Tofu van kikkererwten, ook wel Birmese tofu genoemd. Het is ‘officieel’ geen tofu, want het is niet gemaakt van sojabonen. Toch wordt het wel tofu genoemd. Je kunt dit heel eenvoudig zelf maken en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Het is een beetje vergelijkbaar met het maken van polenta. Je maakt een soort ‘pap’ van water en kikkererwtenmeel en laat deze opstijven in de koelkast. Daarna is het te gebruiken in allerlei gerechten.
Dat ik fan ben van tofu is inmiddels wel bekend. Ook kikkererwten staan hoog op mijn favorietenlijstje. Dus een combinatie hiervan past precies in mijn straatje. Maar waarom zou je nu tofu maken van kikkererwten als je gewoon tofu in de winkel kunt kopen? Ten eerste is het gewoon leuk om te experimenteren in de keuken. Afwisseling en variatie is ook belangrijk. Daarnaast is het erg handig als je van hele simpele ingrediënten iets heel lekkers kunt maken dat ook nog voedzaam is. Deze vorm van tofu is soja-vrij.
Tofu van kikkererwten
Deze ’tofu’ maak je van besan(meel) en dat is hetzelfde als kikkererwtenmeel. Gedroogde kikkererwten worden vermalen tot er meel ontstaat. Dit kun je gebruiken voor zoete en hartige pannenkoeken, vegan omeletten, brood, baksels, in beslag, als ei-vervanger en dus ook voor het maken van deze tofu. Je kunt dit meel kopen in de meeste grote supermarkten. Vaak staat het dan bij de ‘bewuste voeding’. Het is ook online of in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar. Ik bewaar een zak aangebroken kikkererwtenmeel altijd in de diepvries.
In Birmese tofu zit meestal kurkuma. Dit heb ik vervangen voor knoflookpoeder, omdat ik dat persoonlijk lekker vind. Je kunt aan het kikkererwtenmengsel smaakmakers toevoegen, zoals Italiaanse kruiden of chilivlokken als je dat lekker vindt.
Hoe verwerk je Birmese tofu in gerechten?
Als de tofu is opgesteven, kun je deze in elke vorm snijden die je maar wilt. Snijd het in dunne plakken, blokjes of druk het uit met een ronde uitsteekvorm. Je kunt het in principe direct opeten zonder dat je er iets mee doet. Bijvoorbeeld dungesneden als broodbeleg. Persoonlijk vind ik dat het vele malen lekkerder is om de tofu te marineren en/of te paneren en te bakken in een pan, oven of in de airfryer. De smaak van de tofu is als het gebakken is een beetje nootachtig. De structuur is een beetje crispy aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.
Voor dit recept maakte ik het basisrecept voor de tofu. Na het opstijven sneed ik een deel ervan in dunne rechthoekige plakjes die ik vervolgens bakte in een beetje neutrale olie in een koekenpan. Ik maakte er een pittige firecracker sauce bij (volgens dit recept). Deze voegde ik bij de bruin gebakken tofureepjes. Ik serveerde het met rijst en bimi (aspergebroccoli).
Je kunt deze tofu eten in salades, stoofschotels, als bijgerecht of in een noedelsoep. Het handige is dat je het kunt invriezen. Snijd het in blokjes of plakken en spreid het uit op een bord of dienblad bekleed met een stukje bakpapier. Zet dit in de vriezer. Als het volledig bevroren is, kun je het bij elkaar in een zakje doen. Zo vriest het niet aan elkaar. Voor gebruik ontdooi je het en bereid je de tofu zoals je wilt.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.