
Eetswitches – van vlees naar plantaardig
- Verschillende soorten paddenstoelen en champignons.
- Tofu, gerookte tofu en tempeh.
- Peulvruchten zoals kikkererwten/linzen en bonen.
- Jackfruit.
- Seitan.
Kip vervangen in gerechten
- Kikkererwten in ‘kippensoep’, curry’s of stoofgerechten.
- Oesterzwammen in reepjes gescheurd in ‘kippensoep’, of hele oesterzwammen tempura als alternatief voor gefrituurde kip.
- Sojastukjes in soepen, stoofgerechten of wokgerechten.
- Tofu/tahoe in soepen, als krokante schnitzel, als alternatief voor kip in nasi goreng of om nuggets van te maken.
- Gerookte tofu, in blokjes gesneden in salades (bijvoorbeeld caesar salade).
- Jackfruit, als alternatief voor kip in het gerecht pulled chicken.
- Seitan, voor kipsaté, kipfilet of pulled chicken.
Rundvlees vervangen in gerechten
- Bruine gekookte linzen, ideaal in een gerecht als ragu Bolognese.
- Tempeh, in plakken of blokjes of geruld als gehakt bij bijvoorbeeld dit noedelgerecht.
- Sojastukjes of TVP meat slices (textured vegetable protein) te vinden in de supermarkt, toko en online.
- Seitan is een goed alternatief om rundvlees mee te vervangen, zowel als steak of gesneden in stukjes. Ideaal voor stoofgerechten.
- Jackfruit, door de structuur perfect voor stoofgerechten zoals rendang, maar ook voor pulled beef of in een chili sin carne.
- Koningsoesterzwammen gegrild als steak of alternatief voor ‘spareribs‘.
- Aubergine, als alternatief voor pulled beef of een stoofgerecht zoals hachee.
Varkensvlees alternatieven
- Sojastukjes, in wok en roerbakgerechten of in curry’s zoals in dit slowcooker recept voor vindaloo.
- Jackfruit voor pulled pork of carnitas.
- Oesterzwammen in reepjes gescheurd als pulled pork of goed gekruid als plantaardige shoarma.
- Seitan, in plakjes of stukjes in babi ketjap of babi pangang.
- Gerookte tofu blokjes zijn een lekker alternatief voor hamblokjes zoals in dit recept voor Chinese gebakken rijst.
- Kokosvlokken om vegan ‘bacon bits’ van te maken als alternatief voor spekjes.
Alternatieven voor gehakt (om te rullen)
- Bruine gekookte linzen.
- Champignons, fijngehakt en rul gebakken.
- Sojakruim of vegan kruimgehakt (verkrijgbaar in de supermarkt).
- Erwtensnippers (op basis van erwteneiwit) online en in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
- Walnoten (geweekt en geruld) ideaal voor sauzen of als taco vulling.
- Tempeh, gerulde tempeh als gehakt bij noedels, in wokgerechten of in pastasaus.
- Verkruimelde tofu is ideaal in gerechten zoals chili sin carne, pastasaus of vegan lasagne.
Vis alternatieven
- Artisjokkenharten (uit blik of pot) of bananenbloesems (verkrijgbaar in supermarkt en toko) voor het maken van vegan vissticks.
- Palmharten (verkrijgbaar bij de toko) als alternatief voor krabkoekjes of viskoekjes of gefrituurd als vegan calamari (inktvisringen).
- Koningsoesterzwammen (de stelen) kun je bereiden als Sint Jakobsschelpen.
- Dungesneden gemarineerde watermeloen (in sojasaus) is een lekker alternatief voor tonijn bij sushi of in een poke bowl.
- Gerookte tofu is geraspt een smaakvolle vervanger voor tonijn of een vissalade.
- Dunne plakjes gemarineerde wortel (in sojasaus, stukjes nori en liquid smoke) smaken naar gerookte zalm.
- Gemarineerde repen tofu gebakken als zalm of gepaneerd als vissticks.
Lekkere alternatief voor spek(jes) en bacon
- Gerookte amandelen of noten zijn een lekkere toevoeging in salades of als krokant accent op stamppotten.
- Krokant gebakken tempeh of sambal goreng tempeh is een lekker alternatief voor gebakken spekjes zoals bij dit recept.
- Van rijstvellen die je marineert in sojasaus, liquid smoke en gerookt paprikapoeder kun je vegan bacon maken.
- Dungesneden gemarineerde gebakken tempeh is een alternatief voor plakjes bacon op een sandwich of in een BLT salade.
- Wat je met tempeh kan, kun je ook doen met tofu. Dunne plakjes snijden, marineren en krokant bakken.
- Van kokosvlokken kun je vegan bacon bits maken, bak ze krokant met sojasaus, ahornsiroop en paprikapoeder. Strooi ze over salades en andere gerechten.
- Dungesneden plakken Koningsoesterzwam gemarineerd en gebakken, lekker op een sandwich.
Verschillende soorten plantaardige burgers en worstjes
- Portobello, deze kun je bereiden als burger en serveren op een (hamburger)broodje ook lekker bij stamppot (bij dit recept).
- Burgers gemaakt van bonen en linzen of kikkererwten. Zoals deze linzenburger.
- Van champignons kun je een heerlijke hartige burger maken.
- Tempeh en tofu zijn ook lekkere ingrediënten voor een burger.
- Noten zijn hartig en hebben een aardse smaak, heerlijk om te verwerken in een burger.
- Van gemarineerde wortels kun je heerlijke ‘carrotdogs’ oftewel hotdogs maken.
- Seitan is zowel geschikt om burgers als worstjes van te maken.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.