Snelle peper pickle, om al je gerechten een kick te geven. Sojasaus, citroensap en azijn, deze ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat je eten nog lekkerder wordt. Dit soort ingrediënten worden ook wel ‘condimenten’ genoemd, een ander woord voor smaakmakers of smaakverrijkers. Dat is deze peper pickle ook, het zure en het pittige geven een smaakboost aan de meest simpele gerechten. Deze pickle is heel snel en eenvoudig te maken.
Je kunt deze pickle met allerlei verschillende soorten pepers maken. Kies de pepers die je zelf lekker vindt en welke hittelevel jij kunt ‘handelen’. Serveer je het bij een etentje, waarschuw dan wel even van tevoren de visite. Zo’n potje met peper pickles ziet er kleurrijk, schattig en uitnodigend uit maar de pepers kunnen zeer pittig tot heet zijn. En dat is een onaangename verrassing als je daar niet op voorbereid bent. De pittigheid van de pepers zwakt wel iets af naarmate ze in de azijn zitten, maar het is alsnog fijn om van tevoren even te vermelden. Als de pepers uit het potje op zijn – maar je hebt nog wel azijn over – gooi deze dan niet weg, want met deze spicy vloeistof kun je gerechten heerlijk op smaak brengen.
Ik maakte eerder een aantal lekkere Thaise condimenten die je kunt gebruiken bij allerlei gerechten. Bekijk de recepten hier. En ben je net als ik gek op pepers? Kijk hier voor inspiratie en heerlijke recepten met pepers.
Snelle peper pickle
Ik bestelde bij de boodschappen een pakketje met gemengde pepers en gebruikte 3 verschillende kleuren, rood, geel en groen. Pepers die je niet gebruikt kun je heel eenvoudig in zijn geheel invriezen. Zo blijven ze langer goed. Je kunt ze vervolgens raspen door gerechten of als topping op een gerecht. Ook zijn ze bevroren prima te gebruiken in stoofschotels, curry’s en soepen. Werk ook altijd met handschoentjes als je een gerecht met pepers maakt om vervelende ongelukjes te voorkomen.
Mijn zoetzuur of pickles maak ik bijna altijd op dezelfde manier. Ik gebruik 1 deel water en 1 deel azijn, zo heb ik het geleerd van mijn moeder. Daarnaast voeg je zout en suiker toe en eventueel nog andere specerijen als je dat lekker vindt. Ook kun je ervoor kiezen om de vloeistof te koken, voornamelijk zodat de suiker goed oplost. Maar dit is geen must. Je kunt ook prima een pickle maken zonder de vloeistof te koken. Voor een snelle versie die je dezelfde dag of binnen 2 dagen opeet is dit ideaal. Om die reden maak ik van een snelle pickle maar een kleine hoeveelheid. Je hebt er ook niet veel van nodig om je gerecht een smaakboost te geven. Wil je iets ‘wecken’ of inmaken dan is het wel aan te raden de potten te steriliseren en de vloeistof te koken.
Ik eet deze pickles op een broodje met geprakte avocado, hummus, ik gebruik ze als topping bij mijn bamisoep, rijstgerechten, bij een curry of over gerechten met (tofu) ei.
Met 1 pot maak je ongeveer 200 milliliter pickle.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Snelle peper pickle
1
potje10
minuten0
minuten10
minutenSnelle peper pickle, ingelegde pepers in azijn om je gerechten een kick te geven.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 pepers met de zaadjes en zaadlijsten erin
1 theelepel suiker
halve theelepel zout
100 milliliter azijn
100 milliliter water
BEREIDING
- Was de pepers en snijd ze in dunne ringetjes. Doe de ringetjes inclusief de zaadjes in een schoon glazen potje van 200 milliliter.
- Schenk er 100 milliliter azijn en 100 milliliter water op.
- Voeg 1 theelepel suiker en een halve theelepel zout toe. Doe de deksel erop en schud het potje zodat alles vermengd wordt. Bewaar het potje in de koelkast.
- Als de pepers op zijn kun je de pittige vloeistof uit het potje ook nog gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen.
AANTEKENINGEN
- Met 1 pot maak je ongeveer 200 milliliter pickle.
- Houdbaarheid: bewaar 4 tot 5 dagen in een schone glazen pot in de koelkast.
Invriezen? Nee, niet geschikt om in te vriezen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Everything bagel seasoning
- Ingelegde rode kool (rode kool pickle)
- Recepten met pepers
- Handige ingrediënten om gerechten snel op smaak te brengen
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.