Eetspiratie » Kip teriyaki
Kip teriyaki

Kip teriyaki

Teriyaki saus kun je kant en klaar kopen in een flesje, of je kunt het zelf maken. Zelf kip teriyaki maken is helemaal niet moeilijk en zelfs een stuk lekkerder dan wanneer je het maakt met kant en klare saus. In dit recept wordt de kip ook bereid in de oven waardoor deze zacht en mals wordt. De saus is een combinatie van zoet en een vleugje zout, erg lekker dus!

In dit recept gebruik ik een combinatie van ahorn siroop (maple syrup) en sojasaus. Dit is een hele lekkere combinatie van zoet en zout. Heb je geen ahorn siroop in huis (wat ik me heel goed voor kan stellen), dan is honing een prima alternatief. De smaak is dan wel anders maar nog steeds lekker.

Kijk hier welke sojasaus ik gebruik in mijn recepten.

Voor dit recept maak je een marinade en saus ineen. Je maakt eerst de saus, hiervan zet je een gedeelte apart voor later. Het ene gedeelte gaat bij de kip als marinade en de rest gebruik je om bij de kip te serveren.

Kip teriyaki

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Oosterse recepten, WereldkeukenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Kip uit de oven met een heerlijke saus van gember, knoflook, ahornsiroop en sojasaus.

Ingrediënten

  • 2 stukken kipfilet (4 stuks)

  • 120 milliliter sojasaus

  • 80 milliliter ahorn siroop

  • 230 milliliter water

  • 2 eetlepels sesamolie

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels maizena

  • 4 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Neem een grote kom en doe daar sojasaus, water, sesamolie, ahorn siroop, fijngehakte knoflook, geraspte gember en gemalen zwarte peper in. Roer dit goed door elkaar.
  • Haal nu met een maatbekertje 150 milliliter van de saus uit de kom en zet dit apart. Dit is de saus voor bij de kip straks.
  • Leg nu de rauwe kipfilet in een ovenschaal en schenk de rest van de saus (marinade) erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet het in de koelkast. Laat de marinade ongeveer twee uurtjes intrekken.
  • Haal de schaal uit de koelkast en schep wat van de marinade over de bovenkant van de kip. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Zet de kip in de oven voor 30 minuten. Na de eerste 10 minuten doe je de oven even open en bedruip je de kip met de warme marinade uit de ovenschaal. 10 minuten later draai je de kip even om.
  • Terwijl de kip in de oven staat maak je de teriyaki saus af. Breng de saus (150 milliliter die je apart hebt gezet) in een steelpannetje zachtjes aan de kook.
  • Doe de maizena met de 4 eetlepels water in een kommetje en roer dit tot een papje. Schenk dit langzaam bij de warme saus. Roer het goed door en proef of de smaak naar wens is.
  • Haal de kip uit de oven. Snijd een filet even in om de gaarheid te controleren. Serveer de kip met de saus.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

2 Reacties

  1. Hi Simone,
    Ik kwam op je blog op zoek naar info omtrent het maken van ( Indische ) gerechten in de slowcooker, een paar weken later merk ik dat ik steeds terugkom op zoek naar andere recepten. Ik wil je bedanken voor je geweldige presentatie, informatie en inspiratie vooral. Ik kook al 30 jaar Indisch ( ook al ben ik een Blanda met Poolse roots ) en ik moet zeggen dat jouw recepten geweldig zijn, ook de Griekse gerechten zijn top! Voor wat hoort wat is een oud gezegde: dus wil ik graag ook jou voorzien van Inspiratie, ik heb een prachtige verzameling Indische / Oosterse gerechten van de Nederlandse Marine als pdf, als je deze zou willen ontvangen moet je me jouw email even doorgeven: kostzewa@ziggo.nl

    Nogmaals dank, terima kasih banjak!

    Janek Kostzewa

    • Hoi Janek, bedankt voor je leuke bericht en je complimenten! Wat leuk dat je al 30 jaar Indisch kookt. Heel attent dat je recepten met mij wilt delen. Ik mocht een tijdje terug een review schrijven over een boek en daar staan al deze recepten in. Dus ik heb ze al :-) Maar alsnog hartelijk bedankt voor het gebaar. Groet, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

zestien − 13 =