Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan, een heerlijk bijgerecht of lekkere snack. Ik had een klein voorraadje bosui dat op moest. Normaal gesproken zou ik dan bosui pannenkoekjes maken, maar nu wilde ik meer iets ‘broodachtigs’ dat fluffy is aan de binnenkant en een beetje crispy aan de buitenkant. Ook had ik een leuk idee om een luchtig en zacht deeg te maken, in plaats van een deegje met yoghurt gebruikte ik silken tofu en dat werkt perfect.
Ik ben een echte tofu liefhebber, dat blijkt wel uit de hoeveelheid tofurecepten die er inmiddels te vinden zijn op mijn Eetspiratie. Op Instagram werd ik zelfs een ’tofluencer’ genoemd en die naam vind ik eigenlijk prima bij mij passen. Je kunt namelijk zoveel lekkere gerechten maken met tofu, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb dan ook altijd een voorraadje in mijn koelkast liggen, zowel stevige tofu als silken tofu (zachte tofu). Deze zachte tofu koop je bij de toko, maar tegenwoordig is het ook te vinden in sommige supermarkten. Je vindt het in het koelvak.
Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan
Recepten ontstaan bij mij vaak doordat ik ergens trek in heb of als er iets uit mijn koelkast op ‘moet’. Of een gek idee wat in mijn hoofd blijft hangen en ik gewoon wil uitproberen om te kijken of het iets is, zoals deeg met silken tofu in plaats van yoghurt. In dit geval had ik ook een hoop gesneden bosui over. Deze was en snijd ik altijd na aankoop zodat ze langer knapperig, fris en groen blijven. Ook was ik op zoek naar iets ‘broodachtigs’ dat ik kon serveren bij een Aziatische maaltijd. Eerder maakte ik baozi, bao buns die je bakt en stoomt in de koekenpan. Dus toen bedacht ik het volgende: een simpel eiwitrijk deeg gemaakt van silken tofu en bloem met een vulling van bosui en Aziatische smaakmakers, zoals in het recept Hainanese chicken rice.

Het resultaat, een redelijk eenvoudig recept met een beetje kneed en vouwwerk (echt minimaal). Een simpele vulling en makkelijke bereiding. Broodjes of buns, gebakken in een beetje olie waardoor ze knapperig zijn aan de buitenkant. Daarna worden ze kort gestoomd in dezelfde pan door een scheut water toe te voegen en de deksel op de pan te plaatsen. Hierdoor worden de broodjes zacht en luchtig. Een ideaal bijgerecht bij Chinese tomatensoep, bij hotpot (bouillonfondue), als snack, of gecombineerd met een Aziatische coleslaw, als aanvulling op bao night, bij ramen of noedelsoep. Of scheur stukjes van het brood af en dip het in je favoriete sausje, het is ook een lekker idee voor een borrelplank.
Wil je deze broodjes graag maken maar heb je geen silken tofu, kun je het niet vinden of moeilijk aankomen? Griekse yoghurt of een plantaardige yoghurt is dan een goed alternatief. Wellicht heb je dan iets meer bloem nodig, omdat het deeg dan net iets anders uitpakt dan met silken tofu.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.