Kip teriyaki

Kip teriyaki

Teriyaki saus kun je kant en klaar kopen in een flesje, of je kunt het zelf maken. Zelf kip teriyaki maken is helemaal niet moeilijk en zelfs een stuk lekkerder dan wanneer je het maakt met kant en klare saus. In dit recept wordt de kip ook bereid in de oven waardoor deze zacht en mals wordt. De saus is een combinatie van zoet en een vleugje zout, erg lekker dus!

Wat heb je nodig?

  • 4 stuks (biologische) kipfilet
  • 120 milliliter sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 80 milliliter ahorn siroop
  • 230 milliliter water
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • stukje verse gember (ongeveer 2 cm) geraspt
  • flinke theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels maizena

Hoe maak je het?

Neem een grote kom en doe daar de sojasaus, water, sesamolie, ahorn siroop, knoflook, gember en de gemalen zwarte peper in. Meng dit goed door elkaar en zet 150 milliliter hiervan apart, dit wordt straks de saus voor over de kip.

Leg nu de rauwe kipfilet in een schaal en schenk de rest van de saus/marinade erover, dek het af met aluminiumfolie en zet de schaal in de koelkast. Laat de marinade ongeveer twee uur intrekken. Schep tussendoor wat van de marinade over de kip zodat de bovenkant niet droog wordt. Als de kip een tijdje gemarineerd heeft leg je deze met de marinade in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de kip in de oven en bedruip deze na 10 minuten met de marinade uit de ovenschaal. Na 10 minuten draai je de kip om en bedruip je hem nogmaals met de marinade. De totale baktijd van de kip is 30 minuten. Ondertussen ga je de saus maken.

Het maken van de saus

Breng de saus (de 150 milliliter die je in het begin apart hebt gezet) in een pannetje aan de kook. Maak ondertussen met een beetje koud water een klein papje van maizena en voeg dit toe aan de kokende saus in het pannetje. Blijf goed roeren totdat de saus indikt. Proef tussendoor even of de smaak naar wens is.

Kijk intussen of of de kip gaar is door de dikste filet in te snijden. Als er geen rood vocht meer uitkomt en het vlees wit is, is de kip gaar.

Serveer de kip met rijst. Sperzieboontjes, gewokte groene asperges of broccoli smaken er ook heerlijk bij. Schep als eerste de rijst op het bord en leg daarop de kip, daarop komt een royale schep teriyaki saus. Serveer de groenten ernaast en bestrooi tot slot met vers gemalen zwarte peper.

Bereiden in de slowcooker

Dit gerecht kun je ook bereiden in de slowcooker. Maak de saus zoals hierboven beschreven en houd 150 milliliter van de saus apart. Bak de kip in zijn geheel even kort aan in een koekenpan. Leg de kip met de saus in de slowcooker voor 3 tot 4 uurtjes op stand high. Doe de 150 milliliter saus die je apart gezet hebt in een steelpannetje en bind deze met een beetje maizena. Serveer de teriyaki saus over de kip.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

11 Reacties

  1. Hi Simone,
    Ik kwam op je blog op zoek naar info omtrent het maken van ( Indische ) gerechten in de slowcooker, een paar weken later merk ik dat ik steeds terugkom op zoek naar andere recepten. Ik wil je bedanken voor je geweldige presentatie, informatie en inspiratie vooral. Ik kook al 30 jaar Indisch ( ook al ben ik een Blanda met Poolse roots ) en ik moet zeggen dat jouw recepten geweldig zijn, ook de Griekse gerechten zijn top! Voor wat hoort wat is een oud gezegde: dus wil ik graag ook jou voorzien van Inspiratie, ik heb een prachtige verzameling Indische / Oosterse gerechten van de Nederlandse Marine als pdf, als je deze zou willen ontvangen moet je me jouw email even doorgeven: kostzewa@ziggo.nl

    Nogmaals dank, terima kasih banjak!

    Janek Kostzewa

    • Hoi Janek, bedankt voor je leuke bericht en je complimenten! Wat leuk dat je al 30 jaar Indisch kookt. Heel attent dat je recepten met mij wilt delen. Ik mocht een tijdje terug een review schrijven over een boek en daar staan al deze recepten in. Dus ik heb ze al :-) Maar alsnog hartelijk bedankt voor het gebaar. Groet, Simone

  2. Inge box

    Bedankt voor je reactie! Inge

  3. Hallo Simone,
    lijkt me een heerlijk recept maar gaat de kip nu in totaal 30 min in de oven en ga je na 20 min het papje van maizena maken? Of is het in totaal 40 min? Bedankt alvast.

    • Hoi Inge, ik heb de tekst een beetje aangepast zodat het wat duidelijker voor iedereen is. In totaal gaat de kip 30 minuten in de oven en tussendoor bedruip je het vlees 2 x met de marinade uit de ovenschaal. Terwijl de kip in de oven staat maak je de saus die je over de kip serveert. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  4. 3 /4 uurtjes slow of high

  5. Moet de saus verdubbeld worden bij 3 kip filets?

    • Hoi Marleen,
      Dit recept is geschikt voor 4 personen. De saus is voldoende voor 4 kipfilets. Bij 3 kipfilets kun je dezelfde hoeveelheden aanhouden.
      Groetjes Simone

  6. Ik kan nergens vinden waar de maple syrup bij moet!?!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*