Eetspiratie » De lekkerste Indonesische salade recepten
De lekkerste Indonesische salade recepten

De lekkerste Indonesische salade recepten

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

De lekkerste Indonesische salade recepten die je geproefd moet hebben! Bij de Indonesische keuken denk je misschien aan de klassiekers zoals rendang, heerlijke geroosterde saté of een lekker bordje nasi goreng. Maar deze veelzijdige keuken heeft nog veel meer te bieden, namelijk; heerlijke salades. Van gado gado tot een zoetzure atjar, dit zijn salades die je niet mag missen.

Salades uit de Indonesische keuken zijn soms volledige gerechten op zich. De basis is – zoals bij de meeste gerechten uit de Indonesische keuken – een boemboe en die wordt gecombineerd met rauwe en/of geblancheerde groenten en een dressing. Er zijn ook simpele salades die als bijgerecht worden gegeten, zoals ‘lalab’. Dit een een simpele salade van bijvoorbeeld tomaat of komkommer, geblancheerde spinazie of sperzieboontjes.

Een andere bekende salade is atjar of acar. Een ‘zoetzuur’ dat eigenlijk niet bij een Indonesische maaltijd mag ontbreken. Dit is een frisse tegenhanger voor de vaak pittige en sterke smaken en het voegt tegelijkertijd ook kleur toe op je bord. Ik zette een aantal lekkere salades op een rij. Deze zijn geschikt voor bij zomerse barbecues, een bordje nasi rames, gecombineerd met witte rijst of nasi goreng of als aanvulling op een rijsttafel.

De lekkerste Indonesische salade recepten

Een aantal salades hebben een dressing op basis van pinda’s of pindakaas, maar je kunt dit prima vervangen door een andere notenpasta. Sommige salades zijn lauwwarm. Groenten worden geblancheerd en overgoten door warme pindasaus. Crunchy toppings mogen niet ontbreken. Gebakken uitjes, gefrituurde knoflook, verkruimelde kroepoek, emping of fijngehakte pinda’s, een topping maakt de salades helemaal af.

Gado Gado

Dit is één van de meest bekende Indonesische salades. Vaak wordt gado gado niet herkend als een salade omdat het een vrij uitgebreid gerecht is en het er niet uitziet als de ‘standaard’ salade. Je maakt gado gado met groentes als spitskool, sperziebonen, komkommer en taugé. Deze worden geblancheerd en afgespoeld onder de koude kraan. Daarnaast wordt er nog komkommer, soms ijsbergsla en gekookte aardappel bij geserveerd. Soms een eitje en/of gebakken blokjes tahoe (tofu). De saus is de grote smaakmaker in de salade, die brengt alles samen. Een gerecht dat vaak wordt gegeten op een warme zomerse dag. Hier kun je lezen hoe je gado gado maakt en hoe je het leuk kan serveren.

Gado gado (groenten met pindasaus)
Gado gado (groenten met pindasaus)

Petjel – salade met pittige pindasaus

Een salade met geblancheerde groenten en petjelsaus. Wat deze saus zo bijzonder maakt is de toevoeging van kentjoer of kencur. Kentjoer is net als gember een aromatische wortel, maar dan met een licht bittere smaak. Dit ingrediënt geeft dit gerecht zijn specifieke smaak. Maak het recept met trassi (gefermenteerde garnalenpasta) of laat dit weg als je deze salade vegan wilt maken. Lees hier het recept voor petjel en de lekkere toppings die je bij deze salade kunt serveren

Tuana kruiden - Kentjoer gemalen

Tuana kruiden – Kentjoer gemalen

Kentjoer (kencur) gemalen – een aromatische wortel met citrusachtige geur en unieke smaak, ideaal voor boemboes, soepen en pittige Aziatische gerechten. Onmisbaar in je kruidenkast!

Lotek – groentegerecht met pindasaus

Het bijzondere aan dit gerecht is dat de saus niet over de groenten wordt geserveerd, maar er doorheen wordt gemengd. Ook zit er in de saus een verrassend ingrediënt, namelijk: aardappel. De fijngestampte gekookte aardappel zorgt ervoor dat de saus goed aan de groenten hecht. Net als bij petjel zit er in de saus ook kentjoer, deze ‘witte gember’ geeft de saus een heerlijke smaak. Het recept voor lotek kun je hier vinden, samen met een aantal serveertips.

