Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap). Ik kan me voorstellen dat je nu misschien niet meteen begint te watertanden. Kip in rode wijn en ketjap klinkt een stuk aantrekkelijker dan zwartzuur van kip. Dit Indische gerecht wordt vaak gemaakt met eend (bebek) en wordt meestal geserveerd met kerst vanwege de ‘winterse’ specerijen. Persoonlijk vind ik dat je dit gerecht altijd kunt klaarmaken. Zelfs als je geen wijnliefhebber bent, zoals ik. Het is een bijzonder gerecht, niet alleen vanwege de naam, maar ook door de smaak.
Ik kreeg veel aanvragen voor dit recept. Zelf had ik er al weleens van gehoord maar had mezelf er nooit in verdiept, want er zijn zoveel lekkere Indische recepten. Maar omdat dit een bijzonder gerecht is, ben ik op onderzoek uitgegaan om te kijken wat dit gerecht nu zo speciaal maakt.
Zwartzuur van kip recept
Ik ben de boeken ingedoken en heb familie en het internet geraadpleegd. Er is niet heel veel over zwartzuur te vinden, maar de recepten die ik vond zijn in de basis redelijk hetzelfde. En ook voor dit gerecht geldt dat iedere familie zijn eigen recept heeft. In plaats van rode wijn wordt er soms Port gebruikt en in andere recepten rode bessensap. Ook zijn er recepten waarbij ook fruit uit blik wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld perziken of peren.
De naam zwartzuur komt waarschijnlijk door de combinatie van de rode wijn en de ketjap. De saus is namelijk heel donker van kleur en de smaak is zoetig en warm met een tikkeltje zuur van de wijn. Een verrassende en lekkere combinatie.
In een van de oudste Indonesische kookboeken die ik heb, ‘Het groot Indonesisch kookboek’ van Beb Vuyk vond ik ook een recept. Dit recept heb ik geraadpleegd als basis. Met een beetje hulp van mevrouw Vuyk en een beetje creativiteit van mezelf heb ik een lekkere zwartzuur van kip gemaakt.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE