kip yakitori is ook een heerlijk gerecht. Deze Japanse kipspiesjes rooster je op de barbecue of grill. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE