Zwartzuur van kip

Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap)

Bij het lezen van ‘zwartzuur van kip’ begin je misschien niet meteen te watertanden. Kip in rode wijn en ketjap klinkt dan een stuk aantrekkelijker. Dit Indische gerecht wordt vaak gemaakt met eend (bebek) en wordt meestal geserveerd met kerst vanwege de ‘winterse’ specerijen. Persoonlijk vind ik dat je dit gerecht altijd kunt klaarmaken. Zelfs als je geen wijnliefhebber bent, zoals ik. Het is een bijzonder gerecht, niet alleen vanwege de naam, maar ook door de smaak.

Ik kreeg veel aanvragen voor dit recept. Zelf had ik er al weleens van gehoord maar had mezelf er nooit in verdiept, want er zijn zoveel lekkere Indische recepten. Maar omdat dit een bijzonder gerecht is, ben ik op onderzoek uitgegaan om te kijken wat dit gerecht nu zo speciaal maakt.

Ik ben de boeken ingedoken en heb familie en het internet geraadpleegd. Er is niet heel veel over zwartzuur te vinden, maar de recepten die ik vond zijn in de basis redelijk hetzelfde. En ook voor dit gerecht geldt dat iedere familie zijn eigen recept heeft. In plaats van rode wijn wordt er soms Port gebruikt en in andere recepten rode bessensap. Ook zijn er recepten waarbij ook fruit uit blik wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld perziken of peren.

De naam zwartzuur komt waarschijnlijk door de combinatie van de rode wijn en de ketjap. De saus is namelijk heel donker van kleur en de smaak is zoetig en warm met een tikkeltje zuur van de wijn. Een verrassende en lekkere combinatie.

In een van de oudste Indonesische kookboeken die ik heb, ‘Het groot Indonesisch kookboek’ van Beb Vuyk vond ik ook een recept. Dit recept heb ik geraadpleegd als basis. Met een beetje hulp van mevrouw Vuyk en een beetje creativiteit van mezelf heb ik een lekkere zwartzuur van kip gemaakt.

Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Zwartzuur van kip is een Indisch gerecht van kip gesmoord in rode wijn, ketjap en verwarmende specerijen.

Ingrediënten

  • 4-6 kippendijen (zonder bot)

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 2 laurierbladen

  • 1 kaneelstokje

  • 4 kruidnagels

  • 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat

  • 6 zwarte peperkorrels

  • 100 milliliter rode wijn

  • 100 milliliter ketjap manis

  • 2 eetlepels azijn

  • zout naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • optioneel: 1 steranijs

  • water: hoeveelheid naar wens

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en knoflook. Rasp een theelepel verse nootmuskaat en wrijf de kippendijen hiermee in. Bestrooi ze met een snufje zout en peper. Druk de kruidnagels in een laurierblad (zo raak je ze niet kwijt). Kneus de peperkorrels in een vijzel of met de achterkant van een lepel.
  • Verhit een eetlepel olie in een stoofpan of wok. Bak de kippendijen om en om bruin. Ze mogen een beetje een korstje krijgen. Haal ze vervolgens uit de pan, leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie.
  • Fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook aan. Bak de ui tot hij glazig ziet.
  • Voeg de gekneusde zwarte peperkorrels, laurierbladen met kruidnagels, steranijs en kaneelstokje toe. Schep alles mee om.
  • Schenk de rode wijn in de pan en laat dit warm worden. Leg de kippendijen (+ het vocht wat eruit gekomen) is in de pan.
  • Voeg de ketjap en azijn toe en laat dit ongeveer 15 minuten stoven. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met rijst en groente zoals broccoli of sperzieboontjes.

Aantekeningen

  • Dit gerecht zou je kunnen maken in een slowcooker (stand low voor ongeveer 2,5 tot 3 uur). Maar let op: de alcohol verdampt dan niet helemaal, omdat er een deksel op de pan zit.
  • Als je stoofgerechten met rode wijn lekker vindt, dan is de Japanse stoofschotel Hayashi rice ook iets voor jou. Je maakt dit in het in de slowcooker of een stoofpan. Klik hier om naar het recept te gaan.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*