Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap). Ik kan me voorstellen dat je nu misschien niet meteen begint te watertanden. Kip in rode wijn en ketjap klinkt een stuk aantrekkelijker dan zwartzuur van kip. Dit Indische gerecht wordt vaak gemaakt met eend (bebek) en wordt meestal geserveerd met kerst vanwege de ‘winterse’ specerijen. Persoonlijk vind ik dat je dit gerecht altijd kunt klaarmaken. Zelfs als je geen wijnliefhebber bent, zoals ik. Het is een bijzonder gerecht, niet alleen vanwege de naam, maar ook door de smaak.
Ik kreeg veel aanvragen voor dit Indische kerstrecept. Zelf had ik er al weleens van gehoord maar had mezelf er nooit in verdiept, want er zijn zoveel lekkere Indische recepten. Maar omdat dit een bijzonder gerecht is, ben ik op onderzoek uitgegaan om te kijken wat dit gerecht nu zo speciaal maakt.
Zwartzuur van kip recept
Ik ben de boeken ingedoken en heb familie en het internet geraadpleegd. Er is niet heel veel over zwartzuur te vinden, maar de recepten die ik vond zijn in de basis redelijk hetzelfde. En ook voor dit gerecht geldt dat iedere familie zijn eigen recept heeft. In plaats van rode wijn wordt er soms Port gebruikt en in andere recepten rode bessensap. Ook zijn er recepten waarbij ook fruit uit blik wordt gebruikt, zoals perziken of peren. De naam zwartzuur komt waarschijnlijk door de combinatie van de rode wijn en de ketjap. De saus is namelijk heel donker van kleur en de smaak is zoetig en warm met een tikkeltje zuur van de wijn. Een verrassende en lekkere combinatie. Een ideaal stoofgerecht voor de winter en de feestdagen.
In een van de oudste Indonesische kookboeken die ik heb, ‘Het groot Indonesisch kookboek’ van Beb Vuyk vond ik ook een recept. Dit recept heb ik geraadpleegd als basis. Met een beetje hulp van mevrouw Vuyk en een beetje creativiteit van mezelf heb ik een lekkere zwartzuur van kip gemaakt.
Groot Indonesisch kookboek – Beb Vuyk
Ontdek de rijke smaken van de Indonesische keuken met het kookboek van Beb Vuyk. Van simpele gerechten tot complexe variaties, dit boek biedt voor zowel beginners als ervaren koks talloze recepten en praktische tips!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zwartzuur van kip (kip in rode wijn en ketjap)
4
personen15
minuten25
minuten40
minutenZwartzuur van kip is een Indisch gerecht van kip gesmoord in rode wijn, ketjap en verwarmende specerijen. Dit typische Indische kerstgerecht wordt geserveerd met rijst en groente zoals sperziebonen of broccoli.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4-6 kippendijen (zonder bot)
1 ui, gesnipperd
1-2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 laurierbladen
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
6 zwarte peperkorrels
100 milliliter rode wijn
100 milliliter ketjap manis
2 eetlepels azijn
zout naar smaak
1 eetlepel olie
optioneel: 1 steranijs
water: hoeveelheid naar wens
BEREIDING
- Snipper de ui en 1 tot 2 tenen knoflook. Rasp een theelepel verse nootmuskaat en wrijf de kippendijen hiermee in. Bestrooi ze met een snufje zout en peper. Druk 4 kruidnagels in een laurierblad (zo raak je ze niet kwijt). Kneus de peperkorrels in een vijzel of met de achterkant van een lepel.
- Verhit een eetlepel olie in een stoofpan of wok. Bak 4 tot 6 kippendijen om en om bruin. Ze mogen een beetje een korstje krijgen. Haal ze vervolgens uit de pan, leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie.
- Fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook aan. Bak de ui tot hij glazig ziet.
- Voeg de gekneusde zwarte peperkorrels, 2 laurierbladen met kruidnagels, 1 steranijs en 1 kaneelstokje toe. Schep alles goed mee om.
- Schenk 100 milliliter rode wijn in de pan en laat dit warm worden. Leg de kippendijen (+ het vocht wat eruit gekomen) is in de pan.
- Voeg 100 milliliter ketjap manis en 2 eetlepels azijn toe en laat dit ongeveer 15 minuten stoven. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig een scheutje water toe. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
- Serveer met rijst en groente zoals broccoli of sperzieboontjes.
AANTEKENINGEN
- Dit gerecht zou je kunnen maken in een slowcooker (stand low voor ongeveer 2,5 tot 3 uur). Maar let op: de alcohol verdampt dan niet helemaal, omdat er een deksel op de pan zit.
- Als je stoofgerechten met rode wijn lekker vindt, dan is de Japanse stoofschotel Hayashi rice ook iets voor jou. Je maakt dit in het in de slowcooker of een stoofpan. Klik hier om naar het recept te gaan.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Salade met ketjap kip
- Krokante Spaanse kip met snelle aioli
- Kip ketjap
- Review Indorock – Vanja van der Leeden
- Smoothie met rode besjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.