Nasi ulam – koude aromatische rijstsalade

Deze salade zit bomvol smaak! Een belangrijk ingrediënt voor nasi ulam zijn gedroogde garnaaltjes. Deze garnaaltjes vermaal je en rooster je licht in een droge koekenpan. Ze geven deze salade een kick en umami smaak. Ingrediënten zoals sereh, djeroek poeroet en verse groene kruiden maken deze salade heerlijk aromatisch. Kokosrasp, chilivlokken en pinda’s geven een lekkere bite en crunch. De perfecte zomerse salade. Bekijk hier het nasi ulam recept.

Nasi ulam
Nasi Ulam

Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé

Een salade met een echte kick. Groenten en/of fruit worden gemarineerd of ingelegd in een ‘zuur’. Asinan is heerlijk als bijgerecht bij een Indonesische maaltijd, maar doet het ook goed als lichte lunch of verkoelend tussendoortje op een warme dag. Serveer het met emping, kroepoek of fijngehakte pinda’s voor extra crunch. Hier vind je het recept voor asinan en ook een aantal suggesties waarbij het dit gerecht kunt serveren.

Acar campur – atjar tjampoer

Ingelegde gemengde groenten in het zuur, ook wel bekend als atjar. Verschillende soorten groenten zoals spitskool, paprika, komkommer en ui ingelegd in een mengsel van azijn, zout, suiker en kurkuma waardoor de groenten geel van kleur worden. Een van de meest bekende zoetzure Indonesische bijgerechten. Onmisbaar bij nasi goreng, en in de meeste Chinese restaurants vind je een laagje atjar onder babi pangang. Bekijk hier het recept voor atjar.

Acar ketimun – zoetzure komkommer

Naast acar campur is er ook een variant van atjar gemaakt met komkommer. Deze zoetzure komkommersalade is een van mijn favorieten. Ik serveer deze bijna dagelijks omdat het een veelzijdige salade is. Zoet, zuur en lekker verfrissend, een acar die niet bij Indonesische en Indische gerechten mag ontbreken. In dit recept voor acar ketimun kun je twee verschillende manieren vinden om dit tafelzuur te maken, met nog een extra tip om op een supersnelle manier een zoetzuur van komkommer te maken.

Voor perfect gesneden plakjes
Mandoline 'Violi' van Gefu

Mandoline ‘Violi’ van Gefu

Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.

Lalab tomat – Indonesische tomatensalade

Deze tomatensalade wil je maken! Een makkelijk recept, snel klaar en een eyecatcher op tafel. De perfecte zomerse salade met een heerlijke ketjapdressing. Rijpe tomaten in plakken gesneden en mooi geserveerd op een groot bord. Een lalab is een eenvoudige salade bomvol smaak. Bekijk hier het recept voor lalab tomat.

Lalab tomat Indonesische tomatensalade
Lalab tomat Indonesische tomatensalade

Indonesische komkommersalade – lalab ketimun

Een komkommersalade die niet mag ontbreken in je kookrepertoire. Deze simpele maar spectaculaire salade ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook nog eens erg lekker. De dressing gecombineerd met flinterdun gesneden plakjes komkommer en verse kruiden is echt een ‘must try’. Minimale ingrediënten en hij staat binnen 10 minuten op tafel. Het recept voor lalab ketimun lees je hier.

Lalab ketimun - Indonesische komkommersalade
Lalab ketimun

Roedjak manis – fruitsalade met ketjapdressing

Rudjak manis of roedjak manis is een salade met verschillende fruitsoorten zoals appel, peer, komkommer, mango en ananas. Hierbij komt een pittige dressing van ketjap en sambal en vaak wordt er ook trassi in gebruikt voor extra umami. De Indonesische versie van deze salade wordt meestal gemaakt met de toevoeging van pindasaus. Deze versie met ketjapsaus wordt vaker geserveerd in de Indische keuken. Maar omdat deze salade zo bijzonder is, mag hij niet ontbreken in dit overzicht. Lees hier hoe je roedjak manis maakt en hoe je deze salade serveert.

Dit zijn de lekkerste Indonesische salade recepten. Afwisselende recepten van uitgebreid tot simpel, maar allemaal vol groenten, kleurrijk, met de meest smaakvolle dressings en crunchy toppings. Salades die je echt moet proberen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De lekkerste Indonesische salade recepten Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Meer eetspiratie speciaal voor jou!