Kruidig cranberry drankje, heerlijk verwarmend in de winter tijdens koude dagen. In de winter zijn er volop cranberry’s te koop. Ik wilde met deze mooie felgekleurde bessen een lekker kruidig cranberry drankje maken. Het is een heel simpel en snel receptje. Dit drankje is een goede vervanger voor glühwein, want zelf drink ik namelijk geen alcohol. De kleur van dit drankje is prachtig en het is ook nog eens heel erg gezond. De vitamine c kun je in de winter goed gebruiken.
Bij deze rode bessen moet ik altijd denken aan mijn Indische tante Eef. Ze zei altijd, “Simon, je moet ‘carneberries’ drinken want dat is goed tegen blaasontsteking”. En ze heeft gelijk. Dus als de cranberry’s in het seizoen zijn, maak ik altijd dit drankje omdat dit mij herinnert aan mijn tante.
Kruidig cranberry drankje
Cranberry’s zijn van zichzelf ontzettend zuur, dus je hebt een paar andere ingrediënten nodig om er een lekker aromatisch drankje van te maken. Sinaasappelschil, kaneelstokjes, kruidnagels, laurier en steranijs zijn verwarmend en laten je huis heerlijk geuren. Het ruikt een beetje naar Kerstmis. Om het te zoeten kun je honing gebruiken. Maar wil je liever geen honig neem dan ahornsiroop, dit past er ook heel goed bij. En heb je een slowcooker, dan kun je dit drankje er perfect in bereiden. Op low duurt het ongeveer 3 tot 4 uurtjes en je hoeft er niet bij te blijven. De pan doet het werkt voor je en ondertussen kun je genieten van de geur.
![Low en slow koken met deze slowcooker](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2024/06/Low-en-slow-koken-met-deze-slowcooker.jpg)
Kruidig cranberry drankje
1
liter15
minuten30
minuten45
minutenZijn de cranberries in het seizoen? Maak dan dit verwarmende kruidige cranberry drankje. Alcoholvrij en met heerlijke smaken van kaneel, kruidnagel en sinaasappel. Ook te maken in 3 uur op stand low in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 bakje cranberries (ongeveer 350 gram)
2 stuks steranijs
1 kaneelstokje
4 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
schil van een halve (biologische) sinaasappel
schil van een halve (biologische) citroen
1 liter water
1 – 2 eetlepels honing of ahornsiroop naar smaak
BEREIDING
- Was de cranberry’s en doe ze met 1 liter water in een pan. Snijd het ‘kontje’ van de sinaasappel af en duw daar 4 kruidnagels in. Op deze manier raak je ze niet kwijt.
- Voeg 2 stuks steranijs, 1 kaneelstokje, 4 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, de schil van een biologische sinaasappel en de schil van een biologische citroen toe. Laat dit op een zacht vuurtje koken. Als de cranberry’s allemaal zijn opengesprongen (je hoort ze ook echt open knappen in de pan) kun je het vuur uitzetten. Laat het een minuutje of 10 staan.
- Zet een zeef op een grote kom en giet het sap erdoor. Duw met de achterkant van een lepel de rest van het sap uit de cranberry’s.
- Roer er 1 tot 2 eetlepels ahornsiroop of honing door de warme drank tot het is opgelost. Giet het sap over in een schone glazen fles met behulp van een trechter.
- Je kunt het drankje warm drinken. Koud is het een lekker verfrissend en feestelijk drankje. Leng het aan met bubbeltjes water of andere bubbels en doe er ijsblokjes, blaadjes munt of (bevroren) blauwe bessen in. Ziet er ook nog eens erg mooi uit!
AANTEKENINGEN
- Bereid in 30 minuten in een pan of in 3 uur op stand low in de slowcooker.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Quinoa salade met geroosterde groenten
- Eetswitches – van vlees naar plantaardig
- Welke drankjes serveer je bij een rijsttafel?
- Gouden melk
- Snelle kruidige gehaktballetjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.