Lalab ketimun – Indonesische komkommersalade met sambal en limoen. Een simpele maar smaakvolle komkommersalade die binnen 15 minuten op tafel staat. Lekker als gerechtje op zich, ook prima als tussendoortje en heerlijk als bijgerecht bij Aziatische gerechten of bij de BBQ. De dressing is eenvoudig te maken en door de komkommer mooi te presenteren op een bord ziet deze salade er ook nog eens heel aantrekkelijk en lekker uit.
Een lalab is een salade van rauwe of geblancheerde groenten die op smaak worden gebracht met onder andere limoensap en sambal. Eerder maakte ik al een lalab van tomaat, deze is net als de variant met komkommer (ketimun) lekker en simpel. Je kunt voor een lalab verschillende soorten groenten gebruiken, zoals taugé, bladgroenten, wortel of sperziebonen. Komkommer past eigenlijk overal bij en je kunt hier snel een salade van maken. Het is een kwestie van plakjes snijden, de dressing maken, pinda’s roosteren en serveren.
Lalab ketimun – Indonesische komkommersalade
Wat deze salade zo lekker maakt zijn de dungesneden plakjes komkommer. Bij deze salade maakt de manier van snijden echt wel het verschil in smaak en textuur. Om de plakjes flinterdun te snijden gebruik ik een kaasschaaf. Dit werkt snel, veilig en je krijgt perfecte plakjes komkommer.
Boska Kaasschaaf Monaco
Awardwinning kaasschaaf met levenslange garantie! Beste kaasschaaf!
Schik de plakjes dakpansgewijs in een cirkel op een bord. Maak laagjes tot alle komkommer op is. Drizzle de dressing er 5 of 10 minuten voor het serveren er royaal overheen. Zo kunnen de smaken lekker intrekken en blijft de kleur van de komkommer fris en groen. Je kunt het ook prima even laten intrekken, maar dan wordt de komkommer iets donkerder van kleur. De smaak is verder prima. Garneer de lalab met fijngehakte geroosterde pinda’s en voeg naar smaak eventueel verse kruiden toe zoals basilicum, koriander of bieslook.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Lalab ketimun – Indonesische komkommersalade
4
personen10
minuten5
minuten15
minutenLalab ketimun een heerlijke Indonesische komkommersalade met een simpele dressing van ketjap manis, sambal en limoensap. Een lekker bijgerecht of tussendoortje die binnen 15 minuten op tafel staat.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 (biologische) komkommer
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel sambal manis
1 teen knoflook, fijngehakt
1 eetlelepel ketjap manis
halve limoen (het sap)
2 eetlepels ongezouten geroosterde pinda’s, fijngehakt
BEREIDING
- Was de komkommer en snijd deze in dunne plakjes met behulp van een kaasschaaf.
- Schik de plakjes dakpansgewijs in een cirkel op een groot bord en maak laagjes net zolang tot de komkommer plakjes op zijn.
- Maak de dressing in een glazen potje. Doe 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel sambal manis, 1 eetlepel ketjap manis, 1 teen fijngehakte knoflook en het sap van een halve limoen in een potje, draai de deksel erop en schud de dressing om deze te mengen. Als de dressing iets te dik is kun je een klein beetje water toevoegen om het te verdunnen.
- Rooster de pinda’s in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en hak ze fijn. Snijd of pluk eventueel verse kruiden om de salade mee te garneren.
- Schenk de dressing over de komkommer. Garneer met de fijngehakte pinda’s en verse kruiden.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Lalab tomat Indonesische tomatensalade
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
- Groente inspiratie – recepten met komkommer
- Komkommersalade met yoghurt en dille
- Pittige komkommersalade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.