Pittige saté marinade, voor de liefhebber van een beetje pit. De marinade voor saté is een geliefd recept op Eetspiratie. Maar omdat ik zelf van een beetje spicy houd, maakte ik een ‘hete’ variant van saté marinade. Alle pittige ingrediënten zoals knoflook, verse gember, sambal oelek en hete mosterd zitten erin. Eerst proef je het frisse van de limoen en daarna komt de kick. Een simpele multifunctionele marinade die past bij vlees, groente, paddenstoelen, tofu en tempeh.
Je gebruikt dit recept als een marinade, maar het is ook ideaal om als een ‘glaze’ te gebruiken. Met een kwastje voorzie je sateetjes, spareribs, kip of spek van een mooi glanzend laagje. En eet je liever geen vlees? Groenten als courgette en aubergine passen prima bij deze marinade. Ook tofu, tempeh en paddenstoelen zijn een goede combinatie met een pittige sausje. Je kunt er ook heerlijke seitan saté van maken. Het is een smaakvolle woksaus of dressing en het is ook een lekkere saus voor gehaktballetjes. Je kunt met dit marinade recept dus meerdere kanten op. Liever een iets minder pittige satémarinade? Dan is dit recept een aanrader.
Pittige saté marinade
Een marinade is bedoeld om vlees malser of groenten zachter te maken. Door ze in een marinade te leggen, verandert de textuur, de smaak en de kleur. Je kunt zelfs fruit marineren, zoals bij een roedjak manis. Dit is een Indonesische fruitsalade met een marinade van ketjap (bekijk hier het recept). Door fruit zoals appel, ananas en komkommer te marineren wordt het zacht van structuur en eet het lekker weg.
Voor het marineren van vlees houd je bij dun gesneden vlees 30 minuten tot 2 uurtjes aan. Voor dikkere stukken vlees is een halve dag tot een nacht marineren aan te raden. Gebruik je een zuur (citroen/limoen/azijn) in je marinade dan is een nacht marineren wellicht te lang. Hierdoor kan de structuur van het vlees veranderen en de zure smaak gaan overheersen. Een uurtje of 4 of 6 marineren is dan voldoende. Groenten voor de BBQ hebben ongeveer 30 tot 60 minuten nodig om te marineren. Liggen ze langer in de marinade dan worden ze zacht en zit er minder ‘bite’ aan.
Voor het maken van dressings en marinades zijn maatlepeltjes heel erg handig. Zo heb je altijd exacte hoeveelheden van de ingrediënten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)