Eetspiratie » Pittige saté marinade
Pittige saté marinade

Pittige saté marinade

Pittige saté marinade, voor de liefhebber van een beetje pit. De marinade voor saté is een geliefd recept op Eetspiratie. Maar omdat ik zelf van een beetje spicy houd, maakte ik een ‘hete’ variant van saté marinade. Alle pittige ingrediënten zoals knoflook, verse gember, sambal oelek en hete mosterd zitten erin. Eerst proef je het frisse van de limoen en daarna komt de kick. Een simpele multifunctionele marinade die past bij vlees, groente, paddenstoelen, tofu en tempeh.

Je gebruikt dit recept als een marinade, maar het is ook ideaal om als een ‘glaze’ te gebruiken. Met een kwastje voorzie je sateetjes, spareribs, kip of spek van een mooi glanzend laagje. En eet je liever geen vlees? Groenten als courgette en aubergine passen prima bij deze marinade. Ook tofu, tempeh en paddenstoelen zijn een goede combinatie met een pittige sausje. Je kunt er ook heerlijke seitan saté van maken. Het is een smaakvolle woksaus of dressing en het is ook een lekkere saus voor gehaktballetjes. Je kunt met dit marinade recept dus meerdere kanten op. Liever een iets minder pittige satémarinade? Dan is dit recept een aanrader.

Pittige saté marinade

Een marinade is bedoeld om vlees malser of groenten zachter te maken. Door ze in een marinade te leggen, verandert de textuur, de smaak en de kleur. Je kunt zelfs fruit marineren, zoals bij een roedjak manis. Dit is een Indonesische fruitsalade met een marinade van ketjap (bekijk hier het recept). Door fruit zoals appel, ananas en komkommer te marineren wordt het zacht van structuur en eet het lekker weg.

Voor het marineren van vlees houd je bij dun gesneden vlees 30 minuten tot 2 uurtjes aan. Voor dikkere stukken vlees is een halve dag tot een nacht marineren aan te raden. Gebruik je een zuur (citroen/limoen/azijn) in je marinade dan is een nacht marineren wellicht te lang. Hierdoor kan de structuur van het vlees veranderen en de zure smaak gaan overheersen. Een uurtje of 4 of 6 marineren is dan voldoende. Groenten voor de BBQ hebben ongeveer 30 tot 60 minuten nodig om te marineren. Liggen ze langer in de marinade dan worden ze zacht en zit er minder ‘bite’ aan.

Voor het maken van dressings en marinades zijn maatlepeltjes heel erg handig. Zo heb je altijd exacte hoeveelheden van de ingrediënten.

Dit recept is voldoende voor ongeveer 100 milliliter marinade.

Altijd de juiste hoeveelheden
Joseph Joseph Nest Maatlepel - Maatcupjes

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes

Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pittige saté marinade
Pittige saté marinade
Pittige saté marinade

Pittige saté marinade

Recept van Simone | Eetspiratie
4.4 van 14 stemmen
Gang: IngrediëntKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie
Bereiding

5

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

5

minuten

Een pittige saté marinade voor de lekkerste sateetjes. Op basis van ketjap, sambal en mosterd.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 1 eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)

  • 1 biologische limoen (rasp + 2 theelepels sap)

  • 1 eetlepel pittige mosterd

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 2 theelepels vers geraspte gember

  • 1 eetlepel sojasaus

  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper (of meer of minder naar smaak)

BEREIDING

  • Rasp 2 teentjes knoflook en 2 theelepels verse gember boven een glazen potje. Rasp ook de schil van de limoen en pers het sap eruit, hiervan gebruik je 2 theelepels. Doe dit bij de geraspte knoflook en gember.
  • Voeg 3 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak), 1 eetlepel pittige mosterd en 1 eetlepel sojasaus toe.
  • Draai een deksel op het potje en schud het potje zodat de marinade goed gemengd wordt.
  • Proef en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper. Pas eventueel de smaak nog aan door iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten (bijvoorbeeld limoensap) toe te voegen. De marinade is meteen klaar voor gebruik. Het is in de koelkast een paar dagen houdbaar.

AANTEKENINGEN

  • Dit recept is voldoende voor ongeveer 100 milliliter marinade.
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.