Eetspiratie » Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan
Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan

Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan

Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan, een heerlijk bijgerecht of lekkere snack. Ik had een klein voorraadje bosui dat op moest. Normaal gesproken zou ik dan bosui pannenkoekjes maken, maar nu wilde ik meer iets ‘broodachtigs’ dat fluffy is aan de binnenkant en een beetje crispy aan de buitenkant. Ook had ik een leuk idee om een luchtig en zacht deeg te maken, in plaats van een deegje met yoghurt gebruikte ik silken tofu en dat werkt perfect.

Ik ben een echte tofu liefhebber, dat blijkt wel uit de hoeveelheid tofurecepten die er inmiddels te vinden zijn op mijn Eetspiratie. Op Instagram werd ik zelfs een ’tofluencer’ genoemd en die naam vind ik eigenlijk prima bij mij passen. Je kunt namelijk zoveel lekkere gerechten maken met tofu, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb dan ook altijd een voorraadje in mijn koelkast liggen, zowel stevige tofu als silken tofu (zachte tofu). Deze zachte tofu koop je bij de toko, maar tegenwoordig is het ook te vinden in sommige supermarkten. Je vindt het in het koelvak.

Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan

Recepten ontstaan bij mij vaak doordat ik ergens trek in heb of als er iets uit mijn koelkast op ‘moet’. Of een gek idee wat in mijn hoofd blijft hangen en ik gewoon wil uitproberen om te kijken of het iets is, zoals deeg met silken tofu in plaats van yoghurt. In dit geval had ik ook een hoop gesneden bosui over. Deze was en snijd ik altijd na aankoop zodat ze langer knapperig, fris en groen blijven. Ook was ik op zoek naar iets ‘broodachtigs’ dat ik kon serveren bij een Aziatische maaltijd. Eerder maakte ik baozi, bao buns die je bakt en stoomt in de koekenpan. Dus toen bedacht ik het volgende: een simpel eiwitrijk deeg gemaakt van silken tofu en bloem met een vulling van bosui en Aziatische smaakmakers, zoals in het recept Hainanese chicken rice.

Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Het resultaat, een redelijk eenvoudig recept met een beetje kneed en vouwwerk (echt minimaal). Een simpele vulling en makkelijke bereiding. Broodjes of buns, gebakken in een beetje olie waardoor ze knapperig zijn aan de buitenkant. Daarna worden ze kort gestoomd in dezelfde pan door een scheut water toe te voegen en de deksel op de pan te plaatsen. Hierdoor worden de broodjes zacht en luchtig. Een ideaal bijgerecht bij Chinese tomatensoep, bij hotpot (bouillonfondue), als snack, of gecombineerd met een Aziatische coleslaw, als aanvulling op bao night, bij ramen of noedelsoep. Of scheur stukjes van het brood af en dip het in je favoriete sausje, het is ook een lekker idee voor een borrelplank.

Wil je deze broodjes graag maken maar heb je geen silken tofu, kun je het niet vinden of moeilijk aankomen? Griekse yoghurt of een plantaardige yoghurt is dan een goed alternatief. Wellicht heb je dan iets meer bloem nodig, omdat het deeg dan net iets anders uitpakt dan met silken tofu.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan

Aziatische bosui broodjes uit de koekenpan

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Lunch, Bijgerecht, SnackKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

6

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

40

minuten

Luchtige, knapperige bosui broodjes gebakken en gestoomd in de koekenpan. Een perfect bijgerecht voor een Aziatische maaltijd, maar ook lekker als snack met een heerlijke dip van sojasaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor het deeg
  • 300 gram silken tofu (zachte tofu)

  • 300-325 gram patentbloem

  • halve theelepel bakpoeder

  • halve theelepel zout

  • voor de vulling
  • 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden (ongeveer 50 gram)

  • 1 theelepel vers geraspte gember of gemberpuree

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel sesamolie

  • snufje zout

  • 1 eetlepel sesamzaadjes

  • 1 eetlepel zonnebloemolie of rijstolie

  • 1-2 eetlepels water

BEREIDING

  • Doe 300 gram patentbloem samen met een halve theelepel zout en een halve theelepel bakpoeder in een kom. Meng dit door elkaar.
  • Voeg 300 gram silken tofu toe en meng dit met een spatel door de bloem tot het niet meer kan. Ga dan verder met één hand. Kneed dit tot een gladde deegbal. Als het deeg nog te plakkerig is, voeg je een klein beetje extra patentbloem toe tot het niet meer plakt.
  • Leg de deegbal in de kom en dek deze af met een theedoek. Ondertussen ga je de bosui vulling maken.
  • Was 3 bosuitjes, maak ze schoon, droog ze af en snijd in fijne ringetjes. Hak 1 teen knoflook fijn en rasp 1 theelepel gember.
  • Doe de bosuitjes in een kom samen met de knoflook en gember (of gemberpuree), een snufje zout, 1 theelepel sesamolie en 1 eetlepel sesamzaadjes. Meng dit door elkaar.
  • Weeg de deegbal en verdeel deze in 6 gelijke stukjes. Draai hier balletjes van en leg ze op een bakpapiertje. De deegballetjes zullen ongeveer 100 gram per stuk wegen.
  • Neem nu een balletje en druk deze plat ter grootte van een pitabroodje. Schep een eetlepel van de bosui vulling in het midden. Nu ga je het deeg dichtvouwen. Vouw de randen naar elkaar toe. Pak het deeg aan de randen vast en trek het voorzichtig naar het midden, zodat de vulling helemaal omsloten wordt. Knijp de bovenkant goed dicht en draai het dichtgeknepen stukje een beetje, zodat het goed afgesloten is. Leg het broodje op het bakpapier met de ‘naad’ naar beneden en druk het een voorzichtig plat.
  • Herhaal stap 7 en tot het deeg en de vulling op is.
  • Verwarm 1 eetlepel zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak de broodjes aan op een middelhoog vuur voor 4 tot 5 minuten tot de verkleuren aan de onderkant. Draai ze om en bak ze 4 tot 5 minuten bruin aan de andere kant.
  • Neem een grote deksel die past op je koekenpan en voeg nu 1 tot 2 eetlepels water toe aan de pan. Let op! Sluit direct de deksel zodat het stoom de broodjes verder gaar stoomt. Als het water verdampt is – na ongeveer 2 minuten – zijn de broodjes klaar. Serveer direct.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.