Eetspiratie » Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap)
Zwartzuur van kip

Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap)

Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap). Ik kan me voorstellen dat je nu misschien niet meteen begint te watertanden. Kip in rode wijn en ketjap klinkt een stuk aantrekkelijker dan zwartzuur van kip. Dit Indische gerecht wordt vaak gemaakt met eend (bebek) en wordt meestal geserveerd met kerst vanwege de ‘winterse’ specerijen. Persoonlijk vind ik dat je dit gerecht altijd kunt klaarmaken. Zelfs als je geen wijnliefhebber bent, zoals ik. Het is een bijzonder gerecht, niet alleen vanwege de naam, maar ook door de smaak.

Ik kreeg veel aanvragen voor dit recept. Zelf had ik er al weleens van gehoord maar had mezelf er nooit in verdiept, want er zijn zoveel lekkere Indische recepten. Maar omdat dit een bijzonder gerecht is, ben ik op onderzoek uitgegaan om te kijken wat dit gerecht nu zo speciaal maakt.

Zwartzuur van kip recept

Ik ben de boeken ingedoken en heb familie en het internet geraadpleegd. Er is niet heel veel over zwartzuur te vinden, maar de recepten die ik vond zijn in de basis redelijk hetzelfde. En ook voor dit gerecht geldt dat iedere familie zijn eigen recept heeft. In plaats van rode wijn wordt er soms Port gebruikt en in andere recepten rode bessensap. Ook zijn er recepten waarbij ook fruit uit blik wordt gebruikt, zoals perziken of peren. De naam zwartzuur komt waarschijnlijk door de combinatie van de rode wijn en de ketjap. De saus is namelijk heel donker van kleur en de smaak is zoetig en warm met een tikkeltje zuur van de wijn. Een verrassende en lekkere combinatie.

In een van de oudste Indonesische kookboeken die ik heb, ‘Het groot Indonesisch kookboek’ van Beb Vuyk vond ik ook een recept. Dit recept heb ik geraadpleegd als basis. Met een beetje hulp van mevrouw Vuyk en een beetje creativiteit van mezelf heb ik een lekkere zwartzuur van kip gemaakt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zwartzuur van kip
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap)

5 van 2 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Zwartzuur van kip is een Indisch gerecht van kip gesmoord in rode wijn, ketjap en verwarmende specerijen.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 4-6 4-6 kippendijen (zonder bot)

  • 1 1 ui

  • 1 teentje 1 knoflook

  • 2 2 laurierbladen

  • 1 1 kaneelstokje

  • 4 4 kruidnagels

  • 1 theelepel 1 vers geraspte nootmuskaat

  • 6 6 zwarte peperkorrels

  • 100 milliliter 100 rode wijn

  • 100 milliliter 100 ketjap manis

  • 2 eetlepels 2 azijn

  • zout naar smaak

  • 1 eetlepel 1 olie

  • optioneel: 1 steranijs

  • water: hoeveelheid naar wens

Bereiding:

  • Snipper de ui en knoflook. Rasp een theelepel verse nootmuskaat en wrijf de kippendijen hiermee in. Bestrooi ze met een snufje zout en peper. Druk de kruidnagels in een laurierblad (zo raak je ze niet kwijt). Kneus de peperkorrels in een vijzel of met de achterkant van een lepel.
  • Verhit een eetlepel olie in een stoofpan of wok. Bak de kippendijen om en om bruin. Ze mogen een beetje een korstje krijgen. Haal ze vervolgens uit de pan, leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie.
  • Fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook aan. Bak de ui tot hij glazig ziet.
  • Voeg de gekneusde zwarte peperkorrels, laurierbladen met kruidnagels, steranijs en kaneelstokje toe. Schep alles mee om.
  • Schenk de rode wijn in de pan en laat dit warm worden. Leg de kippendijen (+ het vocht wat eruit gekomen) is in de pan.
  • Voeg de ketjap en azijn toe en laat dit ongeveer 15 minuten stoven. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met rijst en groente zoals broccoli of sperzieboontjes.

Aantekeningen

  • Dit gerecht zou je kunnen maken in een slowcooker (stand low voor ongeveer 2,5 tot 3 uur). Maar let op: de alcohol verdampt dan niet helemaal, omdat er een deksel op de pan zit.
  • Als je stoofgerechten met rode wijn lekker vindt, dan is de Japanse stoofschotel Hayashi rice ook iets voor jou. Je maakt dit in het in de slowcooker of een stoofpan. Klik hier om naar het recept te gaan.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)